Kõmsi rahvamajas on üleval pildid kõigist Eesti orhideedest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hanila orhideed

Kõmsi rahvamajas on üleval Rainar Kurbeli ja Arno Peksari fotonäitus „Orhideed Hanila vallas ja mujal Eestis“. Esmakordselt on ühel näitusel esindatud kõik Eesti orhideeliigid.

Hanila on mandri-Eesti kõige orhideerikkam piirkond. Eestis kasvavatest liikidest on Hanilas esindatud koguni 30.

Suurima arvukusega orhideeleiukoht Eestis asub justnimelt Hanilas – sõltuvalt aastast õitsevad kuni sajad tuhanded harilikud käoraamatud.

Orhideerikkus ei tähenda ainult liikide arvu, oluline on ka orhideede esinemistihedus ja liikide haruldus. Hanilas leidub praegusel ajal koguni kaks esimese kaitsekategooria liiki (puhtu sõrmkäpp ja rohekas õõskeel).

Arno Peksar on Hanila vallavanem ning uhke tunne on tal ka sellepärast, et Hanila vallast on rohkem orhideeliike leitud vaid kahes Saaremaa ning ühes Hiiumaa vallas.

“Aga me pole veel otsimist lõpetanud,” ütles Peksar. “Usun kindlalt, et kaks liiki lisandub veel lähimate aastate jooksul, vaja vaid tähelepanelikumalt otsida.” Seega on lootus saada mandri-Eesti parimast Eesti parimaks.

Arno Peksar hakkas orhideedega tõsisemalt tegelema 2007. aastal, mil ta ostis endale digikaamera. “Filmile pildistamisel oli iga klõpsuga tunda, kuidas rahakott kõhnemaks läheb,” naris orhideehuviline vallavanem.

Veelgi tõsisemalt on Peksar orhideesid jahtinud viimased kolm aastat. Mai keskpaigast juuli lõpuni – kaks ja pool kuud on ta siis orhideede meelevallas. “30-40 päeva igal suvel pühendan neile,” lausus Peksar.

Orhideede pildistamine on Peksari sõnul ilus hobi. “Soovitan kõigile,” ütles Arno Peksar.

Näituse „Orhideed Hanila vallas ja mujal Eestis“ pidulik avamine toimub 20. aprilli keskpäeval. Näitust saab vaadata Kõmsil kuni 20. maini (avatud E-R 8-16), alates 27. maist kuni juuli alguseni on näitus Saaremaa Orhideefestivali raames üleval Kihelkonna rahvamajas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments