Mehelt jalalöögiga lõhnataju võtnud mees sai tingimisi karistada

Kaie Ilves

kaie@le.ee

kohus arvo tarmula

Eile kohtus. Arvo Tarmula foto

2013. aasta märtsis ööklubis meest jalaga näkku löönud Mihkel Loss mõisteti eile Haapsalu kohtumajas süüdi.

Kohtunik Piia Jaaksoo määras Lossile karistuseks nelja aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse viieaastaste katseajaga. Kui Loss viie aasta jooksul uut kuritegu ei soorita, siis vangi ta minema ei pea.

Karistuseadustiku paragrahv 118 järgi võib sellise kuriteo toimepanijat karistada nelja- kuni kaheteistkümne aastase vangistusega.

Loss peab hüvitama kannatanule varalise kahju tekitamise eest 280 eurot ja mittevaralise kahju 7000 euro ulatuses. Peale selle tuleb süüdimõistetul maksta riigituludesse sunniraha 1075 eurot, eksprtiisitasu 355 eurot ja tunnistaja sõidukulud 193 eurot ning 44 senti.

Karistust kergendavaid või raskendavaid asjaolusid kohus ei näinud. Loss ütles, et kahetseb tehtut, kuid kohtu hinnangul ei ole kahetsus siiras.

Loss rääkis kohtule, et ei löönud kannatanut meelega, vaid see olevat juhtunud tantsuhoos. „Teinekord tuleb see tantsimine hoogsalt välja, ei ole oma käte ja jalgade liikumise üle kontrolli,” tunnistas Loss.

Kohus leidis, et Lossi jalalöök ei sündinud tantsuhoos, vaid oli tahtlikult sooritatud.

Lossi jalalöögi tagajärjel kaotas kannatanu tasakaalu ja kukkus kuklaga õnnetult vastu põrandat. Jalalöök purustas kannatanu ninaluu ja ülahuule. Kukkumine peaga vastu maad põhjustas kannatanule peapõrutuse. Jalalöögi ja kukkumise tagajärjel kaotas kannatanu jäädavalt maitsmis- ja haistmismeele.

Kohtuotsusega mittenõustumisel on õigus otsus edasi kaevata 15 päeva jooksul. Advokaat Hannes Toodu ja prokurör Indrek Kalda ei avaldanud täna soovi otsust edasi kaevata.

Rahvakohtunik taandati

Kõnealune kohtuprotsess on märgilise tähendusega seetõttu, et 29. veebuari kohtumäärusega taandas Pärnu maakohtu esimees Rubo Kikerpill rahvakohtuniku kohalt tuntud kirjaniku Olev Remsu.

Remsu asemel määrati uueks rahvakohtunikuks Marina Kallas.

Remsu taandamist taotles Lossi advokaat Hannes Toodu. Advokaat põhjendas Remsu taandamise vajadust sellega, et rahvakohtunik rääkis 21. jaanuari ETV saates „Ringvaade” rahvakohtuniku tööst ja äratuntavalt kõnealusest kohtuprotsessist.

Remsu kritiseeris telesaates Eesti kohtusüsteemi aeglust. „Vanasti viis miilits süüaluse kohtuniku juurde, kes tegi otsuste ja asi sai lahenduse. Nüüd venivad protsessid aastaid, isegi kui on olemas  videopilt, mis tõendab süüd,” rääkis Remsu „Ringvaates”. „Keskendutatakse pisidetailidele, mitte asjale endale. Nii advokaat kui ka prokurör saavad koguaeg protessi venitamiseks asja edasi kaevata.”

Toodu hinnangul kõigutas Remsu nende sõnadega Eesti kohtusüsteemi autoriteeti ja seadis kahtluse alla erapooletuse. „Saates väljaöeldu järgi näib, nagu oleks Remsu oma otsuse teinud ainult videomaterjali põhjal teisi tõendeid arvestamata,” sõnas Toodu.

Toodu sõnul peab ka rahvakohtunik olema erapooletu. „Kui Remsu toetub ainult ühele tõendile, siis pole see erapooletu käitumine,” nentis advokaat.

Remsu selgitas, et telesaates antud intervjuu oli üldine, ega puudutanud konkreetselt kõnealust kohtuprotsessi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.
8 aastat tagasi

Eesti mees on tantsulõvi .

Ukuaru
8 aastat tagasi

sellele artistile paluks ikka paremat karistust.

Keio
8 aastat tagasi

Lossil on samal ajavahemikul veel üks kuritegu hingel. Samuti peksmine. Ja löö di korduvalt jalaga näkku ja pähe. Asi fikseeritud. Loss pani ise Tallinna putku ja oli telefonis kõva mees. Nüüd õige aeg minna ja avaldus sisse anda. Mis sa arvad Loss sellest?

Jura
8 aastat tagasi
Reply to  Keio

tulebki anda. Nau näha irvitab kohtuniku ees. Oma tegude eest vastutada ei taha, aga tantsuhoos on tegija 🙂

Triibik
8 aastat tagasi

Mulle sellised kohtunikud kohe meeldivad. Pole mingit põhjust asja venitada ja advokaatidele maksta.sest nagunii vähemalt Haapsalus üle miinimumi kunagi ei mõisteta.

arc
8 aastat tagasi

Noo mis seadused need on hus on 6igus teine v2gistab ja p22seb puhtalt v2iksema karistusega siin mingi jalal66gi eest nagu oleks inimene mahal66dud!t2ielik jama

...
8 aastat tagasi

Reaalne karistus – trahvid.Süüalune ei kahetsegi-järelikult on need ebapiisavad.

Jaan
8 aastat tagasi

Sa rotveiler oled pigem kukk mulle tundub,tähtis pole see kes kolkat sai vaid see kukk(nagu sina) kes nii jabura vabandusega lagedale tuli nagu loos kirjeldatud. Selliste nimed tulebki avalikustada siis kodanikud teavad ja räägivad.

rotveiler
8 aastat tagasi

kes see kits on, kes kolakat sai ?