Ilmateenistus: külm õhumass muudab ilma taas talviseks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 2016-03-17 09.54.41

Kaart: Riigi Ilmateenistus

Soe õhumass peatub veel täna Eestis, kuid homme muutub ilm tunduvalt külmemaks.

Põhja-Venemaal pöörleb võimas madalrõhuala, mille edelaserv ulatub Baltimaadeni. Tsükloni survel kannab kiire loodevool meie suunas nii sajupilvi kui ka külmemat õhumassi. Esimesed sajud ületavad Eesti põhjapiiri täna õhtul, külm õhk jõuab kohale aga ööl vastu homset.

Täna (17. märtsil) oleme Põhjamerel asuva kõrgrõhkkonna ja Põhja-Venemaal pöörleva madalrõhuala piirialal. Ilm on suurema osa päevast sajuta, kuid õhtul suureneb Põhja-Eestis lörtsi- ja vihmasaju võimalus. Loodetuul tugevneb, rannikul ulatuvad tuuleiilid 15-17 m/s. Õhutemperatuur on öösel -2..+2, päeval +2..+6°C.

Reede öösel ulatub Eesti kohale Põhja-Venemaalt lõunasse liikuva madalrõhuala lohk. Selle järel saabub loodevoolus meile külm õhumass, mis muudab järgmised päevad talviseks.

Reede (18. märtsi) öösel Põhja-Eestist algab sadu vihma ja lörtsina. Sajuala liigub lõuna suunas ja sadu läheb üle lörtsiks ja lumeks ning õhutemperatuur langeb hommikuks 0..-5°C. Jäiteoht! Puhub tugev loode ja põhjatuul, puhanguti 14, rannikul kuni 18 m/s. Õhutemperatuur jääb ka päeval 0..-5°C piiresse.

Nädalavahetuseks jääme Venemaa kohal pöörleva madalrõhuala lääneserva. Ilm on talvise näoga. Ajuti sajab peamiselt vähest lund, puhub loode- ja põhjatuul ning valitsevad külmakraadid.

Laupäeval (19. märtsil) ja pühapäeval (20. märtsil) sajab kohati vähest lund. Loode- ja põhjatuul järk-järgult nõrgeneb, pühapäeval pöördub tuul läänekaarde. Õhutemperatuur langeb öösel -5..-11, pühapäeval kohati -13°C-ni, saartel -1..-6 kraadini, päeval tõuseb -3..+1°C-ni.

Esmaspäeval areneb Valge mere kohal uus madalrõhkkonna kese. Samal jõuab Skandinaaviast Baltimaadesse uus osatsüklon. Teisipäevaks eemaldub see itta. Selle järel tugevneb Eesti kohal korraks kõrgrõhuhari.

Esmaspäeval (21. märtsil) sajab lund, kohati ka lörtsi. Öösel on tuul muutliku suunaga, päeval pöördub kirdesse ja põhja ning tugevneb rannikul puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur on öösel mandril -5..-10, Lääne-Eestis -1..-4, päeval -4..+1°C.

Teisipäeva (22. märtsi) öösel sajab kohati lund, päev olulise sajuta. Tuul pöördub põhjakaarest läänekaarde ja on mõõdukas. Õhutemperatuur on öösel mandril -5..-10, saartel -2..-5, päeval -3..+1°C.

Kolmapäeval (23. märtsil) jääme 70% tõenäosusega veel sajuta kõrgrõhuala mõjuvälja ja Norra madalrõhuala sajupilved veel Eestini ei ulatu. Külla aga tugevneb edelatuul. Õhutemperatuur on öösel Lääne-Eestis -1..-7, Ida-Eestis -8..-14, päevaks tõuseb -1..+3°C-ni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments