0

Vennad Valkerid asutasid Huvitava bioloogia kooli

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

taebla_LA

Tarvo Valker Taebla lasteaia lastele loodusest rääkimas. Foto erakogu

Loodusmeestest vennad Tarvo ja Marko Valker asutasid sügisel Huvitava bioloogia kooli, millega käiakse mööda lasteasutusi loodusharidust jagamas.

Tarvo Valkeri sõnul tingis kooli asutamise see, et kooliklassidel ja lasteaiarühmadel ei jagu looduskeskustesse sõiduks alati raha. „Bioloogiakool saab olla abiks sellega, et viime oma programme läbi lasteaias või koolis kohapeal ja see laseb osaleda ka neil koolidel, kust looduskeskused kaugel,” selgitas ta.

Selleks on hangitud õppevahendeid, mida koolidesse-lasteaedadesse kaasa võtta ja Tarvo Valker lubas, et põnevaid õppevahendeid tuleb juurdegi.

Kui suurem osa loodushariduslikke õppeprogramme on mõeldud koolidele, siis Huvitava biloogia koolil on neid nii lasteaedadele, koolidele kui ka täiskasvanutele. Tarvo Valkeri sõnul on teemavalik ühelt poolt seotud talle ja vennale südamelähedasemate teemadega ja sellega, mis tundub põnev, teisalt aga sellega, millest nende hinnangul vajaka on ja millest tuleks riiklikku õppekava arvestades rääkida.

Valkeri sõnul on põhirõhk praktilistel tegevustel, sest akadeemilisi loenguid ei jaksa lapsed ja noored tihtipeale kuulata. „Praktilised tegevused on aga need, mis lapsi ja noori tegevuses hoiavad,” selgitas ta. 

Lasteaialastega on Tarvo Valkeri sõnul lihtsamgi loodusõpet läbi viia kui teismelistega, sest väiksemad on teemade suhtes vastuvõtlikumad. Ta ütles, et olemasolevatest teemadest on lasteaedadele seni suurt huvi pakkunud putukaelu tutvustav programm, kus korjatakse sammalt ja uuritakse, millised putukad sinna peitu on pugenud. Kevade poole lubavad vennad ka kevadlillede ja liblikate teemalisi õpppeprogramme.

Mõlemad Valkerid on keskkonnahariduse jagamisega tegelenud enam kui kümme aastat – Marko on töötanud aastaid loodusainete õpetaja ja keskkonnahariduse spetsialistina, Tarvo teinud paljudele organisatsioonidele õuesõppeprogramme. 

Tarvo Valkeri hinnangul on näha, et keskkonnahariduslike projektide järjepidev toetamine on vilja kandnud ja laste tedalikkust väga palju suurendanud. „Lapsed viivad postiivse sõnumi ka koju ja ehk paneb see ka vanemaid mõtlema,” ütles Valker. 

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
jah
jah

lugupidamine vendadele!!!

kolla
kolla

Nii äge! Tublid mehed.

wpDiscuz