Karilaid ja Helme pärivad Michalilt aru parvlaevatehingute kohta

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Jaanus Karilaid

Jaanus Karilaid. ARVO TARMULA

Riigikogu liikmed Jaanus Karilaid (Keskerakond) ja Martin Helme (EKRE) edastasid saatsid majandus- ja taristuminister Kristen Michalile kirjaliku küsimuse Tallinna Sadamale riigiabi andmise kohta seoses parvlaevatehingutega.

„Kui võiks arvata, et Estonian Airile ebaseadusliku riigiabi andmine ja sellega kaasnenud negatiivsed otsused olid valitsusele korralikuks õppetunniks, siis tundub, et sellest ei õpitud siiski mitte midagi,“ rääkis Riigikogu Tallinna Sadama uurimiskomisjoni liige, keskerakondlane Jaanus Karilaid, „toetuste andmist riigi äriühingutele peetakse  riigiabiks. Riigiabi andmine tuleb enne selle andmist kooskõlastada Euroopa Komisjoniga. Täna on paraku õhus küsimus, kas seoses hiljutise parvlaevade riigihanke ja ehituslepingute sõlmimisega on taoline kooskõlastus ikka taotletud?“

„Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi juhtkond on väitnud, et kooskõlastus on saadud suuliselt, samas on riigikontrolör Alar Karis parlamendi ees selgelt öelnud, et tema hinnangul peavad taolised kooskõlastused käima kirjalikult. On hämmastav, et kõrged riigiametnikud on nendes küsimustes erinevatel seisukohtadel. Et vältida tulevikus maksumaksjale laekuvaid lisakulutusi, peab olema täna üheselt selge, kas valitsus on parvlaevahankes käitunud juriidiliselt korrektselt. Õhus on liialt palju häma. Ma loodan siiralt, et eelnevatest negatiivsetest kogemustest on omad järeldused tehtud ning enam ei riskeerita pimesi rahva rahaga,“ lõpetas Jaanus Karilaid.

Lisaks eelpool mainitule, soovitakse kirjaliku pöördumisega saada vastuseid küsimustele nagu: „Kui riik on vastava riigiabi teatise esitamisega taotlenud Euroopa Komisjonilt luba riigiabi andmiseks, siis mis kuupäeval ning mida täpselt Euroopa Komisjon esitatud riigiabi teatisele vastas?“; „Milline võib olla lisakulu riigieelarvele, kui selgub, et riigiabi andmise reegleid on rikutud ja Euroopa Komisjon teeb sellest tulenevalt ka vastava ettekirjutuse ning kes võtab sel juhul tekitatud rahalise lisakulu eest poliitilise vastutuse?“

Majandus- ja taristuministril on saadikute kirjalikule küsimusele vastamiseks aega kuni 10 tööpäeva.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maiko
8 aastat tagasi

Kremli södur, ülimalt kahtlane vennike

Madisele
8 aastat tagasi

Sa oled sündinud loll!

to 08.37 Madisele
8 aastat tagasi
Reply to  Madisele

Miks sa inimest solvad? Inimesel on õigus oma väljaütlemist öelda ja kui sellel on veel tõsi taga, siis miks see sind peaks ärritama? Meenuta Karilaiu seniseid ettevõtmisi, tuhin vaibub kiiresti. Värskem on see Venemaaga leping, lubas suure suuga selle erakonna volikogus maha hääletada, aga mis juhtus?

Madisele
8 aastat tagasi

Loe artiklit siis puhu oma venemaa lepingust

mihaili pande võiks
8 aastat tagasi

narvatagusre ja petserimaa ärakinkimise maha hääletada

tegemisi
8 aastat tagasi

kurb oli et Haapsalu haridusreformist asja ei saanud.

mihail
8 aastat tagasi

ne pomnju

Limpas
8 aastat tagasi

Nagu lennunduses, saab praaminduses ja bussiliikluses jne teenuseid riigi poolt osta, aga mitte riigifirmat investeeringuga toetada.samahästi võiks teha riikliku bussifirma.Ootan huviga Michali vastust.

Madis
8 aastat tagasi

No kui Karilaid midagi pärib, siis võib selle loo ära unustada.