Jaanus Karilaid: Tallinna Sadama parvlaevahanke fopaast tuleb õppida ja panna paika vastutajad

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Keskerakond (11). Jaanus Karilaid. Tarmula

Riigikogu Tallinna Sadama uurimiskomisjoni liikme Jaanus Karilaidi sõnul ei tule talle üllatusena informatsioon, et riigi tellitud parvlaevad ei pruugi õigeks ajaks valmis saada.

Saadiku sõnul oli taoline võimalus õhus juba pikemat aega ning nüüd on ennekõike tähtis see, kuidas antud uudise valguses reageeritakse ja mida sellest tulevikuks õpitakse.

„Asjaolu, et vähemalt üks uutest parvlaevadest liinile hilineb, oli teada juba mõnda aega. Sõlmitud hankelepingud on tehtud ebakvaliteetselt ning korruptiivsel teel saadud kokkulepped võivad osutuda õigustühiseks, mis toovad kaasa täiendavad kulutused meie riigikassale. Rahvas ootab, et keegi vigade eest vastutust kannaks," ütles Karilaid.

Ta rõhutas, et tegemist on tõsise õiglustunde riivamisega, sest kui eraettevõtja vastutab iga oma sammu eest, siis riik talitab mentaliteediga „mõisa köis, las lohiseb“.

"Ei ole võimalik, et niivõrd tähtsas küsimuses ei vastuta kokkuvõttes keegi. Minu hinnangul lasub siin vastutus nii endisel kui ka tänasel ministril ja Tallinna Sadama nõukogul,“ märkis Karilaid.

Karilaidi sõnul on inimeste pahameel poliitikute suunas viimasel ajal selgelt kasvanud ning parvlaevahanke ebakompetentsuse valguses on see ka täiesti arusaadav.

„On üsna häiriv lugeda, kuidas endine minister väidab, et tema ei saa vastutust võtta, sest temale annab infot nõukogu. Nõukogu omakorda väidab, et nemad ei tea asjast midagi, asja eest vastutavad vaid juhatuse liikmed. Milleks meile sellised vastutusvõimetud asjapulgad? Oleme ausad, uus nõukogu pole suutnud täita neid ootusi, mis neile peale pandi. Mingisugust kvalitatiivset hüpet sisu ega läbipaistvuse mõttes tehtud pole.“

„Ka tänane majandusminister on jaganud segaseid väiteid. Veel veebruari keskpaigas kinnitas ta meie arupärimisele vastates, et kõik on graafikus ja korras, täna näeme, et see oli selge vassimine," ütles Karilaid 

Ta lisas, et majandusministeeriumi haldusalast on viimaste aastate jooksul tulnud mitmeid väga kulukaid valeotsuseid, mille eest ei ole keegi vastutust pidanud võtma. "Ma siiralt loodan, et parvlaevahankega nii ei lähe. Pigem võiks olla tegemist kaasusega, millest õppida ja luua pretsedent ka vastutuse osas,“ ütles Karilaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
a
7 aastat tagasi

miks siis suklesest kasu pole?? millisest nimest on kasu:)

allan
7 aastat tagasi

sadama juhtum võib tõmmata reformierakonnale vee peale. aeg juba ammu täis.

PinkPlonk
7 aastat tagasi

Selles osas on küll kodanik etsil õigus – et tegudeni ei jõua Karilaid kunagi. Ei peagi jõudma, ta on ju poliitik. Kuidas tal poliitikuna mölisemisega lood on, ei oska öelda, lihtsalt ei kuula ega vaata teda, on lihtsam, muidu pead olema
vestlusringis – Karilaid ütles seda ja Karilaid ütles toda … selle eest mees palka saab ja selle maksmisel ei selekteerida veel, kui loll või tark keegi on.

To PinkPlonk
7 aastat tagasi
Reply to  PinkPlonk

Haapsalus oleks siiski pidanud ka tegudeni jõudma. Meest, kes ainult plärab, väikelinna juhtima vaja ei ole. Pole ju mingi saladus, et Suklese ja Karilaiu vahel eksisteeris kokkulepe, et teinetesit nad ei kritiseeri, ühe eesmärk on Riigikogu, teine vegeteerib vaikselt pensioni suunas. Kurvastuseks pole linnale kummasti suuremat kasu.

ets
7 aastat tagasi

Jaanus ei oska peale mölisemise midagi. See on näha nii Tallinna tv-s kui ka mujal, kus ta sõna võtnud on. Tegudeni ei jõua kunagi.

Ott
7 aastat tagasi

Karilaidi hariduserevormist…
1,klassi poiss tuleb koju ja ütleb…ISSIII MINE MUNNI…2 kuud hiljem sama rüblik..ISSSIII MINE PUTSIII…ma ei tea mis,aga kui mina sellist sõnavara ei kasuta…??+

Erko
7 aastat tagasi

Jaanus, kas sa enda fopaadest suudad endale aru anda. Imselt sa ei suuda endale isegi neid tunnistada rääkimata tagajärgede teadvustamisest. Sa oled täpselt samasugune kelm nagu Lauri Luik. Võtke käest kinni pane seelikud selga ja minge paraadile.

Erkole
7 aastat tagasi
Reply to  Erko

Samasugune tola, mitte kelm. Kelmid pole nad kumbki, liiga lollid selleks.

post
7 aastat tagasi

keegi ei soovi, et reformierakond katki läheks? 🙂

madis
7 aastat tagasi

Karilaid võiks õppida Haapsalu haridusreformi fopaast või oma lõpututest lubadustest, mis kõik tegemata on jäänud. Esimese kategooria põhulõug, ei muud.