Nõva liitumine Harjumaaga on kahtluse all

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Deiw Rahumägi (3)

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi: kõnelused Põhja-Läänemaa valla loomiseks edenevad kiiremini kui liitumine Harjumaaga. ARVO TARMULA

Nõva, Padise ja Vasalemma valla liitumine võib katki jääda, sest kolm valda ei anna kokku 5000 elaniku nõuet, aga Harjumaa väga suure valla osaks ei taha Nõva saada.

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi ütles, et kolme valla puhul jääb 5000 elanikust paarsada inimest puudu. Samas on Paldiski linnavolikogu teinud Padise vallale liitumisettepaneku, aga neil ei ole ühist maapiiri.

Nõva valla haldusreformi komisjoni liikmed kohtusid selle nädala kolmapäeval teist korda Padise ja Vasalemma volikogu esindajatega.

Otsustasime, et kui tahame edasi minna, on viimane aeg anda sisse taotlus liitumiskonsultandi saamiseks,” ütles Rahumägi. Kui haldusreformi juhtiv komisjon annab konsultandi, on põhjust kõnelusi jätkata. Kui komisjon seda plaani ei toeta, pole ka volikogu komisjonidel mõtet selle plaaniga edasi minna.

Minu meelest erilist õhinat ei ole,” hindas Rahumägi kokkusaamise meelsust. Padisel ja Vasalemmal on võimalus kutsuda kõnelustele ka Keila linn, aga sel juhul ei ole Nõval mõtet Harjumaa pole vaadata, arutles Rahumägi.

Põhja-Läänemaa valdadega on koos käidud kolm korda ja jõutud on juba üsna kaugele. On oma liitumiskonsultant, palgad on võrreldud, järgmisel nädalal peaks valmis saama valdkondade ülevaade. Harjumaa valdadega ei ole sisulise tööni veel jõutud.

Rahumägi ei osanud öelda, kas Nõva rahvas pooldab rohkem ühinemist Harjumaaga või jääb Põhja-Läänemaa osaks. 27. veebruaril tuleb vallas haldusreformi teemal suur rahvaarutelu ja ajurünnak.

Reedel kogunenud Nõva vallavolikogu võttis teadmiseks Kullamaa ettepaneku alustada kõnelusi tervet maakonda hõlmava omavalitsuse moodustamiseks. Muud seisukohta polnud mõtet võtta, sest Lääne-Nigula volikogu pani sellele plaanile juba veto.

Ressurssi, et kõik räägivad kõigiga läbi, ei ole,” nentis Rahumägi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
I.P.
8 aastat tagasi

S.R. Ajad väga õiget juttu .Ainult 2 mehel on mõned informaatorid, kes on ka ühtlasi kuulekad hääletusrobotid Aga ole ettevaatlik , et Sa ei saa väärteo menetlust kaela, sest sellega tuleb sekeldust kui palju.Üksinda Sa ründajate vastu ei saa, sest ringkaitse on tugev.

S.R.
8 aastat tagasi

Jah,vald hakkab arendama eraomandis oleval maal sadamat,sinna siis raha leiab.Aga kuidas see sadam raha sisse tooma hakkab? Kooli on kallis pidada,sinna raha ei leia.Paneme üldse kinni või muudame 4 või 6-klassiliseks.Kolime kooli ja lasteaia mingisse uberikku kus pole lastel mingeid tingimusi(staadion,mänguväljak)ja maantee läheb maja seina äärest läbi.Kes saab omale praeguse kooli hoone,ega ometi mõni vallavanema hea sõber ega vallal ju raha pole,et seal hooldekodu rajada-pidada. Valla rahadega ja paljuski vabatahtliku töö abiga ehitatud pritsumaja kingime ära,jälle raha pärast?Peagi otsustab riik,et pole siia muud vaja kui vabatahtlik komando(raha kulub palju).Aga siis selgub,et pole kedagi enam kes vabatahtlikuna oma elu ohtu paneks,kuna… Loe rohkem »

kas
8 aastat tagasi

käpu on kohal käinud, kõik asjapulgad tuleb ametist vabastada kui on kahtluse all, võivad hakata ka teisi mõjutama

ahh
8 aastat tagasi

venitatakse meelega haldusreformiga.Ainult sisutühjad arutelud,samas palk jookseb.siis rebitakse arutelukontekstist mingi väid,visatakse rahvale nagu kont.Ja tegelikult ei muutu midagi.Lihtsalt maksumaksja raha kulutamine läheb kõik tühja.Aga niikaua kui reform valitseb,et saagi midagi asjalikku oodata.Nende prioritte on ainult raha ja ainult endale.

oh jah
8 aastat tagasi
Reply to  ahh

tere, ahh, ole pai, kus viga näed laita seal tule ja aita, siis läheb vähemalt sinu energia õigesse kohta

Ahto
8 aastat tagasi

Haldusreformi seaduse muutmise seadus ( sundliitmine) ei ole veel vastu võetud. Kas ikka võetakse vastu ?Võib-olla on selleks ajaks juba uus valitsus.

Lohk
8 aastat tagasi

Nõva sadam kuulub eraomanikule ja eraomanik seda arendama peab, mitte paarisaja inimesega väikevald. Kas Nõva sadama omanikul on lähiajal plaanis sadamat arendada?

marxx
8 aastat tagasi
Reply to  Lohk

sadamat hakkab arendama Nõva vald , juhul kui see kohe ei liitu

eks ta ole
8 aastat tagasi

njah, vallavanem tegi siin suuri sõnu veidi aega tagasi, et liitumisläbirääkimistel on 3 prioriteeti – kooli säilimine, oma vanadekodu ja sadama arendus. nüüd aga uued tuuled, kool kinni (äärmisel juhul jääb algkool ja see plaanitakse vallamajja kolida, et vanadekodule ruumi teha) ja kohe, räägitakse kui palju ikka kokkuhoidu tuleb aga sellele nad ei mõtle, et tulubaas ka väheneb. noored lapsevanemad lihtsalt lähevad minema ja siis jäävad tõesti ainult omad ja linnast maale kolivad pensionärid.
aga äkki see ongi eesmärk – mitte ei liitu vaid lihtsalt paneme viimase lahkuja järel ukse kinni..

oh+jah
8 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

inimesed ju juba lahkuvad, seda ei põhjusta ju vanadekodu plaan, ja kus on kirjas, et kool suletakse, selle eest peab siis seisma. et kool õiges suuruses ja õiget eesmärki täites alles jääks

marxx
8 aastat tagasi

Milleks tehaks asju suure kaarega , raisates ressursse ja aega – väga lihtne on ju antud jutu järgi otsust teha , kui Vasalemma ei näita üles aktiivsust , Kullamaa etepanekule pandi veto , jääb ju järele ja miks ka mitte ühineda Lääne-Nigula vallaga. Üks on selge , et kool kaob ajalukku , asemele tuleb penskarite hooldekodu, pood ehk jääb veel 4-5 aastaks , pritsumaja läheb üle jälle vabatahtlike valvele (kust ainult mehi leitakse) , sadam arendatakse ehk välja kuid jääb 1/4 kasutusega , Kilk kaob kellegi suurema kurku , jäävad kohaliku ja sisse tulnud pensionäärid – PALJU ÕNNE Eesti vabariik… Loe rohkem »

2.kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  marxx

Kindlasti on väga lihtne maailma asju otsustada Lääne Elu artiklite põhjal. Lõpetada kliimasoojenemine, saavutada tuhande aastane rahuriik ja teha ära haldusreform. Tegelikult elu märksa mitmetahulisem ja värvikam.

eks ta ole
8 aastat tagasi
Reply to  2.kodanik

no aga kohalik rahvas peabki Lääne Elu artiklite põhjal otsustama, sest see ainus koht kust vallarahvas üldse midagi kuuleb.

marxx
8 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

sest vallaleht ilmub iga kolme kuu tagant.