Roman Haavamäe mitu nägu linnagaleriis

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Täna avati Haapsalu linnagaleriis skulptori ja kunstniku Roman Haavamäe loomingu näitus, mille oli koostanud tema pojapoeg Margus Haavamägi.

Margus Haavamäe sõnul peaks näituse pealkiri olema "Noppeid loomingust", sest siin on väljas valik Roman Haavamäe loomingust, mida oli võimalik eksponeerida. „Vanaisa tegeles ka maalimise ja joonistamisega ning mõnda asja näen ka ise esimest korda,” lisas ta.

Lapselapse sõnul sai näitus alguse sellest kui ta sai oma isalt kastitäie vanaisa negatiive. „Põhiliselt olid need tema enda pildistatud, sest ta oli muuhulgas ka fotohuviline,” rääkis Margus Haavamägi. 

Haapsalu linnagalerii kuraatori Agur Kruusingu sõnul pole ühelgi Haapsalu inimesel õnnestunud Haavamäe nime vältida, sest tema loodud skulptuurid on osa linnapildist. „On kunstnikke, kes on ühe kohaga seotud ja Haavamägi oli väga Haapsaluga seotud,” lisas ta.

Roman Haavamäe sünnist möödub 15. veebruaril 125 aastat. Täna linnagaleriis avatud näitus on vaid osa Haapsalule olulise kunstniku mälestuse jäädvustamisest. Margus Haavamägi tegutseb selle nimel, et trükivalgust näeks ka vanaisa elu ja loomingut tutvustav raamat. Rohkete piltidega varustatud raamatu tekst põhineb Gülnar Murumäe diplomitööl Roman Haavamäest.

„Olles 22 aastat tagasi Haapsallu tulnud, tundus Haavamägi nii äge kunstnik,” põhjendas Murumägi, miks ta just selle teema oma lõputööks valis. Murumägi lisas, toona tundus Haavamäe skulptuuride seis lootusetu, kuid nüüd on need korda tehtud ja nende eest hoolitsetakse. 

„On väga meeldiv, et neid skulptuure on hakatud korda tegema ja hooldama,” oli ka Margus Haavamägi linnale tänulik.

Fotod Arvo Tarmula

Haavamäe näituse avamine (1). Tarmula Haavamäe näituse avamine (2). Tarmula Haavamäe näituse avamine (3). Tarmula Haavamäe näituse avamine (4). Tarmula Haavamäe näituse avamine (5). Tarmula Haavamäe näituse avamine (6). Tarmula Haavamäe näituse avamine (7). Tarmula Haavamäe näituse avamine (8). Tarmula Haavamäe näituse avamine (9). Tarmula Haavamäe näituse avamine (10). Tarmula Haavamäe näituse avamine (11). Tarmula Haavamäe näituse avamine (12). Tarmula Haavamäe näituse avamine (13). Tarmula Haavamäe näituse avamine (14). Tarmula Haavamäe näituse avamine (15). Tarmula Haavamäe näituse avamine (16). Tarmula Haavamäe näituse avamine (17). Tarmula Haavamäe näituse avamine (18). Tarmula Haavamäe näituse avamine (19). Tarmula Haavamäe näituse avamine (20). Tarmula

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pikkukarhu
7 aastat tagasi

what is the connection with this exhibition? You criticize the desire to open up to the world or the fact that there are interesting things to Haapsalu? I do not understand very well.

Rommi
7 aastat tagasi

Kas ka linnarahvale mingi üritus toimub? Kui R.Haavamäe sünnist möödus 100 aastat, siis linnavalitsus, olgugi, et veel nõukogude juurtega, korraldas suurejoonelise tähistamise. Paistab, et aeg edasi läinud ja ka seesugusel linnal ükskõik. Kurb kui me ei oska isegi mälestada meie linna suuri inimesi. Sukles käis Peterburis, aga oli tal vene viinaklaasi kõrvalt aega minna Wiedemanni haua mälestuskivi juurde ja panna sinna mõne lillekese? Sukles, oled nüüd neli aastat Peterbris käinud, aga on sul ka seal olles meelde tulnud, et sinna on maetud üks suuremaid Haapsalu inimesi? Ei ole, on kindlasti vastus, sest pitsi vene viina kõrval unustame nii mõndagi…. Kurb,… Loe rohkem »