Linnuhuvilised vaatlesid nädalavahetusel üle 40 000 linnu 60 liigist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Möödunud nädalavahetusel seitsmendat korda toimunud talvisel aialinnuvaatlusel märgati esialgsetel andmetel üle 40 000 linnu vähemalt 60 liigist. Esmaspäeva hommikuks olid oma vaatlused edastanud 2000 linnusõpra, kes tegid aialinnuvaatlusi 1400 paigas üle Eesti.

„Väga haruldasi linde tänavu ei märgatud,“ tõdes talvise aialinnuvaatluse koordinaator Aarne Tuule ja lisas, et vaadeldud 60 liiki on Eesti talvele tavaline tulemus.

Ornitoloog Tarvo Valker ütles, et temal õnnestus tunni jooksul jälgida kümmekond liiki linde. Seda on vähem kui mullu, mil Valkeri vaatevälja jäi 13 linnuliiki.

„Sulailmad ja tugev tuul mõjusid – linde oli vähem, kui jaanuari lumistel nädalatel,“ tõdes Valker.

Aarne Tuule ütles, et linnuvaatlejaile see ei meeldinud, et linde oli vähem.

„Kuid samas on see positiivne, sest see näitas, et linnud saavad ise hakkama, lindude vajadus toidumajades leiduva lisatoidu järele oli väiksem,“ ütles Tuule.

Tarvo Valkeri jälgitud lindudest oli kõige põnevam suurnokk-vint.

„Aga siidisabasid, keda eelmisel aastal oli arvukalt, tänavu polnud,“ nentis Valker.

Valkeri vaatevälja jäänud linnuliikidest olid arvukamad veel rohevint ja siisike, palju oli ka sinitihaseid.

„Rasvatihast on kõikjal,“ ütles Tarvo Valker.

Üleriigiliste vaatlustulemuste andmeil oli kõige arvukam liik taas tänavune aasta lind rasvatihane, kes moodustas üle 26% vaadeldud lindude koguarvust. Sarnaselt eelmistele aastatele mahtusid arvukuse esiviisikusse veel rohevint, põld- ja koduvarblane ning sinitihane.

Tavatult kevadistele oludele viitab ka see, et kaks kolmandikku vaatlejatest kuulis vaatluspäevadel või sellele eelneval nädalal rasvatihase esimest laulujuppi „sitsikleit-sitsikleit“.

„Väga kevadine tunne on,“ lausus Tuule.

Nädalavahetusel tehtud vaatlusi saab edastada kuni 7. veebruarini. Neid saab sisestada aialinnuvaatluse kodulehel http://www.eoy.ee/talv/vaatlused/ või saata postiga (Eesti Ornitoloogiaühing, Veski 4, Tartu 51005).

„Oodatud on ankeedid ka nendest vaatluskohtadest, kus vaatlustunni jooksul ühtegi lindu ei kohatud, sest lindude puudumine on sama oluline info kui lindude olemasolu,“ selgitas Aarne Tuule.

Lõplik kokkuvõte avaldatakse veebruari lõpuks.

Mullu osales talvisel aialinnuvaatlusel 2727 linnusõpra 1838 paigast üle Eesti. Seda ettevõtmist on tunnustatud ka Eesti aasta keskkonnateo tiitliga.

Fotod: Arvo Tarmula
aialinnud (arvo tarmula) (1)

aialinnud (arvo tarmula) (2)

aialinnud (arvo tarmula) (3)

aialinnud (arvo tarmula) (4)

aialinnud (arvo tarmula) (5)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments