Kõik Kullamaa vallavolinikud olid liitumisettepaneku poolt

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kullamaa volikogu esimees Einar Pärnpuu.

Kullamaa volikogu esimees Einar Pärnpuu. ARVO TARMULA

Neljapäeval tegi Kullamaa volikogu ühinemisettepaneku kõigile Läänemaa omavalitsustele ja Märjamaa vallale Raplamaalt. Sellega tehti esimene samm suure Läänemaa valla moodustamise suunas, mis hõlmaks osaliselt ajaloolise Läänemaa piire.

„ Kui teha, siis suurelt,“ ütles Kullamaa volikogu esimees Einar Pärnpuu. „Algul oli küsimus, et kas peaksime ka Vormsile liitumisettepaneku tegema. Aga miks ta peaks üksi jääma valda mängima?“

„Üksmeelselt läks,“ nentis Pärnpuu. Volikogus hääletasid otsuse poolt kõik volikogu liikmed. „Meile on ühinemisettepaneku teinud paljud vallad, mõtlesime, et teeme siis ettepaneku kõigile korraga.“

Üheks omavalitsuseks, kellele Kullamaa ühinemisettepaneku tegi, on 6000 elanikuga Märjamaa vald. „Neil on nõutud suurus käes, nad ei peaks enam kellegagi ühinema,“ arutles Pärnpuu. Aga Märjamaa oli ajaloolise, ennesõjaaegse, Läänemaa osa.  

Lõunapoolt jääb praegusest Kullamaa ettepanekust välja osa ajaloolist Läänemaad. Koonga vald näiteks. „Nemad pole meile ühinemisettepanekut teinud. Loodan, et Koonga tuleb punti Hanila kaasabil,“ lisas Pärnpuu. Lõuna-Läänemaal plaanivad Hanila ja Lihula vald Pärnumaalt Varbla ja Koonga vallaga liituda.

„Kui vabatahtlikult ühinetakse, pole maakonna piir probleemiks,“ vahendas Pärnpuu minister Arto Aasa sõnu.

„Loodan, et protsessi hakkab vedama maavalitsus, sest ühe valla idee ongi ju maavanema  oma,“ ütles Pärnpuu.

Lääne maavanem Neeme Suur tegi eelmise aasta detsembris ettepaneku moodustada Läänemaast üks omavalitsust. Liitumisläbirääkimiste alustamiseks pidi ettepaneku tegema aga mõne valla volikogu.

Haldusreformist on räägitud juba palju aastaid, siiani on reformi vindunud ning vaid üksikud omavalitsused on liitunud.

„Kui asja saab, siis saab asja just nüüd,“ on Einar Pärnpuu optimistlik. Tema sõnul sõltub väga palju sõltub sellest, mida valitsus teeb, kas haldusreformi alased otsused jäävad pidama. „Mina olen positiivselt meelestatud,“ lausus Pärnpuu.

Moodustati ka üheksaliikmeline haldusreformi komisjon. Komisjoni esimeheks valiti volikogu esimees Einar Pärnpuu, liikmeteks nimetati Jüri Ott, Arvo Riisalu, Tenno Laanemets, Jaanus Ratas, Heikki Salm, Katrin Viks, Kersti Lipu, Lembitu Tverdjanski.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tihke Libemokk
8 aastat tagasi

Ajalugu kordub. Ja kiirustada tuleb,sest uued valimised on tulekul. Vaevalt praegused mùùdavad hinged vòimul oleks, kui nad ausalt liitumist oleks pooldanud. Aga valige ka edaspidi ref ja sotsid.

Limpass
8 aastat tagasi

Et siis Neeme Suur otsib jälle uusi väljakutseid. Midagi pole teha, ikka tuleb Suure Ristile plaanitud Läänemaa värav meelde. K.Uus + N.Suur=Kuusnsuur.

Juhan
8 aastat tagasi

Lihula omadel on omad plaanid.

kohalik
8 aastat tagasi

Kullamaal kuldsed mehed-naised,kas mujal ka punti lüüakse?Tõmbekeskus Haapsalu oleks siis maakonna peale,mida Lihula-omad sellest arvavad,neil oma tõmbekeskus?