Haapsalu robootikud võitlesid end robootikavõistluse finaali

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 16

Haapsalu noored robootikud võitlesid nädalavahetusel Tallinnas First Lego League (FLL) robootikavõistluse poolfinaalis 32 võistkonna seas välja finaalikoha.

Võistkond „Haapsalu profid”, kuhu kuulusid Haapsalu robootikaringi 9-12aastased noored Mihkel Saariste, Uku Pinnar, Raian Kleemann, Christopher Kampmann, Kristofer Andres ja Laas-Joonas Saul, osales üle-eestilisel robootikavõistlusel esimest korda.

Poiste juhendaja innovatsioonikeskusest Innokas, Angela Leppik jäi tulemusega rahule. „Me läksime sinna ju kogemusi saama,” ütles ta.

Võistluse tarbeks olid poisid ehitanud ja programmeerinud roboti, mis pidi mänguväljakul eri ülesandeid täitma. Et võistluse teema oli prügirännak, olid ka ülesanded keskkonnateemalised, näiteks prügisorteerimine ja komposteerimine.

Iga võistkond sai tosinast korraldajate välja pakutud ülesandest valida endale meelepärased, mida täitma robot programmeerida.  Haapsalu poisid valisid välja kolm: robot pidi sõitma vastu komposteerimisjaama ja selle tööle panema, seejärel ära tooma kilekoti ja lõpuks mängu väljakule viima inimese.

Kõige raskemaks pidasid poisid just kilekoti toomise ülesannet, sest see ei kippnud neil hästi välja tulema — ikka ja jälle sõitis robot kilekotist mööda.

Lisaks robotiülesandele, mis poistele kõige enam meeldis, hinnati ka roboti disaini ja programmi ning tutvustada tuli põhiväärtusi ja keskkonnateemalist projekti.

Keskkonnateemalisena projektina esitlesid noored žüriile traktori taha kinnitatavat himuri ja kraanakonksuga järelkäru, millega saab tee äärest prügi korjata. Himur kogub prügi järelkärusse, kus see purustatakse.  

Roboti disaini ja programmi eest said Haapsalu profid žüriilt kiita, põhiväärtuste eest aga teise koha karika.

Angela Leppiku sõnul tegid poisid kõik alates roboti ehitusest kuni prügihimurini ise. „Juhendid olid internetis olemas, mina aitasin neid ainult suunavate küsimustega,” kinnitas ta.  

Roboti programmeerimine polnud poiste hinnangul väga lihtne, sest kõik ei pruugi nii tööle hakata nagu mõelnud oled ja vahel võib alt vedada ka tühjenev aku.

FLL robootikavõistluse finaal peetakse märtsis. Finaalini jäänud aega kavatsevad noored robootikahuvilised kasutada selleks, et roboti programmi paremaks teha ja ka prügikorjava masina projekti edasi arendada.

Fotod Angela Leppik ja Arvo Tarmula

Haapsalu robootika. Leppik Haapsalu robootika1. Leppik Haapsalu robootika2. Leppik Haapsalu robootika3. Leppik Haapsalu robootika4.Tarmula Haapsalu robootika5.Tarmula Haapsalu robootika6.Tarmula Haapsalu robootika7.Tarmula Haapsalu robootika8.Tarmula Haapsalu robootika9.Tarmula Haapsalu robootika10.Tarmula Haapsalu robootika11.Tarmula Haapsalu robootika12.Tarmula Haapsalu robootika13.Tarmula Haapsalu robootika14.Tarmula Haapsalu robootika15.Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments