Metsaühistud saavad toetust taotleda

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

SA Erametsakeskuse (EMK) nõukogu kinnitas 2016. aasta esimese poolasta siseriiklike toetuste taotlusvoorude ajad ja eelarved. 

Nõustamistoetuse taotlusvoorude tähtpäev on iga kuu 20. kuupäev, eelarve 200 000 eurot (I poolaasta). Toetust saavad taotleda metsaühistud.

Pärandkultuuri toetuse taotluste esitamise tähtpäev on 30.06.2016 ning eelarve on 20 000 eurot.

Metsauuendamise toetuse esimese vooru taotluste esitamise tähtpäev on 15.07.2016 ja eelarve 800 000 eurot.

Ka 2016.aasta teisel poolaastal on kavas aidata kaasa erametsade kasvatamisele ja hooldamisele nii metsa uuendamise, metsamaaparanduse kui ka metsainventeerimise toetamisega. Samuti toetatakse väikemetsaomanikke abistavate metsaühistute arengut. 2016.aasta teise poolaasta toetuste eelarve suurus selgub juunis.

„Eesti erametsaomanik on oma varale üha parem peremees. Toetuste abil ja metsaühistute toel oleme metsa uuendamisel mõnelt miljonilt aastas maha pandud taimelt jõudnud tänaseks 7-8 miljoni taimeni,“ selgitas SA Erametsakeskus juhatuse liige Jaanus Aun. „Toetusraha jagamisel lähtume endiselt põhimõttest, et väikemetsaomanikud saavad enda toetusosa täies mahus kätte, suuremaid toetatakse vähem,“ lisas ta.

Märgatavalt on kasvanud ka hooldusraiete maht. Möödunud aastal küsiti Erametsakeskuselt toetust kokku ligi kümne tuhande hektari metsa korrastamiseks. „Et suuresti just hooldusraiete tegemisest sõltub metsa tervis ja tuleviku tulu, on hooldusraiete toetamine üks Erametsakeskuse prioriteete,“ ütles Aun.

2016. aastal saavad erametsaomanikud Euroopa Liidu rahastatava metsameetme toetust kokku kaks miljonit eurot. Toetuse saamise avaldusi loodab Erametsakeskus vastu võtta enne jaaniaega. Natura metsatoetuse taotlusi planeeritakse vastu võtta aprillis. Toetuse eelarve on ligikaudu 4 miljonit eurot.

Toetustaotlust on kõige mugavam täita e-PRIAs, juhendid on erametsaportaalis.

Täpsemat infot saate erametsanduse infoportaalist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments