Juhtkiri: O tempora, o mores!

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

LE-25-logo2

Uusaastaöö veetis Läänemaa haigla voodis kolm alaealist, kellest kaks korjas kontaktivõimetuna üles kiirabi. Need kaks noort inimest peaksid kiirabi kutsunud tähelepanelikele inimestele ja arstidele-õdedele tänulikud olema, sest kui neid noori poleks haigemajja viidud, oleks see külmakraadidega öö võinud neil viimaseks jääda.

Et noored joovad, pole ju mingi uudis. Kindlasti on praeguste täiskasvanute seas neid, kes võivad oma nooruspõlvest rääkida lugusid esimesest alkoholiproovimisest, sest seda, mis on keelatud, on himustatud läbi aegade.

Kusagilt läheb piir. Näiteks sealt, et kui ka noorte hulgas alkoholiga pidusid peetakse, pole mõistlik tänavale tükkida, vaid hoida ennast seal, kus pidu peetakse. Või sealt, et kui ühiselt napsi võetakse, ei jäeta kaaslast ilma peale üksi, vaid hoolitsetakse, et teine inimene voodisse saaks. Või sealt, et vanemad teaksid, mida nende võsukesed väljaspool kodu teevad. Muidugi võivad lapsukesed vanemaile öelda, et lähevad aasta viimaseks ööks sõbra juurde „Tujurikkujat” vaatama ning emad-isad saavad alles hommikul teada, millega laps tegelnud on.

Viimasest „Tujurikkuja” saatest on kõige rohkem saanud tähelepanu lõpulaul, milles oli Alo Mattiiseni ärkamisaegne laul saanud nüüdisaegsed sõnad. Vähem pälvis tähelepanu lugu setu naistest, kes käisid Brüsselist õuhkat ehk eetrit toomas. See klipp polnud küll nii hea kui „Tujurikkuja” parimad palad, aga see-eest osutas ta ülisuurele probleemile. Reformierakonna juhitav valitsus pole valmis sisse seadma alkoholireklaami piiranguid, niisamuti on sellesama partei juhitud valitsus aastaid seisnud selle eest, et lahja alkoholi aktsiis oleks madalam kange alkoholi omast. Sellega on aga hoogu antud noori jooma meelitavale magusa alkoholi tootmisele ja turundamisele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ma saan
8 aastat tagasi

…loomulikult aru politsei soovist värviliste autodega patrullida- siis ei sõida keegi neile unepealt sisse. Kuupalk ju. Kui nad tahaks korda majja saada,siis patrulliks tavaliste autodega…..

Jussile toeks
8 aastat tagasi

Kurb tõesti kui “Jussikesed” on jätnud läbilugemata raamatu ja ei tea mida oma 7 päevaga ette võtta!

juss
8 aastat tagasi

Keegi ei sunni teid ullikesi jooma!

Tarbimisühiskond
8 aastat tagasi

Te ülistage siin Lääne elus veel igasuguseid Sukldese maale toodud viski päevasid ja Itaalia veini dianüüsiate korradamist. Avalike orgiate pidamine on sellest järgmine samm. Näha on et noored on selleks juba valmis.

...
8 aastat tagasi

Ühinen eelnevaga täielikult. Meie linnapeal on ilmselt kultuur ja alkohol sünonüümid. Meenutagem sedagi, kuidas linnapea toetas kõrtse ja baare 300 euroga, et viimased seal olenguid “kultuurselt” korraldaks.

kn
8 aastat tagasi

Ikka,Ossinovskoi on saatanast-tahab alkotõõsturite kasumite kallale minna.

Anonüümne
8 aastat tagasi

O l i vanasti ikka rohi rohelisem…