Ärev aasta maailmas ja tegus aasta Lääne malevas

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Mehis Born Tahkunas ellujäämislaagris (foto Kristjan Prii)Lääne maleva pealik major Meelis Born õpetab Hiiumaal ellujäämislaagris, kuidas teha turbasamblast ja söest veefiltrit. KRISTJAN PRII

Aasta, mis hakkab kohe lõppema, on olnud ärev, rahvusvaheline olukord on kõike muud kui rõõmustav. Radikaalselt muutuv ilmaelu on toonud lõõmavad kriisid meie kodukollete lähedusse, rahu ja stabiilsuse haprust saame tunnetada igal silmapilgul.

See aasta ei ole olnud ka malevale kuigi tavapärane, sest erutavat ja üllatavat on jagunud kõigisse meie toimetamistesse.

Ei ole kahtlust, et sedakorda andsid aastale kammertooni suurõppus Siil ja võidupüha üleriigiline tähistamine suvises Kärdlas. Vastutus ja tähelepanu, mis nende sündmustega malevale osaks sai, ei ole kaugeltki igapäevane. See koorem aga ei murdnud meid, pigem viis meid arengus nii mõnegi tubli sammu edasi.

Märkimisväärse sündmusena võin esile tuua maleva staabielemendi ja kergejalaväekompanii juhtkonna reservõppekogunemise. Kompanii koolitajatena said end proovile panna maleva vastsed nooreminstruktorid. Tuleb tunnistada, et nende töö oli täpne ja tugev.

Maleva staap sai kaante vahele kevadisel Siilil alguse saanud operatiivplaneerimise viljad ja nüüd on meil selge ettekujutus, kuidas tahame tagada Eesti riigi ja rahva ülemvõimu oma vastutusalal.

Riigikaitseliste oskuste lihvimisse ja mis kõige tähtsam, ühtsustunde loomisse, on andnud oma panuse traditsioonilised sõjalis-sportlikud võistlused Valge Laev ja hiidlaste Tihu Kevad. Mõlema patrullvõistluse hindamatu väärtus on, et neil võistlustel tegutseb edukalt kõrvuti Kaitseliidu kui organisatsiooni kogu spekter: noorkotkad ja sõjakooli kadetid, naiskodukaitsjad ja võitlusgruppide liikmed, kodutütred ja vanemohvitserid.

Uus aasta toob meie õuele Valge Laeva 20. võistluse. Esimene planeerimiskoosolek on juba olnud, võistluse põhikontseptsioon on kinnitatud. Tagasi juurte juurde – selline on võistluse seekordne juhtlause.

Uued võimalused terenduvad malevale tagala valdkonnas. Värskelt valminud laohoone Kiltsi harjutusväljal ja suurejoonelised plaanid lähiaastaiks annavad lootust, et meie logistikud saavad peatselt uue hingamise.

Uhke ja vägev oli väljaõppeaastat kokkuvõttev suurõppus Orkaan. Et olen osalenud kõigil kümnel Orkaanil ja loendamatuid kordi analüüsinud seal tehtut, saan kindla veendumusega öelda: professionaalne areng on olnud aukartustäratav.

Tuntud headuses on malev jätkanud seltsielu viljelemist ja sõjaajaloo temaatikaga tegelemist. Lihula värvikad ajaloopäevad avasid paljudele uusi huvitavaid tahke meie lähiminevikust ning aitasid lähendada Kaitseliitu ja kogukonda. Eesti kodanike isamaaliste ja rahvuslike tunnete tugevdamine ning kaitsetahte säilitamine ja kasvatamine on Kaitseliidu seadusest tulenev ülesanne, sellesarnased ettevõtmised aitavad meil seda ülesannet täita.

Armsad sõbrad! Tänan kõiki kaitseliitlasi, naiskodukaitsjaid, noorkotkaid ja kodutütreid ladusa koostöö ja innuka tegevuse eest! Soovin kõigile jaksu, et sõna ja teoga seista Eesti eest.

Uueks aastaks saan lubada, et igavamaks ei lähe kohe kindlasti! Head vana aasta lõppu ja tegusat uut Kaitseliidu aastat!

Mehis Born
major, Lääne maleva pealik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments