Riigikohus leidis, et Neinar Seli on süüdi korruptsioonivastase seaduse rikkumises

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Neinar Seli. Foto: Urmas Lauri

Neinar Seli. URMAS LAURI

Riigikohtu kriminaalkolleegium leidis, et Neinar Seli on süüdi korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu rikkumises.

Kolleegium rahuldas osaliselt Neinar Seli kaitsja kassatsiooni ja muutis maa- ning ringkonnakohtu otsuse põhjendusi, kuid nõustus lõppjäreldusega, et Neinar Seli on talle süüdistuses ette heidetud korruptsioonikuriteo toime pannud.

Riigikohtu hinnangul lugesid kohtud nõuetekohaselt tõendatuks, et Neinar Seli, kes oli nii Tallinna Sadama nõukogu esimees kui ka Eesti Olümpiakomitee president, hääletas Tallinna Sadama nõukogu 31. oktoobri 2013. a koosolekul otsuse poolt maksta Eesti Olümpiakomiteele 250 000 eurot toetust. Korruptsioonivastane seadus keelab ametiisiku osalemise otsuse vastuvõtmises, kui otsuse tulemus mõjutab ametiisiku või temaga seotud isiku huve ehk kui tegemist on nn huvide konfliktiga.

Toimingupiirangut on rikutud ka siis, kui sellega varalist kahju ei kaasne. Neinar Seli kriminaalasja õiguslik põhiküsimus oli see, kas süüdistatav Tallinna Sadama nõukogu esimehena oli ametiisik, kes pidi järgima korruptsioonivastases seaduses ette nähtud toimingupiiranguid. Riigikohus selgitas, et korruptsioonivastases seaduses sätestatud toimingupiirangud laienevad ka riigi osalusega äriühingu nõukogu liikmele, kelle on ametisse valinud riik. Selline nõukogu liige on korruptsioonivastase seaduse tähenduses ametiisik, sest riigivaraseadus paneb talle ülesande tagada äriühingus riigi huvide kaitse, kui see ei satu vastuollu tema kohustustega äriühingu ees. Neinar Seli oli Tallinna Sadama nõukogus riigi esindaja ja seega ka ametiisik.

Eesti Olümpiakomitee oli aga Neinar Seliga seotud isik. Osaledes Eesti Olümpiakomiteele toetuse andmise otsustamisel, eiras Neinar Seli korruptsioonivastast seadust. Arvestades kavandatud toetuse summat – 250 000 eurot –, rikkus Neinar Seli toimingupiirangut suures ulatuses, mis on karistatav kuriteona.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
onikka
8 aastat tagasi

Mis reformi-,Seli on juba erakonnast väljas.Mis erakonnast olen,see pole tähtis.

RE
8 aastat tagasi

Kas terve reformierakond on kommima pandud?

kant
8 aastat tagasi

Vähemalt nüüd on selge-Parts Euroopasse ei saa,ref kättemaks on vältimatu.

vana+hõbe
8 aastat tagasi

Meenus–üks tähtis dokument läks tolle Partsi näppude pärast kaduma,aga tõestada ei saanud.

vana hõbe
8 aastat tagasi

Mina aga teadsin Partsi–nimelist kunagi,kel muidu polnud vigagi,aga suu jahvas keskmisest suuremalt.Ja see ongi meelde jäänud,sest rohkem pole sarnast kohanud.

enu
8 aastat tagasi

Tundsin Neinari tädi,kes õpetas lastele kartuseta aus olema.Nende perekonda nägin ka kõrvalt,kui suured töötegijad olid juba lapsena nende pojad.Ole tugev,Neinar!

esma
8 aastat tagasi

Mina ei näe tegelikku süüd kusagil.