Haapsalu koolid tahavad kasutusele võtta koolivormi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Koolivorm. Tarmula

Haapsalu linna algkoolis tahetakse kasutusele võtta sinist värvi koolivorm, kuhu tikitakse kooli pardikujutisega logo. Foto Arvo Tarmula

Haapsalu põhikoolis ja linna algkoolis käib arutelu koolivormi kasutuselevõtu üle, mõlema kooli hoolekogud on vormile jah-sõna öelnud.

Haapsalu põhikooli direktori Anne Mahoni sõnul pole koolivormi teema uus – vanematekogus arutati seda juba eelmisel õppeaastal, kuid siis jäi asi soiku. Nüüd võtsid just lapsevanemad vormi-teema uuesti üles.

„Sada protsenti pole otsust teinud, praegu kuulame maad,” ütles Mahoni koolivormi kasutuselevõtu kohta. Ta lisas, et kindlasti ei juhtu see sel õppeaastal.

Põhikoolis on õpilaste seas välja kuulutatud loominguline konkurss, kus iga soovija saab 21. detsembriks esitada oma ettekujutuse vormist. Kooli poolt on välja pakutud pihikseelik, vest, kardigan või kampsuni nööpide ja lukuga variant. 

Samal ajal on koolivormi teema arutusel ka Haapsalu linna algkoolis. Seal käib vanemate seas küsitlus koolivormi poolt või vastu. Kolmapäeval demonstreeriti õpilastele sinist kooli logoga koolivormiseelikut, vesti ja kardigani. „Laste poolt oli positiivne vastuvõtt,” ütles algkooli direktor Malle Õiglas.

Algkoolil on juba aastaid olnud oma kooli logoga tekkel, kuid Õiglase sõnul tellitakse seda aasta-aastalt järjest vähem. „Vanemad on öelnud, et nad telliksid hea meelega, aga müts on ebapraktiline, sest seda saab kanda vaid lühikest aega,” sõnas Õiglas. Ta lisas, et koolimütsi ebapraktilisus on ka üks põhjus, miks on nüüd koolivormi teema juurde jõutud.

Nii Mahoni kui ka Õiglas on arvamusel, et ühtne vorm suurendaks õpilastes oma kooli ja ühtsuse tunnet. „Arvan, et ka võrdsustunnet, sest poleks seda, et vaata, mis tal on ja mul ei ole, ” lisas Õiglas. 

Ometi tõdevad mõlemad direktorid, et ühtsel koolivormil on ka miinuseid. Suurim miinus on hind.

Nii põhi- kui ka algkoolis on kõne all koolivormide tootmisele spetsialiseerinud firma Norrissoni pakutavad vormivariandid. Neid kasutab sadakond Eesti kooli. Ühe vormielemendi hind jääb 20–30 euro vahele. 

Anne Mahoni sõnul võib juhtuda, et just hinna tõttu ei saa teha koolivormi kandmist kohustuslikuks, sest mõnele perele võib selle soetamine käia üle jõu. Eriti kui koolis käib perest mitu last. 

Ka Malle Õiglas ütles, et algkoolis on koolivormi kandmine esimesel aastal „positiivselt soovituslik”. „Tulevikus aga näeksin, et ühe vormielemendi – vesti, seeliku või kardigani – kandmine oleks kohustuslik,” lisas ta.

Kui Haapsalu koolid alles arutlevad koolivormi üle, siis Kullamaa keskkool on praegu ainus Läänemaa kool, kus on koolivorm kasutusel: roheline valla logoga vest.

Kullamaa keskkooli direktori Meelis Välise sõnul võtsid nad koolivormi kasutusele eelmisel õppeaastal ja algatus tuli lapsevanemailt. 

Vormi on koolis juurutatud järk-järgult alates esimesest klassist. Esimestes klassides on koolivestid kõigil õpilastel ja iga aastaga on üha rohkem kasutanud koolivormi tellimise võimalust ka vanemate klasside õpilased.

Esimesel aastal pidid 1. klassi laste vanemad koolivestide eest ise maksma, kuid sellele vaatamata tellisid vesti kõik vanemad. Sel õppeaastal leidis Kullamaa vald võimaluse 1. klassi astunute vestid kinni maksta.

Välise sõnul kannavad õpilased koolivormi päris hoolega. „Eks vest taha hooldamist ja sellepärast näeb vahel teist värvi ka, aga üldiselt käivad nad ikka koolivestiga,” ütles ta. 

Välise hinnangul toonitab ühtne vormielement oma kooli tunnet ja paneb õpilasi tunnetama, et ollakse kogukonna liige. „Miinus on, et kui õpilased täiesti vormi panna, leidub alati peresid, kellel pole võimalust seda osta. Sellepärast pole me tahtnud sundi rakendada,” lisas Välis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
absurd
8 aastat tagasi

Ütleme nii,et kui Haapsalu koolid hakkavad end eliitkoolideks pidama on viimane aeg siit jalga lasta.

Valdo
8 aastat tagasi

Koolivorm on ka Minul seljas olnud. Leian, et koolivormi eest hoolitsemine õpetab last hindama puhtust ja hoolivust. Mina olen poolt!

No
8 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Küsimus ei olegi väga selles, kas vorm võtta kasutusse või mitte. Küsimus on lisakulus, mida see vanematele kaasa toob. Paljudel vanematel käib ju mitu last koolis. Pole ka kasu küsitlusest, kui sealt puudub hinnakiri. Mõistlik lahendus on Kullamaa näitel, kov toetab ja vorm ei ole kohustuslik.

onikka
8 aastat tagasi

Las võistlevad n a t u k e riietega,et mis kellelgi seljas.Kui koolivorm,siis -mis talle veel vaja,ei pöörata tähelepanugi.Kaunistage oma lapsi kui lillekesi,see on tähtis.Kui oleks kift koolvorm jõhvikavärvi,miks mitte ka see!

Pook
8 aastat tagasi

Koolivorm??? Mõnel on ikka väga igav, et sellist asja välja mõelda. Kuidas veel pappi saaks inimestelt välja lüpsta, kõik ideed saata Haapsalu linna algkooli sekretärile.

acca
8 aastat tagasi

Kui vanem ja laps on tugevasti panustanud, et mõnda mainekasse ja soovitud kooli sisse saada ja seal püsida, leitakse raha ka vormi jaoks ja kantakse seda uhkuse ja väärikusega. Tavakool ei tekita mingit stiimulit oma koolina eristumiseks. Mis kumab läbi ka kommentaariumi meelsusest.

aga
8 aastat tagasi

kuna põhiharidus on meie riigis kohustusik,siis võiks tõesti kool ise ka vormi muretseda nagu seda kaitseväes.Vastasel juhul on see tõesti vanemate rahakotile lisakulutus.

Koolil
8 aastat tagasi
Reply to  aga

endal pole mingit raha, kõik tuleb omavalitsusest, a la riigilt, a la ikka sinu taskust.

Kiusamine
8 aastat tagasi

Kas see mitte ei tekkitaks kiusamist nende vastu kellel pole selle jaoksraha?
Kui kool neid nii vaga tahab lasku ise teha.

55
8 aastat tagasi

Minu ajal oli koolis vorm. See point on õigustatud, et oleks koolivorm. Just aitab see viletsamal järjel peresid, et neid riietumise pärast ei halvustata. Ja miks peaksid rikkurid eputamaja, eriliselt välja paistma. Kool on kõigile võrdne õpikeskkond. Põhiline koolikiusamine saab alguse selles, et vaata mis tal seljas on – jama – odav – nõme. Sinine värv ei ole enam õigustatud, kuna pole ju tinti ja sulepäid, mis ohustavad laste riideid määrida.

või nii
8 aastat tagasi
Reply to  55

Mäletad sa,mis su vorm omal ajal maksis? Ajad on teised, sissetulekud erinevad. Vormi tasuta ei saa. September on niigi kulukas kuu, nüüd hakka spetsiaalselt kooliriietega arvestama. Kas Õiglas tahab ise sponsoriks hakata? Siis öelgu “kohustuslik”! Pealegi,mis siin pildil on,see paistab puhas kalts.
Millal vormiriietest vanematega rääkima hakatakse?

55
8 aastat tagasi
Reply to  55

Ma ei saa samuti aru, miks tahetakse just sinist koolivormi? Jõhvis näiteks on põhikool koolivormiga tegelenud ja seal on värviks pakutud jõhvika värv. Mõelgem ka veidike rohkem originaalsemalt.

ei tea
8 aastat tagasi

ja kel paksem rahakott,see ostab valmis komplekti ja vaesem siis õmbleb ise odavama variandi ? Mäletan, kui meil olid need ruuduseelikud ja minul ainsal klassist oli seelik,mis õmmeldud samast kangast kuid lihtsama tegumoega.Hea tunne küll ei olnud…..Nii et ei arva ma sellest midagi.Kas ikka kõigi sama või siis käivad tavariietes.

ma
8 aastat tagasi

arvan, et piisaks vaid vormivestist ja lihtsalt siis kokku leppida pükste-seelikute-pluuside värv, mille saaks siis laspevanem ise kauplustest juurde otsida, vastavalt oma rahakotile. Vest on ju selline, et sobib nii poisile kui tüdrukule. Ja ei pea olema ju kootud vest, neid riidest veste on ka imelihtsaid ja ilusaid. kui kangas ja lõige on kokku lepitud, siis mingi osa emmesid , põhikoolis ehk juba õpilane, nii poiss kui tüdruk õpetaja juhendamisel, ise käsitöö tunnis) suudab kindlasti ise vesti valmis õmmelda – eriti need, kellel rahakoti kõhnuse tõttu nagunii tuleb osata kõiki maailma ameteid. Vanasti need ruuduseelikud sai ka ise endale kooli… Loe rohkem »

vigadeparandus,
8 aastat tagasi
Reply to  ma

need Vormis lapsed peaks olema Vormsi lapsed.