Haapsalu ja Ridala elanikele korraldatakse ühinemise osas küsitlus

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Toomas SchmidtRidala vallavanem Toomas Schmidt. Foto: arhiiv

Haapsalu linna ja Ridala valla ühinemisläbirääkimiste käigus korraldatakse küsitlus – mida arvavad liitumisest elanikud ja kas nad soovivad seda?

„Liitumine on igati mõistlik. Ridala valla suuremaid asumeid Paralepat ja Uuemõisat võib käsitleda Haapsalu linna mitteametlike osadena,“ ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

Ridala vallavanem Toomas Schmidt märkis, et kui sai teatavaks tulevaste valdade kohustuslik miinimumsuurus – 5000 elanikku, oli selge, et Ridala vald ühinemisest ei pääse ja tuleb kellegagi oma piirinaabritest liituda. Ridala vallas on praegu 3353 elanikku. „Meil on liitumiskohustus,“ sedastas Schmidt.

Valikuid Ridalal oli – kas Lääne-Nigula või Haapsalu linn.

„Me arutasime võimalust ühineda ka Martnaga, aga ka siis ei tuleks number kokku, sest Martna vallas on vaid 800 elaniku kanti,“ selgitas Schmidt. Samas on ta aga Suklesega ühel meelel selles, et Uuemõisa ja Paralepa on juba praegu Haapsalu linnaga kokku kasvanud ja seepärast on Haapsaluga ühinemine ka loogiline.

Kuid mitte kõik Ridala valla elanikud ei pruugi seda meelt olla. „Inimeste käest ei ole praegu ju veel midagi küsitud, me ei tea täpselt, mida meie elanikud soovivad. Võib juhtuda, et hajaasustusega piirkondade inimesed tahaksid hoopis Lääne-Nigula vallaga liituda ja Haapsalu lähiümbruse elanikud tahavad linnaga liituda,“ selgitas Schmidt.

Haldusreformikava näeb ette, et liitumist kavandavad omavalitsused peavad elanike seas läbi viima ka küsitluse. „Eks kõigepealt peetakse läbirääkimised mingis osas ära, et saaks inimestele paremini selgitada, mis neid ühinemise korral ootab ja neil on juba mingi teadmine, mille pinnalt otsustada,“ rääkis Schmidt.

Samasugune küsitlus tehakse ka Haapsalu linnas.
Millal küsitlus toimub, pole hetkel veel teada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
xp
8 aastat tagasi

Kõikvõimalikud referendumid ja küsitlused on kurjast seetõttu, et arvamust avaldavad enamasti teemat süvitsi mittetundvad inimesed. Tihti vastatakse lihtsalt emotsioonide pealt “ei meeldi ja kõik”, teadmata probleemi tegelikku sisu ja valiku hilisemaid tagajärgi.
Käesolevast jääb pigem mulje vastutuse veeretamisest rahva kaela, et hiljem saaks öelda “ise te ju tahtsite”.

Maali
8 aastat tagasi

Lõpuks saab ka Ridala pensionär tasuta ühistranspordist osa, seni see ainult linnapensionäride privileeg. Loodetavasti jääb Ridala ajalooline nimi alles ja Urmasest saab tubli vallavanem.

Ridala
8 aastat tagasi

Viga lipsas sisse. SILD üle Saunja lahe…. nii palun õigeks lugeda.

siis
7 aastat tagasi
Reply to  Ridala

juba kiirraudtee ka silla peale

Ridala
8 aastat tagasi

Tahan liituda Noarootsi vallaga. Võtke nende koduleht ette või vaadake FB grupis – kui maalähedane ja ühtehoidev on kogu rahvastik. Pole sisepingeid ega võlakoormaid, mida tarida. Hea ja turvaline. Sind üle Saunja lahe ja ongi kaks toredat valda sulandunud.

tundub
8 aastat tagasi

et Ridala vald on ikka üks pudrumägede ja piimajõgede koht. Ja Haapsalu on üks mülgas. Aga tegelikult!?
Kuigi kui poleks Haapsalut oma elanikkonnaga, vaevalt siis uuemõisas oleks neid kaubanduskeskusi ja ettevõtteid. Või on Ridala valla elanikud nii ostuvõimelised et suudavad kõike seda üleval pidada.

Tont.
8 aastat tagasi
Reply to  tundub

Katsu aru saada,et àri tehaksegi seal, kus see kasulik on. Maakeeles : olenemata valla vòi linna piiridest. Kui mul on kasulik osta linnast,siis ma ostan sealt.Nii et mùùjale pole vahet,kas ostja on linnast vòi maalt. ?

kodanik
8 aastat tagasi

Kas Ridala valla külade teed ja muud küsimused enam linna keskel asuvat võimu üldse huvitab?

Tont.
8 aastat tagasi

Rahal pole peremeest,kùll aga vòimul.Riigihangetes liigub suur raha ja kindlasti teevad ref ja sotsid kòik , et kogu Eesti oma vòimu alla saada. Ise kysimus on,kui kasulik on vòlgadeta Ridala rahval otsustusòigus linna anda. Ja tulevikus linna vòlgu plekida. Ning palju pàrast linnahàrrad Ridalasse raha eraldavad. Ridala volikogu liikmed (J.Koppe, Hepner) ùhinemist oma valijatele kyll ei maininud.Sest muidu poleks neid lihtsalt valitud ….

ka
8 aastat tagasi
Reply to  Tont.

sotsid ja liberid ei maininud enne valimisi et nad eestlastest lillad teevad

Ja
8 aastat tagasi

Mind huvitab, kes ametnikest jäävad, kes kaovad? Teatavasti ei anna Ridala ja Haapsalu ametnike suhtumist võrreldagi. Kes saaks haridusnõunikuks, kes sotsiaalnõunikuks jne. Ega Haapsalu linn ei eelda, et võetakse avasüli vastu kogu nende valge maja?!

igl
8 aastat tagasi

Sukles tubli juhina ja parimas heas võib 10aastat vabalt jätkats nagu ka Schmidt,võib hea tandem kujuneda.

Kodanik
8 aastat tagasi

Kui Ridala ühineb Haapsaluga on Valla rahvas orja seisus, Haapsalul on rohkem hääli ja Ridala rikkused kolivad Haapsallu. Läheb palju aastaid enne, kui aru saadakse et see on üks vald. Kui siiski ühineda, ei tohi sahkerdaja Sukles koos oma meeskonnaga uue valla juhtideks olema.