Eesti elektritarbijad eelistavad kallima hinnaga pakette

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

alajaam imatra elektrilevi26

Millegipärast eelistavad eratarbijad fikseeritud hinnapaketti, kuigi see on börsipaketist viiendiku võrra kallim. ARVO TARMULA

Kuigi tähtajalise fikseeritud hinnaga paketid on siiani ligi 20% kallimad kui tähtajatud börsipaketid, on Eestis ligi 2/3 tarbimiskohtadest just sellised lepingud.

Elektrihind.ee võrdlusportaali andmeil on portaali keskmise külastaja puhul kõige odavam  börsipakett Imatral keskmise kuutasuga 26,86 € (marginaaliga 0,19 s/kWh). Fikseeritud 12kuulistest pakettidest on praegu soodsaim 220 Energia pakett keskmise kuutasuga 31,06 € (päevane tariif 5.39 s/kWh, öine 4,29 s/kWh).

Portaali arendusjuht Kert Valbet ei soovita olemasolevat lepingut automaatselt pikendada, sest turg on muutunud konkurentsitihedamaks ja odavama paketiga saab tuntavalt säästa. Enne otsustamist soovitab Valbet võtta pakkumused kõikidelt müüjatelt või kasutada võrdluseks mugavat võrdlusportaali.

Eestis saab eratarbija lepingu lõpetada tasuta, etteteatamise aeg on 30 päeva.

“Et tarbijaile tundub elektriteema keeruline ja valikut on palju, siis pole elektrimüüja vahetamine laialt levinud,” selgitas Valbet. „Siiski tasub üks kord aastas ennast kokku võtta, sest säästa on võimalik olenevalt lepingust ja tarbimisest sadu eurosid.”

Kuidas käib elektrimüüja vahetamine?

• Teha selgeks, kui suur on majapidamises elektri aastatarbimine. Selleks on kõige lihtsam minna Eleringi hallatavasse andmelattu aadressil http://andmeladu.elering.ee. Infot saab ka oma praeguselt elektrimüüjalt.

• Edasi võrdle võrdlusportaalis kõikide müüjate pakkumusi ja leides sobivaima, saab otselingi kaudu enamiku elektrimüüjate e-keskkonda. Seal saab sõlmida kohe elektrimüüjaga lepingu. Uus elektrimüüja teavitab endist elektrimüüjat enamasti ise. Olgu leping tähtajaline tähtajatu, lõpetamine on igal juhul tasuta.

Kes on soodsaim elektrimüüja?

Arvutus põhineb elektrihind.ee portaali keskmise kasutaja aastatarbimisel 7700 kWh/a seisuga 25.11.2015. Prognoositud börsihinnaks on arvestatud 4 s/kWh. Elektrimüüjad muudavad pakettide hindu tihti ja need võivad artikli avalikustamise hetkeks olla muutunud. * Eesti Energia AS ei kuva avalikku hinnakirja, võrdluses toodud pakkumus on personaalne pakkumus tarbijale aastatarbimisega 2234 kWh/a.

Elektripaketid 2015

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments