PERH loobus plaanist kohustada noori arste töötama Läänemaa haiglas pikema perioodi jooksul

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Läänemaa haiglaFoto: Arvo Tarmula

Kui veel aasta tagasi plaanis Põhja-Eesti regionaalhaiglal sõlmida noorte arstidega töölepingud, mis kohustaks neid teatud aja kuust töötama mõnes väikehaiglas, siis pärast mitmete variantide läbikaalumist on sellest nüüd loobutud, kirjutab Postimees.

"Päevase töö puhul otsustasime seda hakata tegema töölähetuse korras. Võimaluse saata töötajat töölähetusse annab töölepinguseadus, ühtlasi on sel juhul võimalik ilma täiendava maksukoormuseta kompenseerida töötajale tütarhaiglas töötamisega kaasnev transpordikulu," rääkis Allik.

Selline lahendus on alates novembrist kasutusel juba Raplamaa haiglas, kus PERHi üldkirurgid töötavad kolmel päeval nädalas.

Tänaseks on Eestis tekkinud olukord, kus väikehaiglad on hädas arstide leidmisega, sest noored arstid ei soovi sinna tööle minna. 

Lääne Elu kirjutas 15. novembril, et Haigekassa on välja töötanud eriarstiabi uuenduse kava ja tahab selle uuest aastast käivitada, kuid maakonnahaiglate juhid leiavad, et see on toores ja vajab arutamiseks aega.

Läänemaa haigla peaarsti asetäitja Kai Tennisberg selgitas, et haigekassa tahab ühtlustada maakonnahaiglate eriarstiabi osutamise. Praegu on see ebaühtlane ja oleneb, kui palju on ühel või teisel haiglal õnnestunud endale palgata teistest, enamasti kõrgema etapi haiglaist n-ö külalisarste.

Praegu saab Läänemaa haiglas minna 18 erialaarsti juurde, enamik neist käib Haapsalus teistest haiglatest, aga mõni, näiteks südamearst ja lastearst, on ka kohapealt võtta.

Tennisbergi sõnul on meie tervishoiusüsteemis asi juba ammu kriitiline, kuid poliitikud ei ole julgenud seda teemat käsile võtta. Ühelt poolt ei jätku raha, teisalt saavad arstid otsa. „Viie aasta pärast on Läänemaa haiglas üks arst, kes ei ole pensionil,” ütles Tennisberg.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
kübe
8 aastat tagasi

Ega muud üle jää kui Tennisberg peaks kosjakontori avama. ega muidu need noored arstid siia läänemaale pidama ei jää.