Martna kirik sai annetuste abiga uue kroonlühtri

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Martna kirku uus lühter

Uus Saksamaalt ostetud kroonlühter asendab nüüd 1976 varastatud lühtrit. KÜLLIKE VALK.

Sel pühapäeval pühitseb piiskop Tiit Salumäe Martna kiriku uue kroonlühtri, mille kogudus ostis annetuste abiga Saksamaalt.

Kui koguduse juhatuse esimees Kulle Reinhold tähistas aasta tagasi oma 70. sünnipäeva, palus ta lilleraha annetada uue lühtri fondi.  Annetajate seas oli juubilar ise, aga ka teised eraisikud, Martna vallavalitsus ja Rootsi sõpruskogudus.  

„Lühtri ostsime Saksamaalt Martna koguduse endise õpeta Pille Talvar-Heckmanni abiga,” ütles kogudust teeniv vikaarõpetaja Küllike Valk. „Nüüd on ta kirikusse üles pandud  ja pühitseme selle mardipäeva teenistusel sel pühapäeval,”

Lühter on kahe rea ja 12 pesaga.

Kohalikud mehed Rene Danilov, Hardi Rehkalt ja  Elmar Hõbemägi panid lühtri üles. „Tasu kohta ütlesid nad, et las jääb kogudusele jõulukingiks,” ütles Kulle Reinhold. „Lühtri ülespanek oli omajagu suur töö, aga kirik on nüüd kohe hulga valgem.”

„Suur tänu kõigile annetajatele ja lühtri ülespanekul abiks olnud sõpradele,” lisas Küllike Valk.

Martna kirikus on olnud kolm lühtrit, kuid 1976. aastal murti kirikusse sisse ja varastati ära lühter, mis asus koorirõdu all ning ka altaril seisnud küünlajalad. Et lühtrit ja vargaid pole kätte saadud, pidi kirik läbi ajama kahe allesjäänud valgustiga.

Et lühtrifondi kogunes 2246 eurot, aga lühter läks maksima 765 eurot, läheb üle jäänud raha nüüd uude fondi. See hakkab koguma raha oreli remondiks, ütles Kulle Reinhold.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments