Mootorikütuse hind on aastaga langenud ligi 20 protsenti

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

tankla bensiin euro oil kütus

Uuemõisa tankla. ARVO TARMULA

Eelmise aasta oktoobriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit käesoleva aasta oktoobris enim mootorikütus, mille hind on aastaga langenud 19,4 protsenti.

Tarbijahinnaindeks tõusis tänavu oktoobris võrreldes septembriga 0,1 protsenti ja võrreldes eelmise aasta oktoobriga langes 0,6 protsenti, teatas Statistikaamet. Kaubad olid 2014. aasta oktoobriga võrreldes 1,4 protsenti odavamad ja teenused 0,8 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta oktoobriga võrreldes langenud 4,6 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 0,1 protsenti.

Suuremat mõju peale mootorikütuse odavnemise avaldas indeksile veel elektri, soojusenergia ja kütte 5,2 protsendiline odavnemine. Soojusenergia oli 8,3, gaas 19,6 ja kodudesse jõudnud elekter 1,5 protsenti odavam kui mullu samal ajal. Piim ja piimatooted on aastaga odavnenud 7,4 protsenti. Piima hind on langenud 16 ja või hind 11 protsenti.

Kallinejatest oli suurim mõju indeksile alkohoolsetel jookidel, mis on aastataguse ajaga võrreldes kallinenud 5,5 protsenti. Eelmise aasta oktoobriga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud kuivatatud puuvili ja pähklid ehk 21 protsenti ning värske köögivili 16 protsenti.

Septembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit oktoobris enim lennukipiletite 51 protsendiline kallinemine. Suurem mõju indeksile oli veel soojusenergia 3,3 ja mootorikütuse 2,6 protsendilisel hinnalangusel ning kodudesse jõudnud elektri 2,4 protsendilisel hinnatõusul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments