Uue universaalhalli ehitus võib minna oodatust kallimaks

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

IMG_4887Foto: Arvo Tarmula

Kui Haapsalu linnapea Urmas Sukles on arvestanud, et uue universaalhalli ehitus läheb maksma umbes 700 000 eurot, siis läinud reedel selgus, et hind võib minna 1,2 miljoni euro kanti.

Haapsalu Spordibaaside juhataja Tarmo Tuisk ütles, et uue universaalhalli projekt on valmis, projekteerija lubas esitada ehituse projekti põhjal koostatud eelarve teisipäeval või kolmapäeval. „Natuke ebameeldiv üllatus, lootus oli, et läheb vähem maksma,” ütles Tuisk.

Tuisk lootis, et halli hind läheb hanke jooksul odavamaks, nii et lõplikust hinnast saab rääkida, kui hange on tehtud. Praeguse hinnangu kohaselt maksab uue universaalhalli ruutmeeter 1000 eurot. Vehklemishalli projekteerib AS Meistri Projekt, kes on projekteerinud ka spordikeskuse eelmised etapid. #

Laenuga ehitus

Uue halli ehitab Haapsalu Spordibaasid laenurahaga. Laenu peab garanteerima Haapsalu linnavalitsus. Tuisu sõnul tuleb laenu võtta täismahus ja võimalik, et laenata tuleb ka inventari muretsemiseks. Spordibaasid on uue laenu asjus maad kuulanud ja pangad on andnud lootust. Hall hakkab teenindama Haapsalu põhikooli ja spordikooli treeningurühmi. Uus, 60 m pikk hall tuleb Mulla tänava äärde lasketiiru peale. Sinna mahub kaks saali: üks on 15 rajaga vehklemishall, teine on universaalhall, kus saavad põhi- ja spordikool pidada kehalise kasvatuse tunde ja treeninguid. Uus hall näeb välja nagu praegune tennisehall, aga tal on Mulla tänava pool palju aknaid.

„Mulla tänava poolt ei paista päike sisse,” põhjendas Tuisk, miks jääb uues hallis loomulik valgus.

Vana spordihoone kõrvale jõusaali akende ja hosteli ette tuleb kahe korrusega hoone. Esimesel korrusel on põhikooli ja spordikooli riietusruumid, teisel korrusel on õpetajad ja treenerid ning lauatennise osakond. Halli vehklemise osa rajad paigutatakse nii, et saalis saab teha ka teisi alasid, sh päeval koolitunde. Praegu kasutavad vehklejad treenimiseks põhikooli võimlat, see on nende päralt kl 15–16 kuni 20, ütles Tuisk. „ See tuleb ainulaadne hall, ühtki spetsiaalset vehklemishalli Eestis ei ole,” ütles Tuisk. „Tallinna planeeriti, aga jäi ära.”

Tuisu sõnul on ka Eesti vehklemiskoondis Haapsalus harjutanud ja tiitlivõistlusteks valmistunud. „Meeskond on kogu hooaja Haapsalus harjutanud,” täpsustas Tuisk.

Kevadel ehitama, sügiseks valmis

Tuisk lootis, et kui kõik sujub, võiks ehitust alustada tuleva aasta märtsis või aprillis. Et ehitus ei ole kuigi keeruline, võiks hall sügiseks valmis olla. „Siis on see kompleks valmis,” ütles Tuisk. „Kolm etappi oli kavandatud, kaks on tehtud.”

Tuisu sõnul saab sellest spordikeskusest Eesti üks esinduslikumaid komplekse: „See asub linna keskel, seal saab harrastada paljusid alasid ja kõik, kes meid on külastanud, on ka rahule jäänud.”

Vehklemishalli ajalugu

• November 2013. Haapsalu Reformierakonna ja Keskerakonna juhid sõlmisid koalitsioonilepingu, milles on Reformierakonna lubatud vehklemis- ja invaspordihallist saanud invaspordi, kergejõustiku, vehklejate ja lauatennise spordihall.

• Aprill 2015. Vehklemistreener Helen Nelis-Naukas lõi oma isa Endel Nelise nimelise Haapsalu vehklemishalli fondi. Perekond loodab leida vehklemishalli projektile toetajaid nii Eesti spordiinimeste kui ka ettevõtjate hulgast. Annetada saab Haapsalu vehklemisklubi En Garde arvelduskontole EE721010220241603227.

• Juuni 2015. Haapsalu Spordibaaside nõukogu otsustas alustada universiaalse vehklemishalli projekteerimist.

• Oktoober 2015. Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles, et eskiis sai just valmis. Ta lisas, et hoone täpne maksumus pole veel teada, ent see peaks jääma 700 000 euro kanti. Ta lisas, et on kirjutanud kirja kultuuriministeeriumile, et sealt abi paluda, kuid vastust pole saanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Gen.
8 aastat tagasi

Tegelikult on asi väga lihtne- tulemas on uued valimised. Ning oma poiste (refi) ümbrikusse peame me kõik panustama. Aga kindlasti ei lõpe Läänemaal töö otsa – varsti on tarvis mošeesid ehitada. Ning õhku lastud uute asemel jälle uusi ehitada.

Toetus Genile
8 aastat tagasi

Olen sinuga täielikult päri. No miks ei saa seesugust spordihoonet ehitada põhikooli juurde. Sukles kui doktor, nagu ta end nimetanud on, kes saanud ainult oma algteadmised retseptide väljakirjutamise alal ladina keeles (küsimus, on keel ikka sus?), oskab olla ikka doktor inimhingede asjus? Tegu on matsliku jonniga meie laste arvelt. No kes oskab öelda seda põhjendust, miks laste kehalise kasvatuse tunnid ei peaks olema kooli juures, mis loomulik? Kas Sukles ikka veel ei saa aru, et laste jooksuga (käimisega) ühest majast teise kannatab kehalise kasvatuse tunni kvaliteet ?

Gen.
8 aastat tagasi

Jälle uus laen ?? Kohati on tunne,et võimul on juba sotsid.Kuid eks ühinenud valdade elanikud plekivad.Aga asukoha valik lasketiiru peal on muidugi õige.sest sealt võivad tulla nii kaugus kui kõrgushüppe maailmarekordid.

?
8 aastat tagasi

Kellele neid miljonilisi halle ehitatakse? Või on vahepeal Läänemaa rahvaarv kasvama hakanud? Kas see otsus on lõplik,et suurim põhikool jääb võimlata?

Emma
8 aastat tagasi

Sooviks uisutada ka.