Nõva vald kardab, et suure looduskaitseala rajamine pärsib kohalikku elu ja ettevõtlust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Deiw Rahumägi (1)Nõva vallavanem Deiw Rahumägi. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaal Nõval rajatakse järgmise aasta alguses seniste maastikukaitse- ja hoiualade baasil 2390 hektari suurune looduskaitseala. Kohalik omavalitsus muretseb aga, et see võib pärssida kohalikku elu ja ettevõtlust, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Keskkonnaamet kinnitas, et ollakse mõelnud ka turismisektori vajadustele, Nõva vallavanem Deiw Rahumägi tõi aga esile, et majandustegevus peaks koonduma juba olemasolevatesse paikadesse ja kui kohalikud tahavad ehitada midagi kaitsealale jäävale eramaale, siis see nii lihtne pole.

"Leebus seisneb ainult selles, et seal oleks võimalik ehitada neid ehitisi, mis puudutavad RMK vajadust ehk siis võib-olla mingisuguseid parkimisplatse ja võib-olla ühiskasutuses olevaid kämpinguid, aga see ei puuduta kohalikku inimest täna," rääkis Rahumägi.

Jaak Sõrmus ostis 2008. aastal Nõvale kinnistu, sooviga rajada oma perele suvekodu, mille alune maatükk oli müügihetkel kaardile valesti märgitud ja asub tegelikult kaitsepiirangutega alal. Keskkonnaamet leiab, et sinna ei tohiks ehitada, isegi kui kinnistu kaitsealast välja jäetakse, sest tegemist on rannaäärse ehituskeeluvööndiga. 

6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tt
6 aastat tagasi

Kõik need kaitsealad oma piirangutega (looduskaitse, muinsuskaitse jt) on kohalike elanike ebavõrdne kohtlemine võrreldes aladeväliste elanikega, Piirangute talumine tuleks elanikele hüvitada. Eesti Energia seada teeb, kuigi vaid sümboolselt

Vähemalt
6 aastat tagasi

Deiw seisab inimeste õiguste eest. Nõva inimestel on vallavanemaga vedanud.

??
6 aastat tagasi
Reply to  Vähemalt

Kuidas palun?

marxx
6 aastat tagasi
Reply to  Vähemalt

Imeb meie väikese valla veel alles olevat raha täiega!

marxx
6 aastat tagasi

Hr:vallavanem! enam ei ole karta midagi,sest paarkümmend aastat tagasi moodustatud maastikukaitse ja loodushoiuala pani piirangud Nõvale peale ja looduskaitse moodustamisel neid piiranguid lihtsalt karmistatakse. ja veel , kohalik ei kipu loodushoiu alale ehitama , pigem suvitaja tahab mere kaldale ja kui saaks siis isegi mere peale ehitama. ära karda vallavanem.

Henry
6 aastat tagasi

Maa on suuri looduskaitsealasid täis,kui kaarti vaadata.Keskonnakaitse ja keskkonnainspektsioon omavahel koostööd ei tee,valitseb bürokraatia,mille hammasrataste vahele on kodanikke jäänud.Lüpsavad trahve välja enda kasuks ja tegelikku olukorda ei arvestata.Loodust kaitsma peab,aga paragrafid on pea peale pööratud teinekord.