Eestisse jõudnud pahavara krüpteerib arvutis olevad failid

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Eestisse on jõudnud e-kirjade kaudu leviv pahavara, mis krüpteerib arvutis ja kõvaketastel olevad failid, krüptovara viimaste versioonide avastamisega võivad hätta jääda paljud viirusetõrjetarkvarad, teatas BNS.

F-Secure tugikeskuse teatel on tegemist „freespeechmail“ nime kandva pahavaraga, mis nakatab kasutaja arvuti ning krüpteerib esmalt kõikide selle arvutiga seotud võrgukettad ning seejärel arvutis endas olevad failid. Pärast krüpteerimise lõpetamist edastatakse kasutaja ekraanile teade, kus palutakse kasutajal krüptovara tootjatega kontakteeruda. Seejärel teatatakse kasutajale summa, mille tasumisel lubatakse failide taastamiseks saata vastavad vahendid ning juhised. Failide taastamine/dekrüpteerimine mistahes muul meetodil ei ole võimalik.

„Krüptovara kasutab arvutisse sisenemisel ära arvutikasutaja hooletust. Kasutajale saadetakse e-post, milles sisaldub link viitab pahavarale või milles sisalduv manus on juba nakatatud," selgitas F-Secure tugikeskuse juht Raido Orumets.

“Antud juhul on tegemist tõeliselt vastiku pahavaraga, millest lahti ei ole võimalik saada – tegelikkuses polegi ju tegemist viirusega või nakatunud failidega, vaid failid on krüpteeritud. Ilma võtit teadmata pole võimalik faile taastada. Failide taastamine on võimalik vaid varundamise või lunaraha maksmise teel.“ lisas ta.

Tööjaamapõhine viirusetõrje on vaid üks paljudest kihtidest, mis püüab kasutajat kaitsta, kuid ei tee seda lõpuni. Seetõttu on alati omal kohal soovitused omada backup’i, hoida oma arvuti programmid uuendatuna ning kasutada internetti vastutustundlikult. Lisaks soovitab Orumets vaadata üle viirusetõrjetarkvara seaded. Kindlasti tasuks sisse lülitada täiendavad kaitsemoodulid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments