Narkokuriteos süüdistatav pani enne istungit toime uue pahateo

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

MKL-002

Valdek Peenemaa (vasakul esimene) eile kohtusaalis. Foto Merilin Kaustel-Lehemets

Täna pidi algama Haapsalus kohtuprotsess Valdek Peenemaa narkokuriteo üle, kuid istung lükkus edasi, sest mees pani vahepeal toime uue kuriteo ja on vahi all.

Peenemaa oli kohtu all narkootilise aine varguse ja ebaseadusliku käitlemise ning kehalise väärkohtlemise pärast. Päev enne istungit, 1. novembri hommikul aga peksis Peenemaa jõhkralt oma elukaaslast ja politsei võttis ta vahi alla.

Lääne ringkonnaprokuröri Indrek Kalda ettepanekul lükkas kohus istungi edasi ja arutab kõiki kuritegusid koos.

Peenemaa kaitsjale Kadi Mägile oli uus kuritegu halb üllatus. „Tõtt-öelda olen natuke kuri kaitsealuse peale,” tunnistas Mägi.

Kohtunik Piia Jaaksoo lootis, et uue kuriteo uurimine jõuab kiiresti lõpule ja siis saab määrata uue istungiaja.

45aastane Valdek Peenemaa on kohtu all narkootilise aine varguse, selle suures koguses ebaseadusliku käitlemise ja edasiandmise pärast alaealisele; ähvardamise ja kehalise väärkohtlemise katse tõttu.

Peenemaa varastas mullu suvel umbes 150 kanepitaime Martna vallas asuva Tammejuure mahetalu kanepipõllult, kus kasvatatakse kanepit õli, jahu jm mittenarkootiliste kanepitoodete valmistamiseks ning müügiks.

Ringkonnaprokurör Indrek Kalda lisas, et mõne kanepitaime tetrahüdrokannabinoidi (narkootiline aine) sisaldus oli lubatud 0,2 protsendist suurem.

Peenemaad süüdistatakse ka kuivatatud kanepitaimede hoidmises, mullu suvel ja sügisel mitmele inimesele, sh alaealistele kanepi korduvas edasiandmises. Ta ähvardas üht selle kriminaalasja tunnistajat löömisega ja üritas ähvarduse ka täide viia.

Istungile tunnistajaks kutsutud Tammejuure talu peremees Teet Kuusemaa ütles Lääne Elule, et nende kanepipõlde kontrollib PRIA ja kui labor oleks näidanud kanepitaimedes lubatust suuremat narkootilise aine sisaldust, tulnuks kohe käsk põlluvili hävitada.

„Arvan, et see kanep oli tal mujal kasvatatud, aga politseile ütles, et on meie põllult korjatud,” sõnas Kuusemaa. Nende pere sai juhtunust teada alles siis, kui politsei nendega ühendust võttis.

Istungi alguses selgus, et Peenemaale oli kohaldatud tõkend elukohast lahkumise kohta, kuid ta vahetas elukohta, aga jättis politseile sellest teatamata. Oma praeguseks elukohaks nimetas ta Üsse küla. Praegu töötul Peenemaal on keskeriharidus. Ta ütles, et on varem korduvalt kriminaalkorras karistatud. Kalda sõnul tal praegu ühtki kehtivat karistust ei ole.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Karuott
8 aastat tagasi

kanepipõllupidajal siin midagi ei klapi,,,,
kui mina kasvatan kanepit-mis on üle lubatud normi…ja mingi kohalik narkomaan pani selle pizdjoozi-ja politsei jõuab taimeproovide järgi minu ettevõtteni,siis karistada saab varas,mitte kasvataja???AUUUUUUUUUUUUUUU

pook
8 aastat tagasi

Pildil ju kolm kohtualust. Keskmisel pipragaas ja makarovi püstol vöö peal.
Eesti vist ainuke riik maailmas, kus kohtualused relvastatud tulirelvadega.
Niikui kohtunik liiga karmi karistuse välja kuulutab, nii võtab kohtualune(antud juhul kiilakas keskelt) kabuurist Makarovi püstoli ja sihib sellest kohtunikku.
Ütleb veel, noh on veel midagi öelda, mille peale kohtunik kostab.
Oi jah kr-t panin paragrahviga natuke mööda. Teile otsime kohe uue ja leebema paragrafi välja.

Analüütik
8 aastat tagasi

Lugupeetud anonüümsed netikommentaatord ja Pilbo Päägins ( Meeldv kuulda, et Sõrmuste isand on siiamaani Teie südames). Kui palju aega Te omal ajal eesti keele ja kirjanduse tundides oma kallist ning väärtuslikku aega raiskasite? Minu silmadel on lausa valus lugeda sellist teksti, mis on täis nii grammatilisi vigu kui ka teemast kõrvalekaldumist. Ja ka antud kommentaator, kes ei suutnud teksti lugeda, vaid piirdus vaid antud pildi vaatamisega. Ehk siis lugupeetud politseinik, kes on pikaaegse keerulise tööga ametikõrgendust saanud, jääb Teile ette kõigest oma välimuse tõttu. Antud amet ei nõua ju modelli välimust. Selge see, et siinsetel kommentaatoritel pole isegi vähemalt 1… Loe rohkem »

Ardo
8 aastat tagasi
Reply to  Analüütik

” Kohus ja politsei puhastab ju meie maad inimrämpsust.” lubage naerda, ainult moosivarastel väänatakse paragrahvid kaela. Ja teie poolt nn inimrämps alles paigutatakse meie maale ja “igasugustel lugupeetud aumeestel” on jube häbi , kui eestlane selle vastu on. Ptüi

Jass
8 aastat tagasi
Reply to  Analüütik

Ah, mis sa plärad.

herr+Ligi
8 aastat tagasi

kodanik anonymus paluks ilma roppusteta, aga Teil on päris huvitav ja mõtlemapanev mõttekäik.

Tammejuure mahetalu
8 aastat tagasi

Tõde ongi see, et mahetalu ei kasvata narkokanepit, vaid õlikanepit (ei istuta ka narkotaimi sinna vahele). Eestis on viimastel aastatel olnud paarkümmend seaduslikku õlikanepi kasvatajat, täiesti tavalised põllumehed, kas see teeb kõigist kohe kriminaalid? Varjata ei ole midagi, talu on juba 6 aastat kasvatanud, avanud oma uksed huvilistele Avatud Talude Päevadel jne. Paljud inimesed on taimedega tutvunud, abi saanud kanepiõli ja kanepijahu tervistavate omaduste näol (tugevdab immuunsüsteemi, alandab kolesteroolitaset, soodustab seedimist jne), ettevõtet on tunnustatud Eesti Parima Mahetoote tiitliga, toodang on hinnatud paljude ekspertide ja tippkokkade poolt, talu kontrollitakse riigiorganite poolt vähemalt 4 korda aastas, keegi pole kinni makstud ega… Loe rohkem »

Jass
8 aastat tagasi

Ah, mis sa plärad.

kunn
8 aastat tagasi

Valdek eluaeg pätt ja joodik olnud. Tean seda tüüpi tema tegude järgi 30 aastat.
Aga praegu näeb küll nagu asotsiaal välja.

vambola
8 aastat tagasi

Roppused ei vii kuhugile ,mõte oli kainem arutelu selle üle kas seda saab narkokurideoks liigitada või oli see legaalse taime võõralt põllult varastamine.Ärge palun minge kevadel suvalisest kohast nurmenukke korjama teist võivad narkoparunid saada.

Jaana
8 aastat tagasi

Ma ei saa nüüd aru, kas kõik kommenteerijad on sõbrad või lihtsalt pimedad? Kui nüüd panna silmad kinni ja öelda, et asi polnud narkootilistes ainetes ja vaadata ainult ülejäänud teksti. Siis kas vargus ja varastatud taime edasimüümine ja naise peksmine on muidu niisama normaalne?! Väga põnev lugemine sattus ette muidugi 😉

vambola
8 aastat tagasi
Reply to  Jaana

Jaana sinult siiamaani ainuke mõistlik jutt vargus on toimunud ja seda peabki karistama aga see ei ole narkokuridegu need on erinevad asjad ja selle eest on väga erinevad karistused.Naise peksmine on kõige alatum tegu aga need asjad on eraldi teemad.

Pilbo Päägins
8 aastat tagasi

Vot,vot,vot ex ta sai ameti körgendust selle tyhja tööeest kus teine mees sealt pöllult mingi nögese yles kiskus..

G
8 aastat tagasi

Vaatan veel , et sellest siilipeaga liikluspolitseinikust on ka uuria saanud.