Postimees kirjutab Koluvere hooldekodust

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Koluvere hooldekodu

Üks reformimisele minevatest hooldekodudest on üle 170 elanikuga Koluvere hooldekodu. Arvo Tarmula foto

Ajakirjanik Anneli Ammas kirjutab Postimehes hooldekodude reformist.

Seniste suurte hooldekodude asemele rajatakse üle Eesti kümneid ja kümneid väikeseid kuni 30 kohaga hooldekodusid vaimupuude ja psüühilise erivajadusega inimestele. Üks reformimisele minevatest on ka Kullamaa vallas asuv Koluvere hooldekodu.

Uusi kodusid hakatakse rajama suurematesse linnadesse ja asulatesse. Väikestesse kohtadesse enam uusi kodusid teha ei saa, sest sotsiaalministeerium peab sobivaks vaid vähemalt 300 elanikuga asulaid, kohapeal peavad olema kauplus, kultuuriasutus ja arstiabi.

ASi Hoolekandeteenused teenuste direktori Liina Lanno sõnul ei saa eraldatud, väikestes kohtades elavad hoolealused ise hakkama, kui on vaja minna näiteks kinno, kontserdile vm. Suuremas kohas on valikuvõimalus suurem ja minek kergem.

Lanno tõi näiteks Kullamaal asuva Koluvere hooldekodu, kus elab üle 170 hoolealuse: mõis ja külapood on küll olemas, aga see ongi kogu hoolealuste elu sisu. Pole võimalust teiste inimestega suhelda ja iseseisev olemine kannatab, leiab Lanno.

Vald on hooldekodu sulgemise vastu, sest kohapealt kaoks hulk töökohti.

„Kelle jaoks me oma teenust osutame?” küsib Lanno. „Kas neile, kes seal tööd teevad, või siis inimestele, kes neid kodudes elavad?”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tibi
8 aastat tagasi

Koluvere on ilus. park ja loss. Või b olla tuleb siia suur turism ja töökohad koos sellega

härraste kokk
8 aastat tagasi
Reply to  Tibi

Ja tööd saaks 10 inimest?!
Praegu töötab hooldekodus 50 inimest

mai
8 aastat tagasi

Koluvere asjakamad inimesed osalevad lahedasti oma juhendajatega koos mitmesugustel üritustel,olgu see sport või kultuur.Rahvas on nendega harjunud ja nemad selle kohaga harjunud. Kino näitamine on tänapäeval väga lihtne ja suht odav,seda saaks ka kohapeal teha.

vaatleja
8 aastat tagasi

raha ja otsused – nõuded tulevad euroopast

mann
8 aastat tagasi

Vaimupuude ja psüühilise erivajadusega inimestele on kindlasti “meeldiv”, kui nad neile harjumuspärasest keskkonnast ära tõstetakse. Psühhiaatria haiglad peaks selleks puhuks oma ruume laiendama. Kino asemel võiks mõelda klientide turvatundele ja stabiilsusele.

Kas
8 aastat tagasi

sellele ka keegi mõtleb, et maainimesed elavad enamuses ilma kaupluste, kinode, kontserdimajade jne. nüüd tuleb ära võtta ka viimased töökohad. Tõesti ei saa aru, millega need otsustajad mõtlevad.