Schönberg müüs Hoppeti iseendale

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

SchönbergAlar Schönberg. Foto: Arvo Tarmula

Puulaevaselts Vikan müüs ajaloolise rannarootsi kaljase Hoppet kahele IRLiga seotud ettevõtjale Indrek Raudsele ja Alar Schönbergile.

Puulaevaseltsi Vikan mulluses aastaaruandes seisab, et Hoppetit rahastas ettevõte OÜ Capital OT. Viimase nõue oli mullu septembris 448 000 eurot, mis oli kulunud kaljase ostuks, lõpuni ehitamiseks ja sisustamiseks. Puulaevaselts ostis Hoppeti 2011. aastal ja praegu peaks alus olema Vahemerel, kus töötab ristluslaevana, vedades näitetruppe ühest sadamast teise.

Kui palju on kulunud kaljasele eurotoetusi, pole teada, sest viimastel aastatel on saanud Vikan sadu tuhandeid eurosid euroraha puulaevastiku edendamiseks. Enne Eestisse jõudmist kulutasid soomerootslased kaljasele väidetavasti miljon eurot.

Puulaevaseltsi Vikan juhatuse liige on Alar Schönberg, kes on samuti üks kolmest OÜ Capital OT omanikust. Teine omanik selles firmas on Indrek Raudne, kes sattus koos Nikolai Stelmachiga elamislubadega kauplemise skandaali, samuti oli ta mässitud korruptsioonisüüdistustesse Tallinna Sadamas. Raudset ja Schönbergi ühendab Res Publica, millest on praegu saanud valitsuspartei IRL. Kolmas Capital OT osanik on Raili Nugin, kes on Raudse elukaaslane.

Schönberg ei saanud eile Hoppeti müüki selgitada, tema mobiiltelefon on välja lülitatud ja Lääne Elule teadaolevalt ei ole ta juba nädalaid Eestis. Küll aga jagas selgitusi Indrek Raudne.

Tema sõnul asutas Vikan spetsiaalselt kaljas Hoppeti soetamiseks ja lõpuni ehitamiseks OÜ Galeas Hoppet.
„OÜ Galeas tegevust finantseeris algusest peale lühiajaliste laenude abil OÜ Capital OT, kelle kasuks olid panditud ka OÜ Galeas Hoppeti kõik osad. Eelmise aasta lõpus ei soovinud kõik Capital OT toonased omanikud lühiajalist finantseerimistegevust jätkata ja üks osanik soovis mängust välja astuda. Sellest tekkiski vajadus senine finantseerimissüsteem üle vaadata,” rääkis Raudne.

Mees, keda kaljase finantseerimine enam ei huvitanud, on äriregistri andmeil Otto Tamme, kelle äriline tegevus on aastaid seotud Toomas Tooliga.

„Vangerduse käigus muutus eelmise aasta sügisel Capital OT omanikering, puulaevaseltsi Vikan üldkoosoleku otsuse alusel omandas OÜ Capital OT OÜ Galeas Hoppeti ja lühiajaline laen refinantseeriti emaettevõtte laenuna pikaajaliseks,” lisas Raudne.

Tehingu mõte seisneb tema sõnul selles, et emaettevõtte laenu intress on väiksem, see aga annab Vikanile võimaluse koguda kapitali. Tehing sisaldab ka kokkulepet, et paari aasta pärast ostab puulaevaselts OÜ Capital OT-lt OÜ Galeas Hoppeti osad nimiväärtuses välja ja tagastab finantseerijale Capital OT-le pikaajalise laenu jäägi.

Loe pikemalt tänasest Lääne Elust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hoppet jõudis oma Odüsseuse rännakul Kreekasse | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] "Hoppet annab pühapäeval otsad, et minna paariks aastaks Vahemerele" ja siit "Schönberg müüs Hoppeti iseendale". […]

Kallis Mari
8 aastat tagasi

Lgp. Ajakirjanik!
a) avalikust äriregistrist on kättesaadavad kõigile ettevõttete ametlikud aruanded (majandusaasta aruanne)
b) lisaks saab lihtsalt tutvuda Hoppeti facebooki lehega ja VEENDUDA, et alus asub vahemerel. Arvestades, et olete suur merehuviline siis jällegi veendumaks aluse asukohas http://www.marinetraffic.com, et alus ei asu oletatavalt vahemerel vaid ka seda kindlasti on.

Kallis sõber!
Laevatöö on raske töö! Oleme uhked, et meie seas läänemaal on inimesi kes selliseid ettevõtmisi läbi viivad 🙂

Arvaja
8 aastat tagasi

Puulaevaselts Vikan hr. Schönbergi juhtimisel on väga tegus mittetulunduslik ettevõtmine. Oleks rumal arvata, et nii suuri laevu ja projekte tehakse ilma finantsarvestuseta. Ajakirjanduses ilmunud info põhjal küll ei saa järeldada, et keegi oleks pätti teinud. Pigem järeldan, et mehed näevad vaeva, et laev oleks ka edaspidi Vikani lipu all seilamas. Igalt poolt ei maksa ka tonti otsida!

tegi
8 aastat tagasi

lunaatikut järele

Ottomar
8 aastat tagasi

Okei. Tavaline äritegevus ju. Milles probleem on?

vastik
8 aastat tagasi

masendav ja vastik.

Schöne!
8 aastat tagasi

Schönberg tõmbas ise endale vee peale ja laeva selga.
Kuidas nägu puhtaks saada , siin ei aita ka kadumine kaugustesse.Sitt lugu!
Kahju eestlastest ja rannarootslastest.Kodanikuühiskond aga mõned kodanikud kusevad maksumaksjate peale.

Kui nii
8 aastat tagasi

siis see on küll väga kahtlane tehing,eurorahad eataskusse ja jälle isamaliit,kes ka elamislubadega kuulsust kogunud.Ka Schönberg on ju Läänemaal tuntud mees,kahju kui ennast maha mängis-müüs

MRP
8 aastat tagasi

Selline skeemitamine ongi IRLi poliitikute lagi. Selle läbiviimisele aitab kaasa kogu ajutruts. Või teisalt on riik selle sama erakonna poolt nii ülesse ehitataud et muud moodi kui ajukepp ei suuda enam asju korraldada. Siis hakkvadki juhtuma asjad kus soovitakse nii kuidas on parem aga välja kukub nagu alati.

Madis
8 aastat tagasi

Lapsik legend. Kas tõesti peenemaks skeemiks nutti ei jaganud?