Ahto Lobjakas: kanep tuleb seadustada

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Ahto Lobjakas

Eestil puudub toimiv uimastipoliitika: kergeloomulise kanepi tarbijaid represseeritakse, ülihävitavale fentanüülile pole suudetud 15 aastat piiri panna, kirjutab kolumnist Ahto Lobjakas (pildil) Postimehes.

Viimasel nädalal on kolm asja kenasti heitnud valgust Eestis puuduvale uimastipoliitika debatile. Esiteks, Kanada sai uue peaministri. Teiseks, 76 kutsealust 200st andsid Võrus positiivse narkotesti. Kolmandaks, politseiameti narkokuritegevuse talituse juht Leho Laur ütles usutluses Delfile, et Eesti ühiskond pole valmis kanepi seadustamiseks.

Ometi ei sure Eestis kanepisurma aastas ükski inimene. Kanepisõltuvus tekib raskemini kui alkoholisõltuvus.

Kanada uus peaminister Justin Trudeau tahab kanepi eratarbimise piiratud ulatuses seadustada, sest piirangud ei toimi nagunii. Samale järeldusele on jõutud mitmes USA osariigis ja paljudes Euroopa riikides, kõige tuntumalt Hollandis

Kanep peaks legaalne olema juba ainuüksi sellepärast, et uimastitarbimise kasv noorte seas on fakt. Kurjategijad juhatavad nad fentanüüli ja sünteetiliste kannabioidide juurde. Fentanüülisõltuvus tekib väga kergelt, proovijatest 95 protsenti jääb kasutama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mis mõttes valmis?
8 aastat tagasi

Kes kanepit tahab, saab seda ka praegu. Mis siis muutuks? Riik saaks oma obroki ja asi alates tootmisest turustamiseni oleks reguleeritud, ongi kogu lugu. Kes tahab ennast kanepiga ravida, saab ka seda teha. Ei pea enam Saksamaal retsepti järel käima. Ei saa nagu aru, et midagi halvemaks läheks. Mina isiklikult ei tarvita ei alkoholi ega ravimifirmade toodangut. Samas ka mitte põrandaalust kanepit. Nii et mind see asi isiklikult ei puuduta. Samas ei saa aru ka kümne küünega vanas kinni olemises ja kartmises, et miski läheb halvemaks. Antud olukorras tuleks legaliseerimine ainult kasuks.

Mees
8 aastat tagasi

Ma kahtlen väga sügavalt, kas Eesti-sugune riik on selliseks sammuks küps, või kordub sama, mis 25 aastat tagasi, kui valitsejad ütlesid, et rahvas ei vaja mitte kala, vaid õnge – küsimus on vastutuses.

Lembitu Twerdianski
8 aastat tagasi

Mulle on isegi poes pakutud kanepisigarette. Kuna ma ei suitseta üldse, ei tunne huvi. Aga igas noortekambas levib seda haisu. Tegelikult on seda juba niigi igal pool.