0

Okase muuseum avab suvehooaja kogu maja täitva näitusega

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

1938. Istuv akt. Süsi. Evald Okas

Evald Okase muuseum Haapsalus alustab laupäeval, 30. mail kell 16 kunstisuve Evald Okase 100. sünniaastapäevale pühendatud näitusega „Evald Okas 100”.

Evald Okase (28.11. 2015 – 30.04.2011) sünnipäevanäitus annab läbilõike kunstniku loomeilmast, kus on veel palju tundmatut või juba unustatut. Kogu maja täitvalt näituselt leiab erinevaid kunstiliike, -žanre, formaate ja ajajärke, viimistletud teoseid ja skitse, veidi ka biograafilist materjali.

Evald Okas alustas kunstiõpinguid 1931. aastal ja oli väga produktiivne kunstnik kogu oma elu. Läbi aastakümnete pälvis ta aunimetusi, tähelepanu ja publikumenu.

Evald Okase loomingut iseloomustab ülimalt mitmekesine ampluaa. Kunstniku looming on jäädvustanud oma aega ja kaasaegseid, aga ka arengukäike ja murranguid, mida on Eesti kunst läbi elanud. Hästi on tuntud tema koloriitne maalikunst, kujutades nii stseene teatri- ja muusikavaldkonnast kui ka arhitektuuri-, tööstus- ja linnaainest ning temale eriomaseid, varjamatult erootilisi naisakte. Samuti on Evald Okas tuntud talendika joonistaja, graafiku ja raamatuillustraatorina. Okas oli ka üks produktiivsemaid eksliibrise viljelejaid Eesti kunstis, ta on loonud ligi 3000 eksliibrist.

170 teost eksponeeriv juubeliväljapanek koosneb kolmest osast. Muuseumi galeriis avatud väljapaneku „Esinduslik Okas” moodustavad kunstniku tippteosed eri loomeperioodidest. Teise korruse ekspositsioon „Kunstniku elu” esitleb biograafilisi fotosid, autoportreesid, päevikuid ja visandiplokke. Välja on pandud ka läbilõige Evald Okase loomingu laiast teemade ringist – Eesti loodus ja inimesed, kaasaegne linn, naine – ning reisimuljetel loodud sarjadest nii maalis kui ka graafikas. Pööningugalerii väljapanek „Okas ja „Kalevipoeg”” näitab  kunstnikku illustraatorina, eelkõige eepose 1961. aasta väljaande kujundajana.

Muuseumi esimese korruse galerii väljapanek on avatud 25. juunini, pööningugalerii ekspositsioon 8. juulini, teisel korrusel on Evald Okase loominguga võimalik tutvuda muuseumi suvehooaja lõpuni 6. septembril.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz