Sukles peab häälte võltsimise juttu mustamiseks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kassike varjupaik urmas lauri

Teisipäevases Kanal 2 telesaates „Radar” selgus IT-ekspertide Peeter Marveti ja Indrek Vainu analüüsi põhjal, et Haapsalu linnavalitsuse IP-aadressilt võltsiti läinud aasta kõige loomavaenulikuma teo tiitlist pääsemiseks valimise hääletustulemusi tuhatkonna valehäälega. Haapsalu linnavalitsus „Radaris” nähtut kommenteerida ei soovinud.

Veebruari alguses kuulutas Eesti loomakaitse selts välja kõige loomasõbralikuma ja -vaenulikuma teo. Loomavaenulikuma teo tiitli sai koer Pätule kirvega selga löömine Harjumaal.

„Tänaseks on meil piisavalt tõendeid, et nimetada 2014. aasta kõige loomavaenulikum tegu ümber Haapsalu linnavalitsuse tegevusetuseks Haapsalu loomade varjupaigas, kus on loomade elutingimused olnud aastaid loomavaenulikud, hoolimata loomakaitsjate ja kodanike korduvatest pöördumistest linnavalitsuse poole. Ehkki siiamaani on raske uskuda, et üks linnavalitsus on selliseks häältega manipuleerimiseks võimeline,” ütles loomakaitse seltsi hädajuhtumite juht Maaja Mäll kolmapäeval.

Esialgseil andmeil sai Pätu lugu 60 häält rohkem kui Haapsalu linnavalitsus. Sellest umbes 1000 olid valehääled, mis nüüd maha võeti. Esialgu sai Pätu 1656 häält ja Haapsalu linnavalitsus 1596 häält.

Sõltumatu eksperdina hääletustulemused üle vaadanud Peeter Marvet ütles, et talle hakkas kohe silma, et üks konkurent saab kõvasti hääli väljaspool Eestit. Lähemal uurimisel tuli välja, et tegemist on Tor’i arvutiprogrammi aadressidega.

Marvet selgitas, et programm jätab mulje, justkui ühendus loodaks maailma eri kohtadest. Mahajäänud jälgedest saab aga niidiotsi kokku sõlmida.

Kõnealusel juhtumil oli Marveti sõnul tihti alustatud hääletamist Haapsalu linnavalitsuse IP-aadressilt. Hääletamine hakkas peale tavaliselt hommikuti ja kestis tööpäeva lõpuni. Nädalavahetustel linnavalitsuse IP-aadressilt hääletust ei olnud, küll aga ilmselt ühelt koduselt IP-aadressilt.

„Ma ei oska kogu selle värgi kohta muud öelda, kui et üks naisterahvas ütles linnavalitsuses, et teeb kõik selleks, et Haapsalu linna ja varjupaika mustata. Seda teeb ta väga hästi,” ütles linnapea Urmas Sukles. Saadet ennast nimetas Sukles jaburaks.

Loe pikemalt tänasest Lääne Elu paberlehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
34 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Linnaelanik
9 aastat tagasi

Tundub tõesti,et liiga kaua ei võiks kinni hoida kõrgemast ametitoolist,oled liialt nähtav. Inimesel tekibki kinnismõte – olen ainuõige,tubli ja parim…minu tõed ongi ainukesed tõed ! Samas eksimusi Sulle enam ei andestata.Tulemuseks konflikt ,mis igal hetkel võimendub ja kisub tühjastki tüli teinekord. Rohkem enesekriitikat !!!!

Villu
9 aastat tagasi

reformierakonnal ju e-häälte võltsimise kogemus ju ammu olemas…

Villu
9 aastat tagasi

ju see trükkal seal Parbus oli…

-aga
9 aastat tagasi

lihtne ju – tehke kindlaks, kelle kodune ip-aadress see on, kes kodus ka veel nv hääletas ja väiksem suli ongi käes. Siis tuleb ta ta rääkima panna, kes on s uurem suli.

Eelmisele
9 aastat tagasi

Jutt ei ole loomadest, jutt on linnavalitsusest.

lugeja
9 aastat tagasi

MIKS NII PALJU LÄRMI VÄIKSEST ASJAST ,JÄÄB MULJE ET KOHATI ON LOOMAD JUBA TÄHTSAMAD KUI INIMENE ,KUI SUREB INIMENE ÄRA ,SIIS ON NORMAALNE ,AGA KUI LOOM ,SIIS OH ISSAND KUI SUUR KATASTROOF.

ära ole nõnda kitsarinnaline
9 aastat tagasi
Reply to  lugeja

Üks asi on see, kui inimene või loom lihtsalt a´la vanadusse ära sureb- elu loomulik osa. Aga kui inimene või loom sureb kellegi hoolimatuse või pahatahtlikkuse tõttu, siis see väärib uurimist ja kajastamist ja usun, et oled ka märganud, et inimeste surma puhul seda ALATI ka tehakse. Haapsalu loomade varjupaiga tegevus oleks pidanud juba ammuilma põhjaliku uurimise all olema- nüüdseks on kellegi tegemata töö tõttu tuhandeid loomi nende kümne aasta jooksul oma ebaõiglase lõpu leidnud.

K
9 aastat tagasi
Reply to  lugeja

See ei ole väike asi kui sellisel tasemel mehed häälte võltsimisega tegelevad. See on linnavalitsus, mitte mingi suvaline ühemehe OÜ.

Villu
9 aastat tagasi

süüdi on tuul ja päikene…

Anonüümne
9 aastat tagasi

aga äkki oli selle taga keegi linnavalitsuse majast, kellele ei meeldi sukles ja co. sellise trikiga oleks ju hea kedagi mustata.

K
9 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

Kui see oleks tehtud vastu Suklese tahtmist, siis ta oleks vast praegu enda maine päästmiseks asja politsei uurida andnud?

Silvar Silde
9 aastat tagasi

Mina seda juttu ei usu. Meie Linnaisad on üdini ausad ja eriti tublid ja kohusetundlikud kodanikud istuvad meil volikogus. Isiklikuks ei hakka minema, piisab, kui meenutame Vasalemma ” bussinessplaani “.Miks selline laim Haapsalu kohta.

Haapsalu linnavalitsus „Radaris” nähtut kommenteerida ei soovinud.
Täiesti arusaadav.

uskumatult tobe
9 aastat tagasi

Sukles on kas palju lollim kui ma arvasin, või on ta end kõrini millegi väga vänge ja haisva sisse mässinud, koos selle kesikuteseltskonnaga…