Galerii: Luiged läksid kaklema

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 17

Täna hommikul arenes Väikese viigi ääres kolme luige vahel dramaatiline võitlus, mis sai kaastundlike linnakodanike ja linnuteadlase Tarvo Valkeri abiga õnneliku lõpu.

Hommikul kella kümne paiku arsti juurde minnes märkas Heidi Tamme Väikese viigi kaldal verist luike. Lind lamas maas ega liigutanud. Heidi Tamm helistas telefonile 131 3, aga sai sealt ebaleva vastuse. Et ta ei saanud abitut lindu turvama jääda, helistas ta Lääne Elu toimetusse. Toimetuse telefonikõne peale jättis fotograaf Arvo Tarmula oma hommikused toimetused kus seda ja teist ning tõttas Viigi äärde. Luik lamas maas. Vees kärastesid kaks luike, kes püüdsid haavatud lindu rünnata.

Tarmula helistas linnusõbrale Tarvo Valkerile. Valker tuli kohapeale ja mõistis hoobilt, milles asi. Mitte koer ei ole lindu purenud, vaid üks üksik isalind on endale kaasat ja pesitsuspaika otsides tunginud võõrale territooriumile.

„Kahe isase linnu vahel oli toimunud äge võitlus,” ütles Valker. Kakluses alla jäänud ja viga sanud luik taandus kuivale maale ja jäi kaldapealsele oimetult lebama. Ta oli saanud tugevaid nokahoope ja oli küljelt verine.

Valkeri sõnul on kühmnokk-luiged agressiivsed, nad on tugevad linnud. Eriti tundlikud on nad võõra sissetungija vastu pesitsuse ajal ja pesitsuskoha valimise ajal või kui neil on väikesed pojad. Poegade koorumise aegu on nad agressiivsed oma liigikaaslaste vastu, aga ka kõigi teiste vastu. Sel ajal võib luik rünnata isegi inimest, kui pesale liiga läheale minna.

Nõnda saigi kaklus alguse, kui üksik isane luik tuli viigile pesapaika noolima, aga seal oli luigepaar juba koha sisse võtnud.

Haavatud luik võttis lõpuks jalad alla ja siis jalutati tasakesi, luik ees, Valker ja Tarmula järel, Eeslahe poole.  Luik läks vette ja jäi Eeslahele haavu parandama. Luige päästmise operatsioon oli kestnud veidi üle tunni.

Lehte Ives

Fotod: Arvo Tarmula

luided kaklevad (1) luided kaklevad (2) luided kaklevad (3) luided kaklevad (4) luided kaklevad (5) luided kaklevad (6) luided kaklevad (7) luided kaklevad (8) luided kaklevad (9) luided kaklevad (10) luided kaklevad (11) luided kaklevad (12) luided kaklevad (13) luided kaklevad (14) luided kaklevad (15) luided kaklevad (16) luided kaklevad (17)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Heidi
9 aastat tagasi

Olin ainult kuulnud, et kaitsevad/võitlevad kasvõi surmani… Nüüd nägin ise… Ilmselt pole sellised “lahingud” igapäevane tegevus…

armsa+sünnilinna+suur+austaja
9 aastat tagasi

Oi,oi,oi,mis siis nüüd lahti,et kohe veri väljas!Muidu nii rahumeelsed linnud!

Luik
9 aastat tagasi

Laurit ei olegi pildil 🙁 kurb.