Innovatsioonikeskus tõi Haapsallu geenitestid

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Haapsalu innovatsioonikeskus Innokas hakkas müüma geeniteste, mille ostja saab teada, millised toiduained sobivad just tema organismile.

Reedel, 13. veebruaril pidas innovatsioonikeskuses geneetikast rääkiva ettekande Tallinna Tehnikaülikooli teaduslinnakus asuva geenitestide labori IB Genetics OÜ arendusjuht Aire Allikas.

Erinevaid teste, mida IB Genetics pakub, on neli. Toitumissoovituste, laktoositalumatuse, vitamiinide puuduse ja tsüliaakia riski analüüsivad testid jäävad oma hinnalt vahemikku 50-95 eurot. Põhimõte on lihtne: inimene, kes ostab testi, võtab oma suu limaskestalt proovi, paneb selle spetsiaalsesse pakendisse ja saadab siis ümbrikuga laborisse. Kolme nädala jooksul selguvad testi tulemused.

Allikas selgitas, et inimese kehakaalu kujunemises mängivad umbes 50 protsendi ulatuses rolli geenidest tulenevad soodumused. "Geenide teadmine aitab meil teha targemaid otsuseid," ütles ta.

Näiteks, kui mõnel inimesel on süsivesikute tarbimine oluliseks kaalutõusu põhjuseks, siis on ka neid, kelle kehakaalule mõjub halvasti just liiga vähene süsivesikute hulk toidus. Seda, kuidas konkreetne toiduaine inimesele mõjub, saab teada geenitestiga.

Vitamiinide puudulikkuse test aitab tuvastada aga seda, kui suur on risk, et mõnda vitamiini kehas väheks jääb. See ei näita vitamiinide hulka kehas antud hetkel, vaid seda, kui tõhus on organism vitamiinide omastamisel. Laktoositalumatust ja tsöliaakiat puudutavad testid aitavad aga kindlaks teha, kas tuleks vältida vastavalt siis piima- või teraviljatooteid.

Allikase sõnul plaanib ettevõte lisada tulevikus oma valikusse ka sporditesti. "Kas ollakse andekam jõu- või vastupidavusaladel, kui suur on vigastuste risk ja kui kiire on treeningust taastumine," loetles Allikas, mida selle geenitestiga mõõta saaks.

Lisaks teeb IB Genetics OÜ ka uuringuid, mis selgitavad välja inimese riski haigestuda erinevatesse vähivormidesse, kuid seda teenust pakutase Allikase sõnul ainult koostöös eriarstidega. "Maailmas on leitud, et need riskid nõuavad arsti poolt väga põhjalikku selgitust," märkis Allikas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments