Läänlased vallutasid Mektory

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kolmapäeval vallutas ligi 200 Läänemaa kooliõpilast Tallinnas Mektory maja, et teha tutvust tehnoloogiamaailmaga.

Martna ja Noarootsi kooli, Lihula gümnaasiumi 4. ja 9. klassi ningpäeva teises pooles lisandunud Läänemaa gümnaasiumi õpilased olid kutsutud tutvust tegema Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) Mektory maja võimalustega. 

Pärast tervitusi suunduti töötubadesse, kus ootasid põnevad tegevused. 

Noarootsi ja Martna kooli 1.-2. klassi lapsed meisterdasid legodega. Siiski polnud tegemist lihtsalt mängutunniga, vaid mängimise varjus õpetati lastele matemaatikat, näiteks seda kuidas hinnata ja kirjeldada esemete suurusi.

Vanemate klasside õpilased said aga kaasa lüüa Cool Tool puidu- ja kosmose töötoas ning valmistada roboteid.  

Lihula kooli 4. ja 9. klass ja pärastlõunal saabunud Läänemaa ühisgümnaasiumi õpilastele selgitati, mida kõike annab välja printida 3D printeritega. Lapsed said teada, et tänapäeval saab printida juba elundeid, proteese ja maju.

Õpetajad polnud seekord lihtsalt lastega kaasas, vaid nemad suunati Samsungi laborisse, kus matemaatikatunni näitel demonstreeriti, kuidas nutiseadmete abil koolitundi läbi viia ja mis võimalusi kasutada saab. 

Kõigile Tallinna külla tulnud läänlastele näidati ka, mida peidab endas TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskus Mektory maja.

„See on kõige enam uut tehnoloogiat ja võimalusi täis maja Eestis,” ütles Mektory juht Tea Varrak.

Varraku sõnul on kahe aasta eest endisest TTÜ infotehnoloogiamajast loodud Mektorys erinevaid laboreid ja töökodasid ning muuhulgas ka kaheksa riigi kultuuriruumid. „Me kogu aeg täiendame maja,” kinnitas Varrak.

Mektory eesmärk on ühelt poolt tudengite, õppejõudude ja ettevõtjate ühistööna uute lahenduste välja töötamine. Samuti saavad seal tasuta peavarju tudengite start-up firmad.

Varraku sõnul on Mektoryt kahe aasta jooksul külastanud 83 000 inimest ja vastu on võetud delegatsioone enam kui sajast riigist. Ta kutsus ka koole usinamalt Mektorysse külla tulema ja siinsetes laborite võimalusi kasutama.  

Läänemaa päev Mektorys sai teoks tänu innovatsioonikeskusele Innokas, kes on Mektory koostööpartner Läänemaal. Innoka eestvedaja Angela Leppiku sõnul on selliseid väljasõidupäevi kavas korraldada kord aastas. 

Fotod Angela Leppik

Maktory1 Mektory2 Mektory3 Mektory4 Mektory5 Mektory6 Mektory7 Mektory8 Mektory9 Mektory10 Mektory11 Mektory12

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments