Galerii: robotid vallutasid raudteejaama

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 43
Robotitekonkursi võitja Johann Emil Klemmer peaauhinna, Priit Pärna illustratsiooniga Stanisłav Lemi muinasjutule „Automateuse sõber”. Foto Arvo Tarmula

Pühapäeval oli Haapsalu jaamahoone robotite ja Poola kultuuri päralt – Poola ühe kuulsaima ulmekirjaniku Stanisław Lemi 100. sünniaastapäeva tähistamise raames olid Läänemaa noored ehitanud Lemi loomingust inspireeritud robotid.

Pühapäeva hommikul demonstreeriski 31 last raudteejaama lahtises paviljonis 24 Lemi muinasjuttu „Automateuse sõber” ainetel valminud robotit. Noored robootikud pidid žüriile selgitama, mis roboti nad on ehitanud ja kuidas see töötab.

Parimatele andis auhinna üle Poola suursaadik Eestis Grzegorz Kozłowski. Roboteid hinnati kolmes vanusegrupis ja lisaks oli veel Lego Spike robotite kategooria. Konkursi peavõitja oli aga Johann Emil Klemmer, kes sai kingiks Priit Pärna originaal illustratsiooni muinasjutule „Automateuse sõber” .

Robotite konkurss lõpetas ühtlasi kuu aega Haapsalus avatud olnud Lemi „Robotite muinasjuttude” illustratsioonide näituse, mis oli sündinud Poola vabariigi suursaatkonna ja Adam Mikiewiczi instituudi korraldamisel.

Kui Poolas ilmus 16 muinasjuttu sisaldav „Robotite muinasjutud” juba 1964. aastal, siis eesti keeles Hendrik Lindepuu tõlkes alles sel aasta. Raamat on eriline selle poolest, et selle on ühiselt illustreerinud nii eesti kui ka poola kunstnikud.

Kui eesti kunstnike illustratsioonid oli laupäevani näitusel Haapsalu lasteraamatukogus, siis Poola kunstnike illustratsioonidest inspireeritud näitus aga Haapsalu raudteejaama ootepaviljonis.

Nüüd rändab illustratsioonide näitus Haapsalust Tartusse Eesti Rahva muuseumi ja koos näitusega sõidavad Tartusse ka Läänemaa laste robotid. Haapsalus saab aga roboteid taas näha augustis Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali ajal.

Pühapäeval pärast konkursi lõputseremooniat viis roheline huvirong Peetrike noored robootikud linnatuurile.

Robotite konkursi parimad

Peavõit – Johann Emil Klemmer

6-9aaastased:
1. koht Johannes Raudvee “Vesipäästeauto”
2. koht Kaarel Kliss “Tuunar”
3. koht Tereese Stamberg ja Loviisa Simmer “Kaelkirjak”
3. koht Annmarii Tang “Tiivapatrull”

10-12aaastased:
1. koht Kauri Kliss “Automaattaguja”
2. koht Simona Stamberg “Koristamisrobot”
3. koht Gregory Poolamäe “Päästekastiauto”

Erikategooria spike robotid
1. koht Norbert Kõre “Allveesõda”
2. koht Kevin Kenert Sits “Maasturauto Automateus”
3. koht Jarek Mandre “Crawl pot”

14-16aastased
1. koht Johanna Palm “Mõlamasin”
2. koht Kristofer Andres “Imemasin”

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
tagajärg
3 aastat tagasi

sellele digitaliseerimisele ja robotideerimisele oodi lauline on viinud selleni et me näeme piltidel väga palju ülekaalulisis ja vähese liikuvuse käes vaevlevaid lapsi, kelle suhtlemis ja väljendusvõime on viidud miinimumini nagu robotile kohane.