Haapsalu linnajuhid käisid Palestiinas konverentsil

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

photoUrmas Sukles ja Zimbabwe pealinna Harare linnapea Bernard Manyenyeni. Foto: erakogu

Haapsalu linnapea, linnasekretär ja finantsjuht naasid esmaspäeval Palestiinast ja sõpruslinnast Petlemmast.

Kolmapäeval Eestist lahkunud Urmas Sukles, Erko Kalev ja Martin Schwindt osalesid Petlemma linnapea kutsel sõpruslinnade konverentsil Palestiina riigi pealinnas Ramallah’s ja külastasid ka Petlemma. Oma kulul tegid reisi kaasa volikogu liikmed Sulev ja Siim Saareväli.

Suklese sõnul oli kolm päeva kestnud konverentsil 600 inimest Euroopast, Aafrikast jm. Belgia, Saksamaa ja Pranstusmaa toel peetud konverentsi mõte oli otsida toetust Palestiina riigile, ütles Sukles.

„Arutati, kuidas lahendada Palestiina-Iisraeli konflikti,“ nimetas Sukles. „Ära ei lahendanud, liiga keeruline.“

Petlemma linnapea sõnul võib praegune Palestiina ja Iirsaeli konflikt veel hullemaks minna, kui läheb ususõjaks.

„Hirmu ei olnud, aga ebamugav on, kui kogu aeg küsitakse, kes sa oled,“ kirjeldas Sukles Palestiina olukorda. Igal sammul on kontrollpunktid, pass peab kogu aeg näitamiseks valmis olema.

Haapsallased nägid ise pealt, kuidas kohalikud noorukid ründasid ühel õhtul süütepommide ja kividega Iisraeli valvepunkti.

Edasisi koostöövõimalusi nägi Sukles Vahemereäärsete riikide kodanikuühiskonna koostööks asutatud Anna Lindhi fondi kaudu, mille liikmeks Haapsalu astus.

Veel nägi Sukles võimalust teha koostööd Petlemma sõpruslinnadega. Sellekohase ettepaneku olid Petlemmas teinud prantslased.

„Raskelt tuleb, nii kaugelt on keeruline asju ajada,“ tunnistas Sukles, pakkudes välja, et koostööd võiks teha kultuuri- või sotsiaalvaldkonnas.

„Meie ansambel sinna ja nende oma siia,“ nimetas Sukles ühe idee, mis võiks teoks saada järgmisel aastal. Ta lisas, et palestiinlased on avatusest väga huvitatud, nad tahavad, et maailm näeks nende olukorda ja mõistaksid, kui keeruline on nende elu.

Sukles nimetas veel kohtumist Zimbabwe (end Rodeesia) pealinna Harare linnapeaga, kellega ta tegi juttu Eesti piimast. Harares maksab piimaliiter dollari ringis.

„Lubasin, et annan tema kontakti põllumajandusminister Ivari Padarile edasi,“ ütles Sukles. „Kriisis olnud ja kiiresti arenev riik,“ iseloomustas Sukles rohkem kui 12 miljoni elanikuga Zimbabwet. Pealinnas Harares on elanikke 2,5 miljonit.

Suklese sõnul tuli Haapsalu linnal tasuda vaid sõidukulu, kohapealse elu maksid kinni prantslaste ja sakslaste toetus.
Millal Petlemma linna delegatsioon Haapsallu tuleb, ei osanud Sukles öelda, sest „reisima neid väga ei lasta“.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mees
9 aastat tagasi

Aeg linnavõimu vahetuseks on ammugi küps. Kas tõesti ei ole volikogus ühtegi julget, kes kirjutaks linnapea kohta umbusalduse avalduse? Kaua võib?

meeletu
9 aastat tagasi

Kodanik,Sul on meeletu mõttejõud- tähed hüppasid iseenesest hommikuks paika. Ma juba mõtlesin, et homsete teadete alt “mis juhtus” saab lugeda kuidas üks täht riivas pahatahtlikult kodaniku silma ning alustatakse juurdlust.

kodanik
9 aastat tagasi

Taaskord üks tõsine viga loo autori poolt. “Põllumajandusminister Ivati Padar”. Miks nii palju lohakusvigu viimasel ajal? Kas oma tekste üle ei kontrollita?

meeletu
9 aastat tagasi

Kui skandaale rohkem tulekul pole, siis on suur jama küll – kuhu ma oma meeletud mõtted kirja panen, ajakirjanikud ka jäävad teemanälga.

Tundub,et
9 aastat tagasi

….meil on aeg linnavõimu vahetuseks. Sest muidu pole kaugel aeg,kus ka siin moslemid laamendama ja oma õigusi nõudma hakkavad,nagu Rootsis ….

nõus
9 aastat tagasi
Reply to  Tundub,et

No käesolev aasta on olnud tõestuseks,et aeg on läbi. Üks skandaal ajab teist taga.

Andres_indrek
9 aastat tagasi

Tundub,et pihkupeksupealinna pealikud kenasti ümberlõikuse ka läbinud?
Kindlasti on neil ka Iisraeli passid?

klassikud ütlevad "s..anali"
9 aastat tagasi
Reply to  Andres_indrek

Labane.

Andresele
9 aastat tagasi
Reply to  Andres_indrek

Lugesid sa ka artiklit või? Jutt ei käi Iisraelist, vaid Palestiina riigist, kui seesugusest, mida on aktsepteerinud üksikud riigid ning mitte ka Iisrael.

....
9 aastat tagasi

Linnapea võiks ikka teada, et Eesti pole Palestiinat riigina tunnustanud ning tema erakonna kaaslane U.Paet on väljendanud, et Palestiinal ei ole veel riigi tunnuseid. Linnapea võiks jälgida ka arvamusliidrite mõtteid Palestiina riigi teemal. On oht, et seesuguse riigi tekkimisel tekib veel üks riik, kus islamistidest terroristid oma kanda kinnitavad. Miks Palestiina ei taha rahu? Palestiina senised tegevused ei õigusta terroristlike vahendite kasutamist oma eesmärkide saavutamiseks.

Mina
9 aastat tagasi

Huvitav mitme kuu lasteaiatoidu raha sinna magama pandi? http://petitsioon.ee/eiuhistoitlustamisele

meeletu
9 aastat tagasi
Reply to  Mina

sina mõtled ka üksnes rahast ja toidust. Urmas ütles ju, et ainult sõiduraha läks, ülejäänud plekkisid kinni prantslaseed ja sakslaseed.

Mina
9 aastat tagasi
Reply to  meeletu

No Palestiina sõit ei ole ka teab mis odavaim reis 😉

meeletu
9 aastat tagasi

Nad osalesid Petlemma linnapea kutsel sõpruslinnade konverentsil Palestiina riigi pealinnas Ramallah’s ja külastasid ka Petlemma.

kui дружба, siis дружба, kui служба, siis служба. Sõpru tuleb ikka hädas toetada, kasvõi oskusega kuulata.

No+andke+mulle+andeks
9 aastat tagasi

„Arutati, kuidas lahendada Palestiina-Iisraeli konflikti,“ nimetas Sukles. „Ära ei lahendanud, liiga keeruline.“

Nu alustuseks võiks Haapsalus midagi ära lahendada või ka liiga keeruline.

Sass
9 aastat tagasi

Täitsa õige jutt sul, naera herneks :)))

nõus
9 aastat tagasi
Reply to  Sass

Ei saa Haapsalu linna juhtimisegagi hakkama,mine veel teistele s…ta nõu andma.