Haapsalu fooriga ristmiku alt leiti majavaremed

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Haapsalu fooriga ristmiku rekonstrueerimise käigus tulid Rimi külje alt välja majajäänused. Tegemist on majaga, mis põles 36 aastat tagasi.

Ristmiku ehitustööde juhataja Siim Kibuspuu selgitas, et ristmikul kaevatakse kõlbmatu aluspinnas välja ning asendatakse uue täitega. Ristmiku Rimi-poolse sõiduraja alt tulid kaevamise käigus välja majavaremed. „Majavärava postid, pliit, korstnajalg, keldriosa, voodid, pannid ja potid,“ loetles Kibuspuu.

Arheoloogiliseks leidu pidada ei saa, sest kopp tõi maa alt välja raudvoodeid, voolikuid, kaablijuppe ja muud sellist risu. Teise maailmasõja aegne Saksa sõjaväe vankriratas oli säilinud peaaegu tervena.

Maja ajalugu selgitasid kaevamist jäliginud haapsallased Urmas Veide ja Meelis Latikas. Mehed mäletasid täpselt, et 8 m pikkune ja 5,5 meetri laiune kahekorruseline majake süttis kaks nädalat enne 1978. aasta jõule. „Külm talv oli, 25-30 kraadi külma,“ meenutas Veide.

Meelis Lattikas teadis ka tulekahju tekkimise põhjust. „Majas olid elektrijuhtmed osaliselt vasest, osad alumiiniumist, sealt see tuli algaski,“ lausus Latikas. Kui alumiinium- ja vaskjuhe omavahel kokku keerutada, tekib ühenduses aja jooksul korrosioon ning see võib põhjustada kaarlahenduse, mille tulemusel võibki maja põlema minna.

„Üks vene naine põles majja sisse ära,“ lisas Latikas. Majas elanud ka üks vanem mees, kes läinud tulekahju tekkides naist äratama. See tal ei õnnestunud ning mees pääsenud majast vaid selle tõttu, et lasknud end voodilinadega aknast välja. „Ainult kalossid olid jalas, muud polnud,“ kirjeldas põlengut oma silmaga näinud mees.

Urmas Veide sõnul olnud tollane surnuaia ristmik kitsas ning halva nähtavusega. Põlenud maja lähedal paiknes liikluspeegel millest nägi kõrvaltänavalt tulijaid. Maja põlenud seest tühjaks, aga peegel jäänud terveks. „Aga järgmisel päeval oli see üleni tahmunud,“ lisas Meelis Latikas.

See oli ristmiku kandis üldse üks huvitav ajajärk. „Kolm maja läks siin järjest põlema,“ meenutas Urmas Veide.

Kui ristmikku hakati laiemaks ehitama, lükatud majavaremed, korsten ja muu sodi lihtsalt laiali ning ristmiku sõidurada ehitatud sinnasamasse.

Tallinna maantee ja Jaama tänava ristmiku ümberehituse peatöövõtja on Viamer Grupp OÜ. Ehitustööd algasid oktoobri keskel ning valmis peab see saama 9. jaanuariks. Ristmiku ümberehitus läheb maksma 600 000 eurot, millest linnal tuleb omaosalusena tasuda kümnendik.

Fotod: Urmas Lauri

Majavaremed ristmiku all 002 Majavaremed ristmiku all 004 Majavaremed ristmiku all 012 Majavaremed ristmiku all 015 Majavaremed ristmiku all 022 Majavaremed ristmiku all 028

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
liiga tungevalt mõtlesin
9 aastat tagasi

Kummaline et just täna mõtlesin sellele aastate tagusele loole ja sellele et kui nad seal kaevavad , kas siis sest majast ka miskit märki ilmub? et keegi võiks ju pilte teha ajaloo tarvis.

olin siis ~13
9 aastat tagasi

Mäletan seda lugu hästi. Olime perega põlengu ajal kesk- eestis vanaemal külas. Tee koju oli pikk ja saabusime öösel, ema-isa ajasid meid linnapiiril üles, et oleme kodus! Tõusin autoistmel istuli, silm unine ja äkki ilmusid kui suitseva kummituslossi varemed me ette. See arusaamatus ja segadus minus on siiani meeles. On see ilmsi või mis koht see on , oleks nagu jaama ristmik aga mis varemed need on. Samas ehmatav kontrast ilusa valge talvise lume ja härma sees kole must vare, kohas mis nii tuttav. Ma ei saa aru, ma ei saa midagi aru, korrutasin nagu rikkis plaadimängija. See oli vist… Loe rohkem »

Ants
9 aastat tagasi

Ristmiku ehitamine on kooskõlastatud ilmataadiga, enne valmimise tähtaega suuremat külma ei tule.

Maali naabervallast
9 aastat tagasi

Egas asjata öelda, et selle koha surnule (kes majja sisse põles), ei meeldi, et seal üldse “nokitsetakse”. Kel veel meeles – Rimi ehituse aeg, kuidas tonne raske kraana pooleks murdus ja otsejoones teele põrutas? Õnn on, et oli õnnn, mitte surm tulemuseks.

herr+Ligi
9 aastat tagasi

selle vankri ratta võtaks küll endale ……………………..

matemaatik
9 aastat tagasi

no aga parandage oma viga. Kuigi samas eksimine on inimlik.