Ilmateenistus: Taevasse koguneb rohkem pilvi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

VihmaneEile õhtul sai Haapsalu veidike pauguga vihma. Foto: Urmas Lauri

Skandinaavia põhjaosast lookleb üle Läänemere kuni Balkani maadeni väheaktiivne madalrõhuvöönd koos tihedama pilvepiiriga, sellest ida pool püsib väga soe ilm, lääne pool on õhk aga veidi lahedam.

Täna tõmbub kõrgrõhkkonna serv ida poole. Läänemerele jõuab madalrõhulohk ja selle piirest kandub Eesti kohale enam niiskust, millest õhtupoolikul areneb rünksajupilvi, võib olla äikest. Öösel võib vaid üksik sajuhoog Eesti kohale sattuda. Päeval on Lääne-Eestis vihma tõenäosus suurem (75%), Kesk- ja Ida-Eestis on päeval vaid üksikuid sajuhooge (50%), õhtu poole areneb rünksajupilvi juurde ja äikesevihmahooge on laialdasemalt. Puhub kagu- ja lõunatuul 2-8 m/s, äikese ajal võib olla puhanguid üle 15 m/s. Sooja on öösel 14..19, rannikul kuni 23, päeval 25..30°C, sajuhoogude all langeb 20°C lähedale.

Reedel (8. augustil) liigub Läänemerelt Soome poole madalrõhulohk ja lükkab kuumuse Eesti kohalt Peipsi taha. Hoovihma võimalus ja äikeseoht on mandril suur, saartel aga tugevneb kõrgrõhuhari ja saju võimalus on väiksem. Tuul puhub öösel lõunakaarest, päeval läänekaarest ja on võrdlemisi nõrk. Sooja on öösel 13..18, rannikul kuni 22, päevaks kandub edela poolt mõõdukam soe. Õhutemperatuur tõuseb 23..27°C-ni.

Laupäeval (9. augustil) tugevneb kõrgrõhuhari üle Eesti ja saju võimalus on väike. Puhub nõrk läänekaare tuul. Sooja on öösel 12..18, päeval 25..27°C.

Pühapäeval (10. augustil) eemaldub kõrgrõhuhari aeglaselt ida poole. Ilm on enamasti sajuta (vihma võimalus alla 25%). Tuul puhub öösel läänekaarest ja on nõrk, päevaks pöördub lõunakaarde. Öine õhutemperatuur on 11..16, rannikul kuni 19, päeval 24..29°C.

Esmaspäeval (11. augustil) aktiviseerub mitmeosaline madalrõhuala Euroopa loodeosas ja selle serv laieneb Läänemere äärde. Tänastel andmetel peab kõrgrõhuhari veel vastu ja sajuhooge on päeval vaid kohati. Tuul on öösel nõrk, päeval pöördub kagusse ja tugevneb. Sooja on öösel 12..17, rannikul kuni 21, päeval 25..30°C.

Teisipäeval (12. augustil) liigub madalrõhulohk ühes vihmapilvedega ja äikesega üle Eesti. Tuul pöördub kagust edelasse ja palavus asendub taas mõõduka soojaga. Sooja on öösel 14..19, päeval 20..24°C.

Kolmapäeval (13. augustil) katab madalrõhkkond Skandinaavia ja selle serva mööda kandub edelavoolus niiskust Läänemere idakaldale. Vahete-vahel sajab vihma. Sooja on öösel 11..15, rannikul kuni 18, päeval 21..24°C.

Allikas: Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments