PKC Eesti sulgeb Haapsalu tehase

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Autotööstusele juhtmeköidiseid valmistav rahvusvaheline PKC Group sulgeb käesoleva aasta lõpuks Haapsalu tehase ning PKC Eesti jätkab tööd Keila tehases, mille insenerikeskus hakkab edaspidi lisaks PKC Groupi Euroopa tootmisele vastutama ka kõigi Brasiilia uute toodete juurutamise eest, teatas rahvusvaheline PKC Group täna hommikul Helsingi börsile.

Seoses Haapsalu tehase sulgemisega koondab ettevõte töötajaid, kuid pakub 100-120 Haapsalu tehase töötajale võimaluse jätkata Keila tehases, ning on valmis korraldama töötajate transporti Haapsalu ja Keila vahel. Ümberkorralduste käigus plaanib ettevõte renditööjõust loobuda, asendades renditöötajad Haapsalust vabanevate töötajatega. Koondatavate koguarv selgub, kui on teada, kui paljud töötajad võtavad vastu ettevõtte pakkumise tööd Keilas jätkata.

PKC Eesti informeeris tehase töötajaid ja usaldusisikuid eelseisvast Haapsalu tehase sulgemisest täna üldkoosolekul ning võttis ühendust koostöö tegemiseks Töötukassa ja seotud omavalitsustega.

“PKC Eesti püüab omalt poolt igati kaasa aidata, et kõik Haapsalu tehase töötajad leiaksid endale kiiresti sobiva töökoha. PKC Eesti mõistab olukorra keerukust nii igale töötajale kui ka tervikuna Haapsalule ja Läänemaale. Püüame oma inimesi võimalikult palju uue töökoha otsingutes toetada ja abistada. Haapsalu tehase töötajad on teinud väga head tööd, kuid jätkuv kliendibaasi konsolideerumine ja muutunud ostukäitumine seavad järjest suuremaid nõudmisi tehastelt eeldatatavale paindlikkusele, mida Haapsalu tehas, arvestades tööjõu saadavust ning tootmise mastaapi, tulevikus pakkuda ei suuda,“ ütles PKC Eesti juhatuse esimees Lauri Rohtoja.

PKC Haapsalu tehase neljast tootmisliinist kaks viiakse üle PKC Eesti Keila tehasesse ja kaks PKC Leedu tehasesse. Mahutamaks Haapsalu tehasest tulevaid tootmisliine, viiakse Keila tehasest üks tootmisliin PKC Serbia ja üks PKC Leedu tehasesse.

“Rahvusvahelises PKC Groupis märgatakse PKC Eestil üha enam potentsiaali intelligentse tootmise keskusena, millest annab tunnistust kogu Euroopa ja Brasiilia tootmise juurutamise usaldamine Keila tehasele,” ütles PKC Eesti juhatuse esimees Lauri Rohtoja.

Juhtmeköidiste tootja PKC Eesti kuulub rahvusvahelisse PKC Groupi ning on Eesti olulisemaid eksportööre. Ettevõte annab Eestis tööd 1173 inimesele, kellest 59 on renditöötajad. Keila tehases töötab 826, kellest 767 on oma töötajad ja Haapsalus 347 inimest, kes on kõik oma töötajad.

PKC Group on rahvusvaheline kontsern, mis disainib, toodab ja integreerib juhtmeköidiseid, elektroonikat ja teisi vajalikke komponente auto- ja elektroonikatööstustele. PKC Groupil on kaks ärivaldkonda: juhtmeköidised ja elektroonika.

PKC Groupi tootmisüksused asuvad Brasiilias, Hiinas, Eestis, Soomes, Saksamaal, Leedus, Mehhikos, Poolas, Venemaal, Serbias ja USA-s. PKC Group on noteeritud NASDAQ OMX Helsingi börsi nimekirjas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
40 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sarved
8 aastat tagasi

Kui vaid ajakirjandus oskaks seoseid leida – paralleel alpimajast – sõidab mees, seekord musta autoga, sulgeb tehaseid ja lahkub …,
Haapsalu tehase inimesed teavad teda.

saba
9 aastat tagasi

rahvas kas lähete uuesti valimistele oma häält andma? kas ikka usute neid ibalaid ja vett mitte pidavaid valimis loosungeid ja reklaame eesti parema tuleviku nimel….. kui rahvas nälgib ja on tööta, aga kui tulb valimiste aeg siis rahval nägu naerul ja tagajalgel valima !valima! olete ikka kergeusklikud….

tt
9 aastat tagasi

rahvas lähete veel valima?? usute veel kauneid loosungeid? Millal teil aru pähe tuleb et teie peal tatsutakse nagu vaiba peal…. hale kui rahva võim peale ei hakka….

jkjkjkio
9 aastat tagasi

keila oma pannakse samuti talvel kinni

to ohja
9 aastat tagasi

kui linnavalitsusel pole siin midagi teha,siis tekib küsimus miks maksumaksja peab ülal pidama ametnikke,kes midagi ei suuda….linnal ju vähemalt kaks või kolm aselinnapead….kokkuhoiu koht missugune nüüd kui linnal ees rasked ajad

nii on
9 aastat tagasi
Reply to  to ohja

looda sa,et nende pealt kokku hoitakse, Üks teatas kunagi,et töölisele 600bruto on väga hea palk, võib olla nüüd teatab,et pere saab elatud ka ilma palgata

irw
9 aastat tagasi

No aga teil on ju Peetrike ja Kallis Mari!!!! Tööd ja palka soovite veel ka, no sellist kokkulepet ei ole meil olnud

En.
9 aastat tagasi

Mida on inimestel õnnelikuks eluks Haapsalus vaja? Maad linnal on, metsa on, vabu töökäsi on. Veel sadakond aastat tagasi poleks keegi taibanud nutta, miks Haapsalus pole töötlevat tööstust ega orjavabrikuid.

Kogu praegune probleem paistab seisnevat kivistunud mõtlemises. Ehk peaks just sotsosakonnale andma ülesande asutada linnamõis, kus vaesed koondatud leiavad tervislikku maatööd ja saavad igaks õhtuks oma piima, või ja munad koju lauale? Niigi käib kapitalismis raha nimel meeletu ületootmine. Ehk nagu Karl Kaks-Üksvärav ütles, võime ju saada linnale järgmise rott-tööpakkuja, kuid mõne aasta pärast kaob seegi.

Karl Kaks-Üksvärav
9 aastat tagasi

See juhtmetehas on samasugune rahvusvaheline rott nagu kuulus Ikea. Ükskord läheb ka Keilast ja Leedust kusagile odavamasse karutuharasse kogu oma tootmisega nagunii. Ja sealt veel odavamasse. Sukles ei peaks neid küll moosimas käima. Mida karja naistega teha – see on küll probleem aga eks varsti tuleb järgmine rott-tööpakkuja. Seni aga tehke rongiga tiire linna vahel, tossutage paadiga ja olge õnnelikud.

olaf
9 aastat tagasi

See juhtmetehas on mõnes mõttes tehnoloogiliselt ajalugu. Panustati põhiliselt odavasse tööallikasse, mitte tehnoloogia väljatöötamisele. Siit ka valikud nagu Ladina-, Lõuna- Ameerika, Venemaaa, Leedu ja teised. Selge on see, kui hakatakse küsima kõrgemat palka, siis minema. Põhiline osa eelarves oli inimfaktor. See oli juba mitu aastat näha, et töö oli raske (isegi tervist kahjustav) ja töötasu väike. Ja pole siin midagi Linnavalitsus või poliitikud. Nemad istuvad ja mõnulevad omadel kohtadel edasi ning kasutavad sama skeemi omavalitsuse ettevõtete töötajate ja linnarahva peal.

ref
9 aastat tagasi

reformierakonnast on saanud maksumaffia, ettevõtluse suretaja, sendilugeja ja miljonite tuuldelaskija, tavakodaniku kiusaja, päti ja skeemitaja sõber, kuldmündi pärija, kilekoti partei+kõik müügiks.