Tantsupeo avaetendus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

PL04JUL14TP12

Reedel, kell 6 õhtul prahvatas Tallinna Kalevi staadionil tantsupeo "Puudutus" avaheli, kroonides sellega tuheandete tantsijate aastaid kestnud pingutuse. 

"Väga super!" oli Haapsalu rahvatantsujuhi Malle Õiglase esimene reaktsioon kirjeldades tänavust tantsuetendust. Keeletoimetajad annavad selle loodetavasti andeks. Aeg muutub, keel muutub, tantsupidu koos nendega.

Peo õnnestumisse andis oma panuse ilm. Kui nädala algul kallas vihma, siis mida päev edasi, seda suvisemaks ja soojemaks on läinud.

Õhtul kell 6 hakkasid torupillid jorisemaja tantsijad voolasid paaride kaupa staadioni tribüünide vahekäike pidi alla murule. Diktor tervitas maakondade kaupa tulijaid. Viimaste hulgas hüüti tervitus ka laugelt Läänemaalt tulijaile. Suure rahvapeo pidulik algushetk on alati ülev ja liigutav. Kordumatu.

Seejärel jõudis staadionile tantsu- ja laulupeotuli. Jalgratturitest eskort tõi tule auringiga peatribüüni ette, kus tõrviku võttis vastu tantsupeo üldjuht Maido Saar. Käest kätte antuna liikus tõrvik tulealuse juurde, kus tantsupeo tule süütas eelmise peo üldjuht Ülo Luht.

Peaminister Taavi Rõivas sai sõna ja siis… Läks lahti!

Järjekorras juba 19. üldtantsupeo tegijad ütlevad ise, et tänavune lavastus kannab edasi seda tunnet, kui miski meid tõsiselt puudutab, kui tajume aja erilist väärtust. Ligi 10 000 tantsijat ja võimlejat jutustasid väljakul loo poisist, kes tormab ummisjalu maailma õnne otsima ning jõuab peagi suurte valikuteni – keda kuulata ja kellel on õigus. Äkki on ta aina edasi kiirustades oma õnne eest hoopis ära jooksnud?

Eriliseks teeb tänavuse peo see, et tantsijad esinevad elava muusika saatel. "Alustame folkloorist ja jõuame tänapäeva ning pöördume siis lõpuosas turvalise kodu rüppe tagasi. Meie unistuste koju, kus kõik on hästi ning poiss ja tüdruk saavad kokku," kirjeldas muusikajuht Toomas Lunge.

Tantsupeol teevad muusikat ansambel Paabel, Lauri Saatpalu, ansambel Pantpkraator, Liisi Koikson ja Mari Kalkun.

Sel aastal osaleb tantsupeol rekordiliselt 640 tantsurühma ligi 9400 tantsijaga, nende seas ka 15 väliseesti rühma.

XIX tantsupeo "Puudutus" teine etendus on laupäeval kl 11 ja kolmas pühapäeval kl 11 Kalevi staadionil Tallinnas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments