Piiskopilinnusest saab muinasjutumaa

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

muinasjuttLaupäeval täitub Haapsalu piiskopilinnus muinasjututegelastega, sest linnuses peetakse muinasjutufestivali „Elas kord…”.

„Festival toimub lauamängu stiilis, kus iga osaleja või perekond on justkui lauamängu nupp, kes läbib teekonna ette antud suunas,” ütles festivali üks korraldajaid Berta Valdma. Lossiparki sisenejad saavad osta kolmeeurose flaieri, millele templeid koguda. Templeid saab igas töötoas ülesandeid lahendades.

Töötube on Valdma sõnul kümne ringis. Neis saab näiteks pajupilli meisterdada, Nõva viikingite abiga poomil võistlusi pidada ja ruunikive meisterdada. Valgevene nukuteatreist on tulnud rüütlid, Bõlinaga on kaasas Maša ja karu.

Töötubades saab käia ka flaierita, kuid siis tuleb nende eest eraldi maksta.

Festivalil on mitmesuguseid tegevusi üle kahekümne. Päeva jooksul mängib lastega kuningakostüümis Urmas Naudre. Heikki Mutso abiga saab linnusetornist laskuda, Robin Hoodiga võib vibu lasta, poniga saab ratsutada ja batuudil hüpata.

Festivalile võiksid lapsed ja pered tulla muinasjututegelasteks kostümeeritult, sest siis on endal toredam ja kergem õhkkonda sulanduda.

Festivalil müüvad korraldajad ka muinasjuturaamatuid. Et raamatud oleksid odavad, kutsub Valdma üles kõiki, kel on muinasjuturaamatuid üle, neid raamatukokku viima. Raamatuid võetakse vastu 28. juuni kella kümneni hommikul.
Kogu festivali tulu läheb neuroloogiahaiglale elektrostimulaatori ostmiseks. Sellega saab ergutada lihaseid, kui inimene ise ei ole võimeline neid pingutama.

Muinasjutufestivali korraldavad Läänemaa ühisgümnaasiumi 10. klassi lõpetanud õpilased Berta Valdma, Karel Nappus, Markus Lember, Greete Sammal ja Karmel Naudre. Festival toimub innovatsioonikeskuse ja noorte ettevõtlusprogrammi Entrum abiga. Noorte juhendaja on Angela Leppik. Samuti on festivali meeskonda lisandunud Urmas Naudre, Janari Schvede ja hispaanlasest vabatahtlik Yeray Segura Sanchez.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments