Tänavune muinasjutukonverents on pühendatud eesti keele aastale

Haapsalu raamatukogu korraldab 24. mail algusega kell 11 juba kuuendat korda muinasjutukonverents “Muinasjutuvägi”, alapealkirjaga “Muinasjuttude salakeel”.

Tänavusel konverentsil astuvad üles sellised muinasjuttude, pärimuskultuuri ning eesti keele spetsialistid nagu Krista Kumberg, Piret Päär, Marju Kõivupuu, Valdur Mikita, Kärri Toomeos-Orglaan ning Ilmar Tomusk.

Teadus- ja haridusministeerium kuulutas 2019. aasta eesti keele aastaks, UNESCO aga põliskeelte aastaks. Siit lähtub ka konverentsi seekordne teema: muinasjutud ja keel, muinasjuttude keel, muinasjuttude salakeel. Muinasjuttudes kasutatakse, sageli ümberjutustaja soovi mööda, kõlakujundeid ja kõnekäände, võrdlusi ja ümberütlemisi.

Lugudes elavad ka murdesõnad ning murdekeel, nendes elab ehe, värvikas ja mitmekülgne eesti keel. Muinasjuttude erilise keele kõrval ja taga on peidus muinasjuttude salakeel ka tähenduse mõttes. Neis on varjul põlised väärtushinnangud ja õpetused. Muinasjutud aitavad korrastada lugeja ja kuulaja mõtteid ning selle läbi maailma.

Muinasjutukonverentside algus Haapsalus jääb aastasse 2009 (seega saab tänavu 10 aastat esimesest konverentsist), mil kutsuti kokku muinasjutte väärtustavad inimesed meilt ja mujalt, kes oma teadmisi, mõtteid ja kogemusi teistega jagada soovisid. Seda sama soovime teha ka tänavu ja kutsuda kõik muinasjuttude sõbrad Haapsallu kokku.

Konverents on suunatud laste lugemise juhtidele lapsevanematele, pedagoogidele, raamatukoguhoidjatele, huvijuhtidele, loovtegevuse juhtidele ja noorsootöötajatele. Oodatud on ka pered koos lastega ja kõik teised, kes muinasjutte ja lastekultuuri oluliseks peavad.

Konverents toimub Haapsalu kultuurikeskuse Randlase saalis.

Konverentsist osavõtt on tasuta.

Kava

  • 10:30 Registreerimine, hommikukohv
  • 11:00 Avasessioon. Piret Päär „Muinasjutukeel on ainulaadne“; Krista Kumberg
  • „Muinasjutt näitab keelt“
  • 12:00 Kohvipaus
  • 12:30 Keskpäevasessioon. Logolohelugu; Marju Kõivupuu „Muinasjutud kui meie vaimne pärand“; Ilmar Tomusk „Mida ma muinasjuttudest arvan ja miks ma ise muinasjutulisi lugusid kirjutan.“
  • 13:30 Lõuna
  • 14:30 Lõpusessioon. Haapsalu noortekeskuse draamaringi etendus „Telefonilood“; Kärri Toomeos-Orglaan „Lumivalgekese peegeldusi“; Valdur Mikita „Muinasjutt kui seisund“
  • 16.00 Konverentsi lõpetamine
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments