Reedel on vanade akende koolituspäev

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vana aken Haapsalu vanalinnas. Foto Kalli Pets

Reedel, 24. mail on üle-Eestiline akende restaureerimise päev “Vaata vana akent” ja sel puhul on ka Haapsalus loeng vana akna märkamisest, hoidmisest ja parandamisest.

Pärastlõunal Jaani tänaval Läänemaa muuseumi seminariruumis algaval koolitusel on külas kogenud restauraator ja muinsuskaitseameti nõunik Dan Lukas, kes räägib, miks tasub vana akent korrastada ning kuidas seda arukalt ja õigesti teha. Räägitakse nii eri ajastute aknatüüpidest, iseloomulikest detailidest, manustest, puidu kvaliteedist kui ka sellest, kuidas akna seisukorda hinnata, milliseid materjale kasutada ning akende juurde kuuluvast: piirdelauad, karniisid, veelauad ja –plekid.

Lukase järel saab sõna Taavi Suitsberg Haapsalu aknaid tootvast firmast Parila Klaas. Tema tutvustab Parila Klaasi kogemust ja võimalusi muinsus- ja miljööväärtuslikele majadele uute akende tegemisel – et tänapäeval lähevad paratamatult paljud aknad väljavahetamisele, on tellijal hea tunda ka kaasaegsete variantide häid/halbu külgi.

Viimase ettekandjana tutvustab Läänemaa muinsuskaitseinspektor Kalli Pets vanadele akendele sobivaid värve ja annab nõu, mille põhjal nende hulgas valikut teha.

Koolituspäeva lõpetab ringkäik Haapsalu vanalinnas, kus vaadatakse, millises seisus meie aknad on ning arutletakse heade ja halbade lahenduste üle.

25. mail on kavas akende restaureerimise parktiline õppepäev, kuid seal on Kalli Petsi sõnul juba kõik kohad täis.

“Vaata vana akent” koolituse kava Haapsalus 24. mail

14-16 Dan Lukas (muinsuskaitseamet) vana akna arukast ja õigest korrastamisest

Seljasirutus- ja kohvipaus

16.10-16.40 Taavi Suitsberg (Parila Klaas) muinsus- ja miljööväärtuslikele majadele uute akende tegemise võimalused ja kogemused.

16.40-17 Kalli Pets (muinsuskaitseamet) vanale aknale sobivad värvid.

Jalutuskäik ümbruskonnas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments