Tänavune muinasjutukonverents keskendub muinasjuttude salakeelele

Krista Kumberg esineb ka tänavu konverentsil Muinasjutuvägi. Arvo Tarmula
Krista Kumberg esineb ka tänavu konverentsil Muinasjutuvägi. Arvo Tarmula

Haapsalu raamatukogu korraldab 24. mail algusega kell 11 kuuendat korda muinasjutukonverentsi Muinasjutuvägi, tänavuse konverentsi alapealkiri on Muinasjuttude salakeel.

Tänavusel konverentsil astuvad üles muinasjuttude, pärimuskultuuri ning eesti keele spetsialistid Marju Kõivupuu, Valdur Mikita, Krista Kumberg, Piret Päär, Kärri Toomeos-Orglaan ja Ilmar Tomusk.

Haridus- ja teadusministeerium kuulutas 2019. aasta eesti keele aastaks, UNESCO aga põliskeelte aastaks. Siit lähtub ka konverentsi seekordne teema: muinasjutud ja keel, muinasjuttude keel, muinasjuttude salakeel. Muinasjuttudes kasutatakse, sageli ümberjutustaja soovi mööda, kõlakujundeid ja kõnekäände, võrdlusi ja ümberütlemisi.

Lugudes elavad ka murdesõnad ning murdekeel, nendes elab ehe, värvikas ja mitmekülgne eesti keel. Muinasjuttude erilise keele kõrval ja taga on peidus muinasjuttude salakeel ka tähenduse mõttes. Neis on varjul põlised väärtushinnangud ja õpetused. Muinasjutud aitavad korrastada lugeja ja kuulaja mõtteid ning selle läbi maailma.

Muinasjutukonverentside algus Haapsalus jääb aastasse, mil kutsuti kokku muinasjutte väärtustavad inimesed meilt ja mujalt, kes oma teadmisi, mõtteid ja kogemusi teistega jagada soovisid. Seda sama soovime teha ka tänavu ja kutsuda kõik muinasjuttude sõbrad Haapsallu kokku.

Konverents on suunatud laste lugemise juhtidele lapsevanematele, pedagoogidele, raamatukoguhoidjatele, huvijuhtidele, loovtegevuse juhtidele ja noorsootöötajatele. Oodatud on ka pered koos lastega ja kõik teised, kes muinasjutte ja lastekultuuri oluliseks peavad.

Konverents toimub Haapsalu kultuurikeskuse Randlase saalis. Konverentsist osavõtt on tasuta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments