Elektriautode ostmist toetatakse ka pärast 2014. aastat

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Elektriauto2012. Haapsalu sotsiaalmaja autojuht Raimo Jõgise on uue tööautoga rahul, sest linnasõiduks auto sobib ja kaugemale Jõgise töö ei viigi. Foto: Katrin Pärnpuu

Vabariigi valitsus toetas tänasel istungil eelnõud, mille järgi saab keskkonnasäästlike elektriautode ostu toetada vahendite jätkumisel varem kavandatust aasta kauem – 2015. aasta lõpuni.

"Nagu Eestis kombeks, paistab ka elektriautode ostmisega olevat nii, et esmalt ei saa vedama, siis ei saa enam pidama. Esialgsest umbusust ollakse Eestis üle saadud ja viimaste kuude andmed kinnitavad, et järjest rohkem eelistatakse autode ostmisel vaikset ja rahakotti säästvat elektriautot," kommenteeris elektirautode toetuse maksmise pikendamist keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus. "Seetõttu tegime ka valitsusele ettepaneku jätkata toetuse maksmisega 2015. aasta lõpuni."

Lisaks väljamakseperioodi pikendamisele võimaldatakse SA Kredexil kanda elektriautode soetamise järeltegevuste, kiirlaadimisteenuse ning lühirenditeenuse osutamisega seonduvaid kulusid kuni 2020. aastani. Lepingu muudatus võimaldab kokkuleppega saadud raha kasutada maksimaalses ulatuses, et saavutada CO2 emissiooni vähendamist ning tõsta taastuvenergia osakaalu transpordisektoris.

Kredexi kinnitusel on huvi elektriautode üle jätkuvalt suur, näiteks aprillis tuli 47 ja mais 42 taotlust . Kokku on kolme aasta jooksul toetust eraldatud 447 auto ostuks kogusummas 7,4 miljonit eurot. Kõige populaarsem elektri jõul sõitev auto on Nissan Leaf, mida on Kredexi abil soetatud 249 tükki. Tänaseks on üle Eesti paigaldatud 163 kiirlaadijat, mida kasutatakse keskmiselt 4600 korda kuus.

Eesti elektromobiilsuse programm ELMO on Eesti Valitsuse ja Mitsubishi Corporationi koostöös käivitatud programm energiatõhusate ja keskkonnasäästlike elektriautode ja laetavate hübriidide kasutusele võtmise toetamiseks. Programmi viivad ellu Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, Sotsiaalministeerium ja SA KredEx.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments