Politsei: lapsi ohustavad enim sõltuvusained ja vägivald ning vanemate sotsiaalne kindlusetus

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Politsei osaleb üle Eesti mitmetel lastekaitsepäevale pühendatud üritustel, kus õpetab noortele ennast hoidma ning tuletab täiskasvanutele meelde, et laste turvalisus sünnib paljuski täiskasvanute hoiakutest ja eeskujust.

Politsei- ja Piirivalveameti ennetustöö koordineerija Pille Luiga sõnul on lastekaitsepäev eraldi tähtpäevana märgiliselt oluline, ent lapsed vajavad kaitset, hoolt ja head eeskuju aastaringselt.

„Tunnust väärivad kõik, kes lapsevanemana, aktiivse kogukonnaliikmena või ametnikuna laste heaolu eest seisavad. Noorsoopolitsei näeb lastega tegeledes tihti pikaajalisest hoolimatusest või oskamatusest tingitud tagajärgi. Hea meel on aga tõdeda, et üha enam institutsioone ja inimesi teadvustavad oma rolli laste murede lahendamisel ja ohtude ära hoidmisel,“ ütles Luiga.

Luiga sõnul on lapsi ohustavad õigusrikkumised seotud eelkõige vägivalla ja sõltuvusainetega. „Vähem teadvustatakse tõsiasja, et laste tervet tulevikku ohustab ka lapsevanemate vähene sotsiaalne kindlustatus. Majanduslikud raskused sunnivad pahatihti lapsega koos olemise asemel töötama ning halvimal juhul on vanemad pikki nädalaid lapsest täielikult eemal välismaal,“ ütles Luiga.

„Laste kaitsel on roll kõigil täiskasvanutel ning seda eelkõige turvalisust ja hoolimist soosivate hoiakute ning hea eeskuju ja pideva suhtlemise näol. Hädaohus või mures last tuleb osata märgata ning ka sekkuda, olgu tegemist ema-isa, õpetaja või juhusliku möödakäijaga,“ lausus Luiga. Luiga rõhutas, et kohustus last aidata on kõigil ning head lahendused sünnivad ainult asutuste ja inimestevahelises koostöös.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
MOOR
8 aastat tagasi

TEIL seal haapsalus KORRUPTSIOON nii lokkab ,et jube HAKKAB,ÜKS tegelane müüb neile samadele noortele juba 15aastat kanepit,ja kedagi ei koti,ostnud mitu korterit,ja ALATI TAL info olemas kui mingi haarang tulemas,väike vihje ka,TEMA KLASSIVEND krimkas üsna hea koha peal,no süüdidimatud tegelased,aga et mõni elab ÜLE OMA VÕIMETE seda ei saa keegi aru,muudkui ehitab omale …….

vanem
8 aastat tagasi

Kahju ,et Haapsalu peamaja ei ole eriti laste heaolust huvitatud ja näitab üles väga väikest koostööd laste heaolu nimel!