Galerii: Veskijärvel harjutati merehädaliste päästmist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 30

Täna mõni minut enne kümmet hommikul teatas kalamees Nõva vallast Nõmmemaa külast, et nägi Veskijärve karjääripoolses osas merehätta sattunud kalapaate. Kell kümme käivitus päästeoperatsioon, milles osalesid Läänemaa päästekomandod ja kiirabi.

Algas õppus, kus kontrolliti komandode veepäästevõimekust ja koostööd kiirabiga.

Kui Lääne Elu sündmuskohale jõudis, olid esimesed päästetud juba kaldale toimetatud, paatidega mindi aga ülejäänuid järvest välja õngitsema.

„Kaldal kolm tükki, kolm on siiapoole suunduvas päästepaadis ja üks järelveetavas paadis, sõidavad põhjakaldale,“ kanti raadio teel päästetöö juhile Hannes Klissile ette.

Hetk hiljem olid paadid juba kaldas. Maale toodi üks teadvustetu mees, teisel oli koljumurd ning nagu hiljem selgus, ka lahtine luumurd, ülejäänuil olid kergemad vigastused. Kõik päästetud olid tugevalt alajahtunud. Sellise legendi kohaselt kiirabi meedikud toimetama hakkasidki.

Kokku tõmmati veest välja üheksa kannatanut.

Igapäevaelus nii paljude ohvritega õnnetust naljalt ette ei tule. Kiirabi meedikute sõnul on neil tavaliselt autotäis vigastatuid, kuid Veskijärvest toodi neid välja palju rohkem.

„Lihvimist vajab kindlasti koostöö. Kiirabiga näiteks. Meil pole sellise mastaabiga sündmuste puhul varasemat kokkupuudet,“ ütles päästetööde juht, Haapsalu operatiivkorrapidaja Hannes Kliss.

„Sujus, kuid on ka kitsaskohti, mis vajavad veel harjutamist,“ tõmbas õppuse korraldaja, Haapsalu operatiivkorrapidaja Andrus Eltmaa õppusele vahejoone.

Lõpliku joone saab alla tõmmata siis, kui päästetöödest on tehtud kokkuvõte. „Tuuakse välja eri etappide kitsaskohad, mida on vaja veel parandada,“ ütles Eltmaa. Õppusel osalenuile pani Andrus Eeltmaa hinde „tugev kolm pluss“.

Andrus Eltmaa ütles, et üheksa vigastatuga mereõnnetust pole Läänemaa päästjail ette tulnud. „Aga kindlasti on ujumisperioodil kaks-kolm suuremat õnnetust. Selleks peamegi valmis olema,“ lausus Eltmaa.

Läänemaa päästjad on Eltmaa sõnul meresuveks valmis. „See õppus oligi koht, kus saame kontrollida, mis on meie kitsaskohad ja mida saaks veel paremaks lihvida,“ nentis õppuse korraldaja.

Fotod: Urmas Lauri

Päästeõppus 009 Päästeõppus 038 Päästeõppus 039 Päästeõppus 042 Päästeõppus 051 Päästeõppus 065 Päästeõppus 069 Päästeõppus 072 Päästeõppus 078 Päästeõppus 093 Päästeõppus 094 Päästeõppus 107 Päästeõppus 116 Päästeõppus 121 Päästeõppus 128 Päästeõppus 134 Päästeõppus 137 Päästeõppus 139 Päästeõppus 154 Päästeõppus 161 Päästeõppus 172 Päästeõppus 182 Päästeõppus 187 Päästeõppus 197 Päästeõppus 201 Päästeõppus 205 Päästeõppus 211 Päästeõppus 217 Päästeõppus 224 Päästeõppus 229

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments