Eesti- ja soomerootslaste ühisprojekti tulemusena ilmus raamat

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm peab vastilmunud rootsikeelset raamatut eesti keelde tõlkimise vääriliseks. Foto Arvo Tarmula.

Eile õhtul esitleti Rannarootsi muuseumis rootsikeelset raamatut "Aiboland-Åboland. Samarbete över havet", mis pani punkti kaks aastat kestnud koostööprojektile Rannarootsi muuseumi ja Turu käsitöömuuseumi vahel. 

"See on raamat, mis tuleb peale Russwurmi teose ilmumist järgmisena eesti keelde tõlkida," ütles Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm. 

Ruth Laidmetsa artikkel raamatus käsitleb eesti- ja soomerootslaste kultuurikontakte, Juta Holst ja Maria Ekqvist vaatlevad vastavalt eestirootslaste ja Turu kandi rahvarõivatraditsiooni. Ing-Marie Lomani ja Ludvig Forsmani artiklid räägivad dialektidest ning kahe muuseumi vahelise projekti üks eestvedajaid Solveig Sjöberg-Pietarinen võrdleb Rannarootsi muuseumis Rootsi kuninga auks tikitud rannarootsi vaipa ja Soomes presidendi auks valminud rüüuvaipa. 

Ülo Kalmu hinnangul oli kahe muuseumi vaheline projekti igati õnnestunud. Kahe aasta jooksul vahetati näitusi, osaleti üksteise üritustel ja korraldati töötubasid.

Nii on Rannarootsi muuseumi käsitöömemmed ja Noarootsi tantsijad osalenud Turu käsitöömuuseumi käistöönädalal ja Rannarootsi muuseum katnud Turu käsitöömuuseumis eestirootsipärase jõululaua. Rannarootsi vaip rändas ülespildistatuna Turu saarestikku Houtskäri näitusele ja Houtskäri tutvustavat näitust võis näha Rannarootsi muuseumis. Samuti turu käsitöölised käinud Haapsalus õpetamas jõulukaunistuste valmistamist.

Raamatuesitlusel lauluga üles astunud Tiiu Tulvik ja Janne Raba Noarootsist kinnitasid, et just tänu koostööprojektile hakkasid nad põhjalikumat huvi tundma Noarootsi kandi rootslaste vanade laulude ja tantsude vastu. "No kuidas sa lähed Soome eesti tantsudega," selgitas Tulvik. Ta lisas, et sedakaudu jõudsid nad ka kohaliku lauliku Mats Ekmani loominguni. 

"Kultuurivahetust on selle kahe aasta jooksul palju olnud," tõdes Ülo Kalm. Tema sõnul sai projekt küll otsa, kuid kahe muuseumi vaheline koostöö jätkub. Juuli alguses läheb Houtskäri Arvo Tarmula fotonäitus "Päev Ruhnul" ja Rannarootsi muuseumi käsitöömemmesid oodatakse selgi aastal Turu käsitöömuuseumi käsitöönädalale.

Kahe muuseumi koostööprojekti ja raamatu väljaandmist toetas Rootsi Kultuurifond Soomes.   

       

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments