Raivo Vare: Krimmi kriisi mõju Eesti-Vene ärisuhetele on alles algamas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Peeter I maja Haapsalus. Foto: Malle Aro / Panoramio

Haapsalu loobus Vene–Ukraina kriisi tõttu viidetest keiserlikule õukonnale ning kasutab nüüd end reklaamides väljendit „ajalooline romantiline kuurort”. „Haapsalu — romantiline ajalooline kuurort” on linna uus reklaamväljend. Muudatus tehti kiirustades. Haapsalut reklaaminud Anne Veski Peterburi–kontserdil aprilli alguses kandis osa dokumente veel hüüdlauset „Haapsalu — imperaatorlik kuurort”.

Majanduseksperdi Raivo Vare sõnul on Krimmi kriisi mõju Eesti-Vene ärisuhetele alles algamas. Edasised arengud sõltuvad  jätkuvatest poliitilistest sündmustest.

„Krimmi kriis on ei olnud majandussuhete jahenemise algus, kuid see võimendas seda,“ ütles Vare. Tema sõnul on mõju märgata transiidis, mille mahud on hakanud vähenema ja näiteks piimatööstuses, mille eksport on kokku kuivanud.

Sõna „imperaatorlik“ kasutamises Vare aga suurt probleemi ei näe. „Imperaator on kaubamärgiks hästi sobiv sõna. See müüb üle kogu maailma, mitte ainult Venemaal. Näiteks aasialaste seas on see väga populaarne,“ selgitas Vare.
Vare sõnul ei tohiks segamini ajada kaubamärke ning loosungeid. „Loosung on midagi, mis kutsub selle lugejat üles midagi tegema, kaubamärk tõmbab aga lihtsalt tähelepanu,“ tõdes Vare.

Vare sõnul ei tasu ettevõtjatel aga hellitada Venemaa suhtes siiski suuri lootusi. „Mina soovitaks äri ümberprofileerimisele mõtlema hakkata. Venemaa keerab kraane kinni ka oma kodanike jaoks, mille vastu meie ei saa midagi teha,“ ültes Vare.

„Küsimus ei ole selles, kas me kaotame Venemaa suunas toimuvat majandustegevuse mahus. Pigem on küsimus selles, kui palju me kaotame.,“ nentis Vare.

Ajalooline taust:

  • Läänemaa muuseumi teaduri Asta Veenpere sõnul käis tsaari õukond siin esmakordselt 1852. aastal.
  • See oli 27 aastat peale esimese mudaravila avamist Haapsalus 1825. aastal. 1845. aastal oli Haapsalus avatud juba ka teine mudaravila.
  • Kokku käis tsaari õukond Haapsalus 14 korral. Veenpere sõnul olid tsaari siia meelitamise taga Peterburis elanud ja õukonnaga läbi käinud Eesti päritolu arstid.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments