Maagümnaasium elab oma põhikooliosa varal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

GümnaasiumidLäänemaa munitsipaalgümnaasiumide jätkusuutlikkus oleneb sellest, kas oma kooli 9. klassi lõpetajad jätkavad oma kooli 10. klassis või mitte.

Noarootsi riigigümnaasiumisse tuleb lapsi üle terve Eesti, Läänemaa ühisgümnaasiumisse üle terve maakonna. Munitsipaalgümnaasiumid seevastu ei toimi isegi oma piirkonna tõmbekeskusena — kui omal lapsi napib, ei tule neid ka kuskilt mujalt juurde.

Lihulast lahkub pool
Läänemaa pisim gümnaasiumiosa oma 22 õpilasega on Lihulas. Kolmel viimasel aastal on Lihulas 9. klassi lõpetanud kokku 50 õpilast. Neist 30 jätkas õpinguid gümnaasiumis, 18 neist Lihula gümnaasiumis.
Ülejäänud 12 läksid Pärnu, Noarootsi, Tartu ja Haapsallu.

Naabervalla Hanila vallavanem Arno Peksar ütles, et ei mäletagi aega, mil viimane Virtsu kooli õpilane oleks valinud Lihula gümnaasiumi. Vallavanema enda noorem tütar õpib Noarootsi gümnaasiumis. Hanila volikogu esimehe Mardo Leiumaa tütred valisid gümnaasiumi Haapsalus.

Leiumaa ja Peksari sõnul pole Lihula gümnaasium konkurentsivõimeline — riigieksamitulemused on kehvad.

Virtsu kooli direktori Airi Aaviku sõnul lähevad Virtsu üheksandikud Pärnu ja Tallinna. Virtsu õpilasi jätkub kõigisse Pärnu gümnaasiumidesse, aga eelistatud on Koidula ja Pärnu ühisgümnaasium.

Minnakse Noarootsi, aga ka Orissaarde ja Kuressaarde. Kullamaa keskkooli valitakse tasuta õpilaskodu ja koolitoidu pärast, sõnas Aavik.

Mullu lõpetas Virtsu kooli seitse õpilast, kõik jätkasid õpinguid gümnaasiumis: Pärnus, Noarootsis, Tallinna 32. keskkoolis, Läänemaa ühisgümnaasiumis ja Tallinna inglise kolledžis. Airi Aaviku enda tütred on valinud gümnaasiumi Pärnus.

Martna kooli lapsed jätkavad Lihula asemel õpinguid Taeblas, Kullamaal ja Haapsalus.
Taebla oma koolile truu

Lihulast kipub lahkuma peaaegu pool põhikooli lõpetanuid, Kullamaalt lähevad üksikud, aga Taeblast ei mindagi ära. Kolm viimast aastat on Taeblast mujale gümnaasiumi läinud vaid üks õpilane.

Taebla gümnaasiumi 10.–12. klassi 52 õpilasest on oma koolis 9. klassi lõpetanud 36. Ülejäänud, kes on soovinud jätkata õpinguid gümnaasiumis, on seda teinud oma koolis. Ka direktori Jaanus Mägi kõik neli last on lõpetanud Taebla gümnaasiumi.

Mujalt on Taeblasse tuldud Haapsalust, Ristilt, Martnast, Paliverest, Ridalast ja Orult (kokku 16 õpilast).

Kullamaa keskkooli 10.–12. klassis õpib 35 õpilast. Neist 27 on 9. kl lõpetanud oma koolis. „Ära lähevad üksikud. Need, kes eelistavad mingit kindlat suunda, mida meil ei ole, näiteks muusikat või kunsti,” sõnas Kullamaa keskkooli direktor Meelis Välis.

Välise tütardest valis Kullamaa üks, teine eelistas Noarootsit, kolmas kutseõpet. Kullamaa vallavolikogu esimehe Einar Pärnpuu kolmest lapsest kaks valis õpingud Kullamaa keskkoolis.

Mujalt koolidest on viimasel kolmel aastal tuldud Märjamaalt, Virtsust ja Martnast, aga ka Vana–Vigalast, Raplast ja Kärust (kokku kaheksa).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mittevilistlane
10 aastat tagasi

Tubli Janar. Toetan Sind täiega.Panid oma vastuartikliga Peksari ja Leiumaa ehk oma väljaütlemisi kahetsema. Ajalugu võib nii mõndagi jutustada.

Valli Ost
10 aastat tagasi

Kaie! Külasta meie kooli nüüd üle pika aja! Vaata, kuula, uuri, missugused kooli edasiminekud meie direktori Janar Sõbra juhtimisel selle kolme aasta jooksul on toimunud! Sa ei pettu! Oleme varasemalt valusaid aegu üle elanud, aga nüüd on meil kokkuhoidev, edukas õpetajas- ja õpilaskond.
Eksamitulemused, mis nüüd küll tõusu teel, ei määra siiski koolinägu. Sisuline töö ja tegevus annavad koolile näo! Kohtumiseni!

Õige!
10 aastat tagasi
Reply to  Valli Ost

Nõustun Valli Ostiga täielikult!

Kaie Ilves
10 aastat tagasi

No millega õigupoolest siis seda Lihula kooli siin solvatud on?

Satishvasava
9 aastat tagasi
Reply to  Kaie Ilves

Slee / The new hardcore Mosh Pit seems like it’s a big hit with the clan. It ofrfes something for both the HC only fans and the objective game fans. Hopefully Black Ops has this day one.

Anonüümne
10 aastat tagasi

Uskumatu lugu. Kaie ise käis Lihula Gümnaasiumis, kõlbas siin lõpetada ja ka hiljem õpetada noori. Milline juhtumatus on sellist artiklit kirjutada.
Ja no tõesti sellest ma ka nüüd aru ei saa, kuidas Peksaril ja Leiumaal meeles pole, et eelmine aasta näiteks lõpetas Lihula Gümnaasiumi 3 Virtsu kooli vilistlast.

Kohalik2
10 aastat tagasi

@vilstlane – muidugi ei astu, nemad seal tahavad ajada peale oma tuudi/metsküla keskkooli raudselt.
@Kuhu – no täpselt, LE kaotab ära kommentaarid mis kaitsevad LG’d

OT – nõustun Kuhu’ga, äkki kustutaks kogu artikli siis? Leiumaa ja Peksar ise oma põhikooli haridusega praegu virisevad, sest et ei saanud LG’sse sisse ilmselgelt…

Kuhu
10 aastat tagasi

Kadus Valli Osti kommentaar? Kui LE toimetus teeb tensuuri, siis ehk võiks kogu selle halvustava artikli maha võtta. Või teiseks, kui julgesite seda sellisel kujul avaldada (ühegi “peategelsega” vestlemata), siis julgege ka kõik kommentaarid avalikus jätta.

vilistlane
10 aastat tagasi

Kas Lihula Vallavalitsus ka ärkab ja astub oma kooli kaitseks välja või on neil suva.

Endine Virtsu õpilane
10 aastat tagasi

Leiumaa ja Peksari sõnul pole Lihula gümnaasium konkurentsivõimeline — riigieksamitulemused on kehvad. Kontrollige ikka tulemusi enne, pole mõtet lahmida.

Ei noh
10 aastat tagasi

Peksarel mälu ikka väga lühike- kui muidu ei tea, kui palju õpilasi Virtsust Lihulasse tuleb, siis oma vanemat tütart võiks ikka mäletada! Ja alles eelmisel aastal lõpetas 2 endist Virtsu kooli õpilast Lihula Gümnaasiumi.

tore
10 aastat tagasi

Lihula Gümnaasium pole konkurentsivõimeline, riigieksamite tulemused kehvad.. lubage naerda. Keegi pole juba paar aastat koolide edetabelit jälginud vist. Võib-olla tõesti tasuta elamispind ja koolisöök (viimane olemas ka Lihulas) kaaluvad Kullamaa kooli üles, sest eksamipunktide vahe viimaste aastatega suuresti kasvanud. Siin ei ole mõtet vaadata Virtsu puhul lähitulevikku, sealt pole kunagi väga palju õpilasi Lihulasse gümnaasiumi tulnud. Asi tundub olema pigem uhkuses, kui kooli tasemes. Need ajad on hetkeseisuga möödas, kus Lihula nö konkurentsivõimeline polnud, tänu uuele direktorile on kool suuresti arenenud ja paremuse poole. Kahju lihtsalt kuidas naabervaldade inimesed omavahel konkureerivad ja tahavad kohe teiste ja eriti veel Lihula silmis… Loe rohkem »