Reformierakonda astunud Kalle Laanet: uued tuuled

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Seni parteitu riigikogu liige Kalle Laanet teatas, et astus Reformierakonda ja kandideerib aasta pärast Reformierakonna nimekirjas riigikogu valimistel. “Reformierakond ise on uuenenud, värskenenud on valitsuskoalitsioon. Usun, et selles on palju positiivset energiat, mis aitab Eesti elul edeneda,” kirjutab Kalle Laanet.

Kalle Laanet. Foto: Riigikogu
Kalle Laanet. Foto: Riigikogu
Vanasõna ütleb – aeg annab arutust. Olen viimased paar aastat juhindunud sellest targast nõuandest. Olen vaaginud, kas üldse ja kui siis, mil moel tahan poliitikas jätkata. Lähes kümme aastat on möödas sellest, kui otsustasin senise elukutse poliitiku oma vastu vahetada. Need aastad on olnud väga mitmekesised. Esmalt ministrivastutus ja töö Riigikogus. Vahepeal tulid tormisemad ajad, aga kes vana asja meelde tuletab sellega juhtub teadagi mis. Võin vaid niipalju öelda, et lugedes tänaseid Keskerakonna juhi avaldusi olukorrast Ukrainas, näib mulle kunagine kuulumine selle inimese juhitud erakonda lausa viirastuslik. Oli teine aeg, see oli teistsugune erakond. Ajad on pöördumatult muutunud.

Mis kõige tähtsam, kaks korda olen taotlenud mandaati Riigikogu valimistel ja kaks korda on see mulle ka usaldatud. Kümne aasta peale tagasi vaadates võin kindlusega öelda, et ma pole olnud üks neist, kes on äraeksinud Riigikogu koridoride hämaratesse keerdkäikudesse. Minu tahe on olnud olla näoga oma piirkonna poole. Olen proovinud esindada saarte ja Lääne-Eesti huve parlamendis parima äranägemise järgi.

Olles erakonnatu saadik, on mul olnud kahe viimase aasta jooksul hea võimalus vaadata poliitikat veidi teise pilguga. Erakonnatus tähendab ka seda, et ma pole olnud kõige tulisemate parteiliste koalitsiooni või opositsiooniheitluste keskel. Sündmustele sellelt positsioonilt vaadates, pean ütlema, et tegusaid inimesi leidub kõigis erakondades. Võtmeküsimus on siiski see, kas poliitikul on selge, mis asja ta ajab ja mille nimel ta seisab.

Nii kaalusingi viimase paari aasta jooksul enda motivatsiooni poliitikas jätkata. Kaalukausil olid mitmed väljakutsed nii erasektorist kui seotuna minu kompetentsidega sisejulgeoleku alalt. Kuigi poliitikaga ei pea olema keegi surmani laulatatud, jõudsin ma siiski järeldusele, et mul on jõudu ja ma tahan jätkata. Kuna poliitika on meeskonnamäng ja üksi ei saavuta midagi, olen otsustanud liituda Reformierakonnaga ning kandideerida parlamenti 2015ndal aastal Saare, Hiiu ja Lääne ringkonnas.

Muutunud julgeolek Euroopas meenutab meile, et Eesti omariiklus ei ole iseenesestmõistetav. Seda tuleb hoida ja kaitsta. Liitumine Reformierakonnaga on minu jaoks täna loogiline valik eelkõige nende julgeolekupoliitikast lähtuvalt. Iga hooliv inimene peab praeguses eluetapis seadma esikohale tegutsemise iseseisva Eesti säilimise eest. Reformierakond kannab uues valitsuses siseministri vastutust, mis osas saan oma kogemustest lähtuvalt ministrile mõttekaaslaseks olla ja üht-teist juba lähiajal korda saata. Ka ettevõtlikkusele suunatud maailmavaade ei ole mulle võõras.

Reformierakond ise on uuenenud, värskenenud on valitsuskoalitsioon.Usun, et selles on palju positiivset energiat, mis aitab Eesti elul edeneda.

Minu peamine missioon saab olema jätkuvalt enda piirkonna huvide eest seismine. Arusaam meie saarelise elulaadi eripärast peab olema otsustamise juures kogu aeg esindatud. Hajaasustuse väljakutse on korralik ja kättesaadav infrastruktuur. Saarte mureküsimuseks jääb taskukohane ja mugav praamiliiklus. Lääne Eesti mandriosa vajab samuti oluliselt suuremat tähelepanu infrastruktuuri arendamise seisukohalt eesotsas Haapsalu raudteeühenduse taastamisega. Väikeriigis nagu Eesti ei saa vaadata ühenduste rajamist vaid lühiajalise majandusliku kasu seisukohalt. Haapsalu raudtee kasu oleks selgelt mitmeplaaniline ja pikaajaline. Haapsalu Läänemaa keskusena muutuks märksa olulisemaks ja Tallinnaga majanduslikult integreeritumaks linnaks. Nii turistidele kui ka Eesti teiste paikade rahvale saaks aga palju kättesaadavamaks Lääne-Eesti ilus ja unikaalne loodus ning vaba aja veetmise kohad.

Kokkuvõttes, kevad on toonud uusi tuuli – poliitikasse laiemalt, valitsusse ja ka minule personaalselt. Leian, et praeguses kõrgete julgeolekuriskidega olukorras on vastutustundetu püss põõsasse visata.

Kalle Laanet, riigikogu liige

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kus
10 aastat tagasi

rohkem raha, seal on Laanet. Nii on ta end näidanud tegelikult. Jooksik
muudab alati oma juttu, vastavalt olukorrale.

ätt.
10 aastat tagasi

See küll saarlasi heas valguses ei näita,plära ajajad Palts,Laanet kus on teie teod inimeste hüvanguks?Olete kogu aeg otsinud paremat äraelamist !

Ivan Orav
10 aastat tagasi

Ärakaranud ori otsib ikka endale uut peremeest, sest vabadus on tema jaoks orjus ja teadmatus on jõud.

Vaat...
10 aastat tagasi

mis tähtsust sellel on, milline erakond, peaasi,et oleks õigel ajal õiges koha.

huviline
10 aastat tagasi

no ei tekita sellised inimesed usaldust….,kord olen teiega,siis jälle vahetan poolt….

maire
10 aastat tagasi

Oh olge mureta. Ta saab Saaremaalt oma pereliikmete, sugulaste, naabrite pealinna armukeste hääled! Mida veel vaja?

liberaalid
10 aastat tagasi

Liberaalid ju mõlemad, ehkki vaatavad üks läände, teine itta

tt
10 aastat tagasi

Kui reetsid Keskerakonna, milks ei olnud siis aumees ja ei lahkunud Riigikogust. Lihtsalt petad valijai
ds-lubasid ühte, teed teist

mnjah
10 aastat tagasi
Reply to  tt

täitsa õige jutt. Aumees loovutab ka koha,mille tänu põlatud erakonnale saanud on! Tegelikult ei kujuta üldse ette,kuidas saab üks moment olla keskerakonna vaadetega ja siis äkki end reformikana tunda???

positiivsed
10 aastat tagasi

kõhutuuled